HIRDETÉS

A Bányavirág magasra tette a lécet a Bányavakságnak

Szász Cs. Emese 2012. augusztus 09., 11:49 utolsó módosítás: 2012. augusztus 09., 17:20

A múlt évad legnépszerűbb előadásának, a Bányavirágnak a következő részére készülnek a marosvásárhelyi színházban. Székely Csaba trilógiájának második része, a Bányavakság ugyanazon a településen játszódik, ugyanaz a fekete humor jellemzi, de a történet teljesen más. Székely Csaba szerint nem az erdélyi Dallasról beszélünk.

Ebben az évben is folytatódik a Yorick Stúdió Interkulturális párbeszéd a kortárs drámán keresztül című projektje. Ennek lényege, hogy az évadban egy kortárs magyar és egy kortárs román drámát mindenképp bemutat a Yorick, hogy megmutassa a közönségnek: a különböző környezetben felnövő alkotók, írók miként látják a világot. Negyedjére vesznek részt ebben a projektben: a kortárs román dráma idén Peca Ştefan Románia 21 című műve lesz, a magyar darab pedig a Bányavakság, Székely Csaba trilógiájának a második része.

Még feketébb humor

A fiatal marosvásárhelyi szerző trilógiájának második része ugyanabban a községben játszódik, mint a jól ismert Bányavirág, csak közben leminősítették a települést faluvá – tudjuk meg a Yorick Stúdió vezetőjétől, Sebestyén Abától, ő viszi ugyanis színre ezt a Székely Csaba-darabot is. „A történet teljesen más: a lényeg az, hogy választások előtt vagyunk – számunkra ugye nem idegen ez a dolog –, a polgármester meg akarja őrizni a székét, és ehhez minden eszközt megragad. Közben elfojtott titkok, eltemetett indulatok kerülnek felszínre, s a magyar polgármester rendőrt hív, hogy vizsgálja ki az ellenjelöltjének a múltját és tevékenységét” – meséli nagy vonalakban a történetet a rendező, aki szerint ismét kapunk humort Székely Csabától, de talán még feketébbet, mint a Bányavirágban. „Valószínű, nem lesz derűs nevetés az előadás alatt. Bízom abban, hogy azt az iróniát és öniróniát, amit a szöveg képvisel, sikerül játékban is megjeleníteni” – teszi hozzá Sebestyén Aba, majd elismeri: magasra tette a lécet a sikeres Bányavirág, elvárása van a közönségnek is a második résszel kapcsolatban, de maguk az alkotók is szeretnék felülmúlni az első rész sikereit.

Székely Csaba nem fél

Az összehasonlítástól nem fél azonban a darab szerzője, vagy inkább, ahogy ő fogalmaz: nem foglalkozik vele.

„Nem éri már meglepetésként a darab stílusa a közönséget a második részben, valamennyire hozzászokott már, s így könnyebb fogást találni rajta. Tudni kell azonban, hogy nem ugyanazt a történetet folytattuk tovább, az előzőhöz képest más érzésekre is hat a Bányavakság, nem annyira a rekeszizmokra hat, inkább még feketébb a humor. Tehát nem a Dallasról beszélünk” – összegzi humorosan a dráma írója.

Fiatal színészgárda

Bár eleinte ugyanazzal a színészgárdával tervezték az előadást, mint a Bányavirágot, ez nem jött össze. A Bányavirágból Nagy Dorottya és Bányai Kelemen Barna játszik, hoztak egy „idegenlégióst”, Szakács László személyében, ő amúgy a sepsiszentgyörgyi színház oszlopos tagja, ő alakítja az egyik főszerepet.

A még mesterképzős Czikó Juliánna és a Tompa Miklós Társulat tagja, Ördög Miklós Levente játszik az előadásban. A színészek ezúttal is fiatalok, a Yorick Stúdió ugyanis feladatának érzi, hogy a fiatal alkotóknak megmutatkozási lehetőséget biztosítson. A zeneszerző is egyetemista még, Boros Csaba személyében.

Újabb koprodukcióra számíthatunk

A Nemzeti igazgatója, Gáspárik Attila szerint termékenynek bizonyult a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház partnersége, így ismét házigazdája lesz a színház a Yorick darabjának, a bemutató után pedig remélhetőleg egy újabb Yorick Stúdió – Tompa Miklós Társulat koprodukcióról beszélhetünk. Gáspárik megnyugtatott: a Bányavakság mellett a Bányavirág is a repertoárban marad, így egy néző akár egymás után is megnézheti. A Bányavakság bemutatóját augusztus 13-án este fél nyolctól a Nemzeti kistermében tartják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS