Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
11 315
+159
Maros megye
31 580
+552
Kovászna megye
10 522
+41
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 10. 22.
Összes eset
1 534 942
+15410
Elhunytak
43 844
+357
Gyógyultak
1 300 368
+11607
Járványhelyzet számokban

Marosvásárhely mint filmes oázis

Pataky István 2017. március 01., 13:46

Nem is kezdődhetnének jobbkor a magyar filmnapok Marosvásárhelyen. Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje vasárnap éjjel Oscar-díjat ért, s ha ezt az alkotást nem is láthatjuk a 7. Magyar Fimnapokon, a magyar filmek újra divatba jöttek.

Marosvásárhely mint filmes oázis
galéria
Fotó: Boda L. Gergely

A Marosvásárhelyen született Kósa András László, a Bukaresti Magyar Intézet igazgatója a magyar sikerekről és a befogadó magyar és román közönségről is beszélt a Vásárhelyi Hírlapnak.                 

– Folytatódik a kis magyar csoda, újabb magyar alkotás, ezúttal egy rövidfilm kapott Oscar-díjat. Mi a titka a hirtelen jött szakmai felívelésnek?

– A magyar film régen látott sikereket ért el az elmúlt időszakban, a két Oscar-díj (a Saul fia tavaly, a Mindenki pedig néhány napja), az Arany Medve-díj (Berlinale) Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről filmjéért, illetve Arany Glóbusz Karlovy Varyban Hajdu Szabolcsnak az Ernelláék Farkaséknál, eredetileg színházi előadásból készült alkotásáért. S ezek csak a legjelentősebb filmfesztiválokon elért sikerek. Bár néha előbújik az intézetigazgatói mellett a szociológusi mivoltom is, rögtön igyekszik „társadalmi” választ keresni a kérdésre, de ezek a filmek egyrészt nagyon különböző társadalmi szituációkat dolgoznak fel, a holokauszt egészen újszerű filmes technikát használó megközelítésétől, az emberek egymás iránti érzésének mindenkor figyelmet kiváltó alkotásaiig, vagy éppen a kelet-közép-európai élethelyzetig. Vagyis a téma adott. Ehhez kellenek olyan filmes alkotók, akik nem a „semmiből jöttek”, hiszen Nemes Jeles László rövidfilmjei tulajdonképpen már sok mindent előrevetítettek, vagy Hajdu Szabolcs egyáltalán nem ismeretlen a romániai filmes világban sem. Enyedi Ildikó pedig 17 év után rendezett újra filmet, de a Simon mágus is mintegy tucatnyi díjat gyűjtött be az 1999-es bemutatóját követően. Természetesen nehéz ilyen rövid idő alatt megítélni az okokat, de mégiscsak kell legyen hatása a folyamatra az átalakított magyar filmfinanszírozási rendszernek. Az utóbbi egy-másfél év díjazott magyar alkotásai filmalapos, illetve a Magyar Média Mecenatúra  támogatásában részesültek…

– Eddig a román filmek, az úgynevezett újhullám sikereit csodáltuk, de most talán már elmondható, hogy a magyar alkotások elismertsége is elérte vagy talán le is hagyta a románokét.

– A filmvilágban van egy ciklikusság, mindig vannak olyan filmes világok, alkotócsoportok, témák, amelyek az adott  időszakban besöprik a díjakat. A román újhullám egy ilyen időszak volt, amely olyan témákat dolgozott fel, amelyekre a nyugati néző rá tudott csodálkozni: a kommunista rendszer borzalmai, az átalakulás útvesztői, a rendszerbe kódolt korrupció – vagy hogy ne ezt az „erős” kifejezést használjam, hiszen ma már lassan mindent ezzel illetünk -, a nemcsak túlélésre, hanem  ügyeskedésre berendezkedett emberek világa. Viszont ebben benne van az is, hogy előbb-utóbb a néző telítődik, a kritikusok már sémákat állítanak fel – ilyen szerintem, nem leminősítve az elmúlt évek sikerét, a „román újhullám” kifejezés is –, s ebből adódóan egy idő után mindent ugyanahhoz hasonlítanak. Ebből a szempontból azt gondolom, hogy a mostani magyar filmes sikerek annyira különböző világot, tematikát, sőt sok esetben technikát alkalmaznak, amit nehéz lesz egyetlen jelzővel illetni.

– A filmnapokon folytatják a 120 éves a magyar film című filmtörténeti sorozatot. Milyen állomáshoz érkezünk most?

– 1896-ban vetítették az első mozgóképet Budapesten (a Lumière testvérek filmjeit a Royal Szálló kávéházában), illetve megnyílt az első mozi (két úttörő testvér, Sziklai Arnold és Zsigmond az Andrássy úton megnyitották az első magyar filmszínházat, az Ikonográfot, ahol francia gépeken Lumière filmeket vetítettek a közönségnek), és nem utolsósorban a millenniumi ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon. Ennek jegyében magyar filmtörténeti sorozatot indítottunk 2016 januárjában Bukarestben, a Román Filmarchívum mozitermében. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel (MaNDA) együttműködve kiválogattunk 11 magyar filmes alkotást, amely 1896 és 1989 közötti időszakra vonatkozóan meghatározónak ítéltünk, minden hónapban bemutattunk egy jelentős magyar filmes alkotást, amely a maga nemében és idejében mérföldkőnek számított a magyar film történetében. A vetítéseknek híre kelt, s egyre több filmkedvelő, fesztiválszervező, filmművészeti képzést folytató intézmény, filmszínház keresett meg, hogy szeretnék, ha városukban is megvalósulna ez a sorozat. Így indult el Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen még 2016-ban, majd idén Nagyszebenben, Nagyváradon és márciusban következik Kolozsvár, s nemsokára Sepsiszentgyörgy. A 7. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok keretében két alkotást tűztünk műsorra, a 100 éve született Fábri Zoltán rendezte Hannibál tanár urat, amelyet 1956-ban mutattak be és Móra Ferenc szatirikus kisregényéből készült. A vásárhelyi közönség talán még többet hallott a másik filmről, hiszen Jancsó Miklóssal az Alter-Native kapcsán személyesen is találkozhatott. Az 1965-ös Szegénylegények az egyik legismertebb Jancsó-alkotás. Most ezzel a két filmmel folytatjuk a sorozatot, amely áprilistól visszatér majd a Színművészeti Egyetemre, hiszen maradtak még bemutatásra váró filmek a sorozatból. A filmek kapcsán az egyetem tanára, Albert Mária fog rövid felvezetőt, ismertetőt tartani.

– A marosvásárhelyi Török-Illyés Orsolya főszereplésével láthatjuk az Ernelláék Farkaséknál című produkciót. Milyen más helyi kötődéssel találkozhatunk a vetítések során?

– Tavaly egy Hajdu Szabolcs retrospektívval álltunk a közönség elé, akkor a rendező és alkotótársa, felesége, Török-Illyés Orsolya is itt volt és beszélgetett a közönséggel. Idén azt is mondhatnánk, hogy folytatjuk ezt a sort, hiszen újra van Hajdu Szabolcs film, amelynek természetesen főszereplője a marosvásárhelyi származású színművésznő, de ezen túl olyan alkotásról van szó, amelyet a novemberi Alter-Native-on történt vetítés után újra bemutatunk. S természetesen nemcsak azért, mert az alkotópáros új filmen dolgozik, aminek a témája nem titkoltan kötődik Vásárhelyhez. Mielőtt a jövőt kémlelnénk, azért lesz az idei Filmnapoknak más vásárhelyi vonatkozása is. Időrendben haladva, az első világháborús centenáriumi évforduló kapcsán Marossy Géza székelyudvarhelyi származású operatőr rendezőként is jegyzett Székely kálvária című filmjét mutatjuk be pénteken délután. A film az Ojtozi-szoros és a Királykő keleti oldala közötti határszakasz első világháborús küzdelmét mutatja be családi leveleken, harctéri naplókon, emlékiratokon, illetve fényképeken keresztül. A filmet követően pedig Cornel Sigmirean történésszel beszélgethet a közönség. Szombaton kora este Róth Miksa – az üvegfestő dokumentumfilm kerül vetítésre, amelyet követően Oniga Erika, a Maros Megyei Múzeum munkatársa mesél Vásárhely szecessziós épületeiről, s természetesen a Kultúrpalota és közigazgatási palota ólomüvegeiről. A tavalyi Róth Miksa-kiállításunk után is igyekszünk fenntartani Vásárhely ezen korszakával kapcsolatos ismeretterjesztést. Vasárnap pedig egy vásárhelyi filmes alkotással indítjuk a vetítéseket, László József filmrendező Human Places című dokumentumfilmjét mutatjuk be, amely a vásárhelyi emberek egymáshoz való viszonyát és a terekhez fűződő kapcsolatát mutatja be, hétköznapi jeleneteken keresztül, amelyből akár magunkra is ismerhetünk.

– Immár hetedik alkalommal vágnak neki Marosvásárhelyen a magyar filmnapoknak. Milyenek az eddigi tapasztalatok, milyen a fogadtatása a rendezvénynek, magukénak érzik-e már a vásárhelyi magyarok, és látogatják-e románok is a vetítéseket?

– Marosvásárhely bizonyos értelemben filmes oázis, hiszen itt zajlik minden év novemberében Románia legrégebb óta, évente megszervezésre kerülő filmfesztiválja, az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ami meghatározó a város életében – s persze vádolható vagyok elfogultsággal, hiszen kezdetektől részese vagyok a rendezvénynek, 1991-ben még önkéntes középiskolásként, de mindenképpen azt kell mondani, hogy egyedülálló az Alter-Native Romániában, illetve kevés olyan város van, amely elbír több filmes rendezvényt is egy éven belül. Márpedig a novemberi Alter-Native mellett helye van a tavaszi Marosvásárhelyi Magyar Filmnapoknak is, hiszen míg előbbi egy filmes versenyfesztivál, addig a most kezdődő esemény az elmúlt év magyar filmszemléje, amellyel a vásárhelyi közönséget egy kicsit el is kényeztetjük, hiszen kevés olyan város van Erdélyben, ahol tavasszal magyar filmes keresztmetszetet, ősszel pedig rövidfilmes világrendezvényt láthat a nagyérdemű. S ezek mellett még van egy olyan filmes rendezvény, ami nem vásárhelyi centrumú ugyan, de mégiscsak helyet ad neki a város, a TIFF vetítéseknek. Mindegyiknek helye és létjogosultsága van Marosvásárhely kulturális életében. A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok „különlegessége”, hogy egy román fiatalok által működtetett egyesület, a K’Arte kezdeményezésére jött létre, amit a Balassi Intézet indulásakor felkarolt. Mondhatnánk, hogy olyan politikai haszonleséstől független kezdeményezés volt román fiatalok részéről, akik tényleg látni akarják a legfrissebb magyar filmeket. Ennek megfelelően természetesen a mostani vetítéssorozatban vannak olyan filmek, amelyeket az Alter-Native-on is vetítettünk, de most újra bemutatjuk, ezzel szeretnénk még több vásárhelyi román filmkedvelőhöz eljuttatni a magyar filmet. Ez a mondat persze most megerősíti azt a talán nem is csak sztereotípiát, hogy az Alter-Native mégiscsak egy „magyar” rendezvény, a Magyar Filmnapok pedig inkább „román”. S persze ez így ebben a formában durva leegyszerűsítés, ugyanakkor örömmel tapasztaljuk, hogy a vásárhelyi román közönség érdeklődik a magyar film iránt, az elmúlt években rendre telt ház volt a filmnapok vetítésein.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport