HIRDETÉS

Értékmentés Bétában, Dobóban és Vágásban

Simon Eszter 2013. július 01., 13:40 utolsó módosítás: 2013. július 01., 15:18

A Három Hegy Ifjúsági Egyesület legújabb projektje, hogy összegyűjtsék a Béta, Székelydobó és Vágás településeken fellelhető meséket, legendákat, hiedelmeket és anekdotákat, majd kiadják azokat.

Fotó: Simon Eszter

„Minél több emberhez jut el a tervünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy célba érünk. Szívünknek nagyon kedves témába vágtuk a fejszénket: meséket, legendákat, anekdotákat gyűjtünk településeinken. Szeretnénk egy olyan kiadványt az érdeklődők kezébe adni, ami hasznos a pedagógusoknak, újdonság a gyermekeknek és érdekes a felnőtteknek” – áll a Három Hegy Ifjúsági Egyesület szerkesztőségünkbe elküldött levelében.

„Az általános iskolások, fiatalok nem ismerik településeik történelmét, értékeit. Gyenge a helyi identitás és kötődés a szülőfaluhoz, környezethez. Az az érzése az embernek, hogy a fiatal néha jobban ismeri valamelyik amerikai nagyvárost, mint a szomszéd települést. Meséink, legendáink az öregekkel együtt múlnak el ebből a világból, nincsenek még felleltározva. Az alapfokú oktatásban nincs olyan anyag, amit a pedagógusok a helyi értékek megerősítésére használhatnának” – fogalmazták meg az egyesület tagjai.

Mivel minél több személyt akarnak mozgósítani, még ebben a hónapban A hét próba címmel  kisiskolásoknak és felsőbb tagozatosoknak rajzversenyt, illetve helyi mesék, mondák feldolgozásából színjátszó vetélkedőt szerveznek. A nyertes rajzokkal illusztrálják majd a kiadványt, melyből egyelőre 150 példányt tudnak megjelentetni, ennyire lesz elegendő pénzük.

„November második felében indulunk neki a gyűjtésnek, ami várhatóan két hónapot vesz majd igénybe, így előreláthatóan jövő év elején fejeződik be az adatgyűjtés. Tervünk szerint február 20-áig kézbe lehet majd venni gyűjteményünket” – írják a levélben. A projektről bővebben a http://www.give-get-do.ro/en/node/57 honlapon olvashatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS