HIRDETÉS

Rászorulókon segít a Kolumbán Optika és a Gyulafehérvári Caritas (x)

2016. december 22., 10:38 utolsó módosítás: 2016. december 22., 23:29

Ötödik éve, hogy a Kolumbán Optika partnerségben a Gyulafehérvári Caritas közhasznú nonprofit szervezet Betegközvetítő szolgálatával olyan rászorulóknak segít, akik nehezen vagy egyáltalán nem jutnak szemüveghez vagy szemorvoshoz.

A betegközvetítő szolgálat a szakorvosokkal és egészségügyi alkalmazottakkal kialakított együttműködésének köszönhetően olyan személyeknek és családoknak kíván segítséget nyújtani, akiknek valamilyen okból nincs esélyük, hogy szakorvosi ellátásban részesülhessenek. Ennek köszönhetően sikerült a Kolumbán Optikával együttműködve évente átlagban több mint harminc darab szemüveget költségmentesen átadni az erre rászorulóknak. Számukra így a látás és a nem látás közti különbség lett az igazi segítség.

„Volt olyan év is, amikor több mint ötven szemüveget adhattunk át olyan személyek számára, akik anyagi nehézségekkel küzdenek, és nem tudják megengedni maguknak egy szemüveg megvásárlását. Véleményem szerint azonban nem a számokon van a hangsúly, és nem feltétlenül a tárgyakon – amelyek lehetővé teszik, hogy javuljon a látásuk –, hanem ezekben az esetekben tulajdonképpen az emberi sorsok, az emberek életminőségének javítása a fontos. Gyerekek esetében mindez a jövőjüket jelenti. A fénytörési hiba a szemen általánosan elterjedt jelenség, szinte nincs olyan ember, akinél ezt ne lehetne kimutatni a mai pontos műszerekkel. A megoldás is viszonylag könnyű, az emberek többségének van is rá lehetősége, de vannak személyek, akik segítség nélkül nem jutnának szemüveghez” – emelte ki Sebestyén Lázár, a Gyulafehérvári Caritas Betegközvetítő szolgálatának koordinátora.

Az Kolumbán Optika szükség esetén a szakorvosi vizsgálatot is elvégzi a szemüvegek elkészítését megelőzően. Azonban erre akkor is lehetőség van, amennyiben a beteg már rendelkezik a látást segítő eszköz elkészítéséhez szükséges recepttel. Olyan esetek is előfordulnak, amikor az ágyhoz kötött, mozgásukban korlátozott rászorulóknak nincs lehetőségük eljutni a szakorvosi rendelőbe, ilyenkor a személy otthonában került sor a szemvizsgálatra.

A Gyulafehérvári Caritas Betegközvetítő szolgálatának tevékenysége egyfajta „szűrőként” működik. „Sok településen jelen vagyunk, az esetek során a szociális munkásaink látják, hogy tényleg szükség van-e a látás javítására. Jól működő bizalmi viszony alakult ki a szervezet és a támogató közt, mert ha mi úgy ítéljük, hogy az illető személynek szüksége van a szemüvegre, ő megbízik a döntésünkben. Időnként speciális szemproblémák miatt bonyolult, drága szemüvegekre is szükség van, a Kolumbán Optika munkatársai ilyenkor is megoldották a problémát. Előfordult, hogy egyszerre volt szükség egy közel- és egy távollátó szemüvegre, és mindkettőt biztosították. A Kolumbán Optikával való tartós, rendkívüli és sikeres együttműködés során az emberek életminőségének javításához tudunk hozzájárulni” – véli Sebestyén Lázár.

„Egyszerű dolgunk van, és könnyen segíthetünk, mert mi az elkészült termékkel tudunk szolgálni, és ezt szívesen meg is tesszük” – nyilatkozta Kolumbán Lóránt, az optika vezetője. Az eddigiekben főként Hargita megyében élő rászorulóknak sikerült segíteni, de a jövőben tervezik Kovászna megyében is elindítani a Gyulafehérvári Caritasszal való együttműködést.

(X)

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS