HIRDETÉS

Pál Alpárék első nagy sikere

Gergely Imre 2016. szeptember 13., 17:33 utolsó módosítás: 2016. szeptember 13., 18:12

Első alkalommal állhatott a dobogó tetejére Pál Alpár pilóta és Fülöp Szilárd navigátor a hazai ralibajnokságban. A Jászvásáron megrendezett futamon sikerült győzni, még úgy is, hogy rengeteg előre nem látható nehézséget kellett leküzdeniük.

A májusban megrendezett Arad Ralin második lett a Pál–Fülöp duó, azóta más versenyen nem sikerült rajthoz állnia a Hargita Racing Teamnek – elsősorban anyagi okok miatt. Éppen ezért nagyon készültek a Jászvásár Ralira.

Közben azonban tönkrement a Mitsubishi Lancer Evo VI típusú járműben egy fontos alkatrész, aminek pótlása nem volt egyszerű, külföldről kellett beszerezni, és csak tíz nappal a moldvai verseny előtt sikerült beépíteni az autóba. A próbaúton kiderült, nem működik. Újra szét kellett szedni a kocsit, és más nehézségek is közbejöttek, ami miatt az utolsó percig kérdéses volt, el tudnak-e jutni egyáltalán a versenyre. „Idegesen, fáradtan érkeztünk Jászvásárra, kapkodtunk, és az sem tett jót, hogy a pályabejáráson, ahol nagyon szoros a rendelkezésre álló idő, három gumidefekt miatt végig sem tudtunk menni a teljes útvonalon” – mesélte a gyergyószentmiklósi Pál Alpár. 

A pályán végül Szabó Gergő többszörös bajnok versenyző segítségével, az ő autójában helyet foglalva tudtak végigmenni, és ez lehetőséget adott ellesni új vezetői trükköket is a profi pilótától. A kocsi versenybeállításainak finomhangolásában egy magyarországi mérnök segített önzetlenül. Nagy élmény volt a csütörtökön késő este, lámpafénynél megrendezett, 2,3 kilométeres speciális időfutam, amit Jászvásár belvárosában, 10 ezer néző előtt rendeztek meg. Kategóriájukban itt első lett a Pál–Fülöp páros, ami az abszolút versenyben, a profikkal való összevetésben is előkelő 9. helyet jelentett. Másnap délelőtt két futamot rendeztek, mindkétszer elsők lettek, másfél perces előnyt szerezve a riválisokkal szemben.

Ezért érintette igencsak kellemetlenül a Hargita Racing Team versenyzőit, hogy a szombat délelőtti futam egyik szakaszánál rossz irányba kanyarodtak és eltévedtek. Fennállt a veszély, hogy büntetést kapnak, és emiatt lecsúsznak az élről. Szerencséjükre az ellenfelek is eltévedtek, így a szombat délutáni utolsó futamon már óvatosabban vezethettek, a biztos győzelem tudatában. Az Aradon elért második hely után volt ok az örömre.

Pál Alpár és Fülöp Szilárd jelenleg a második helyen állnak kategóriájukban, a másodosztály 11-es géposztályában. A bajnoki címre is lenne még esély, de ehhez az kellene, hogy az októberben esedékes Hargita Ralin is az élen zárjon a gyergyói-csíkszeredai csapat, míg a riválisok, azaz Cosmin Salistean és Emanuel Resiga ne gyűjtsenek pontokat. Pál Alpár megjegyezte, első versenyszezonukban a második hellyel is elégedettek lennének.

A Hargita Ralin nagyon szeretnének részt venni, de ez még kérdéses, hiszen a verseny aszfalton zajlik, és ehhez megfelelő gumikra és egyéb speciális felszereltségre lenne szükség. Ez most még nincs meg, támogatókat keresnek, akik segítségével mindez beszerezhető lenne.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS