HIRDETÉS

Kovács Attila

2017. február 09., 11:24

Ha nincs tovább

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

A mai szerelvények többsége – kivéve a nemzetközi vonatokat – két, jó esetben három személykocsival közlekedik, és hogy, hogy nem, azokban a vonatokban vannak a legtöbbször összezsúfolódott, egymás sarkára taposó emberek, amelyeknél csak két vagont húz a mozdony. A nehéz körülmények között edződött utazók valójában alig panaszkodnak. Néha azért sikerül ideig-óráig javítani a helyzeten – portálunk is többször igyekezett közbenjárni az ügyben, az illetékesek pedig elővettek valahonnan egy-egy plusz személyvagont, amelyek aztán ismét eltünedeztek. De ígéret a megoldásra mindig volt, egészen mostanáig.

Az illetékesek ugyanis most azt mondták, nincs vagon, nem lehet kiegészíteni a szerelvényeket – legalábbis addig, amíg az elhasználtak javítása tart. Nem tudni meddig. Ez a tehetetlenség és a csőd beismerése. Elérkeztünk arra a határra, ahol a lét és nemlét között kell egyensúlyozni. Ahol nincs több hely az utasoknak, akikre ugyan szükség lenne, hogy fenn lehessen tartani a rendszert. Akkor sem lehet változtatni, ha esetleg fél lábon kell állniuk a vagonokban az embereknek, hogy felférjen mindenki a szerelvényre, aki el akar érni a munkahelyére vagy az iskolába.

Pedig a minimálbérek vidékének lakói a vasúttársaság legstabilabb, állandó jövedelmet biztosító, fizetőképes ügyfelei, akik a minden hónapban megvásárolt bérlet mellé meglehetősen mostoha körülményeket kapnak az utazáshoz. Mintha valaki szándékosan szeretné a túléléshez szükséges legminimálisabb körülmények hosszú távú fenntartását, és ezt üzenné akarva-akaratlanul: kis pénz, kis hely. És ezt az elvet a következő generációnak át akarná adni, megpróbálva megállítani az időt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Oláh-Gál Elvira 2017. március 07., kedd

Székelyek és székelyek

A Városháza feliratért mintegy másfélszázan tiltakoztak. Már akkor féltettem a szervezőket, amikor a mindig „névtelen”, és mindig elvtelen kritikusok kezdték kommentálni.

Szőke László 2017. március 07., kedd

A helyi újságírók védelmében

Az erdélyi, székelyföldi magyar újságíró az eddigi 27 év alatt kialakult sztereotípia szerint mind-mind be van kötve valamelyik párthoz vagy gazdasági érdekcsoporthoz, mindig megmondják neki, hogy mit írhat meg s mit nem.

HIRDETÉS
Szőke László 2017. február 07., kedd

Kartellgyanú, avagy miért élünk minimálbéren

Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén.

Fülöp-Székely Botond 2017. január 31., kedd

Alkoholra váltott jólelkűség

Olyan esetek jutottak a fülembe, hogy a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel. Valaki meglepődik ezen?

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: ...

Kozán István: Nyugati négyszög, székely ötszög, délkeleti háromszög

Annyira kellett nekünk, székelyeknek a négy nyugati nagyváros együttműködési megállapodása, ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS