Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vásárhelyen is kitiltanák a lakótelepekről estére a céges autókat

Simon Virág 2018. szeptember 19., 19:59 utolsó módosítás: 2018. szeptember 19., 20:02
HIRDETÉS

Kitiltanák a tömbházkörnyéki parkolóhelyekről a mikrobuszokat, kisteherautókat, lakókocsikat és a céges autókat. A marosvásárhelyi önkormányzati képviselők csütörtökön szavaznak erről a tervezetről. A városháza szakigazgatóságának vezetője azt mondta: a lakótársulások vezetői tudják, hogy melyik autó kihez tartozik, így nem lesz nehéz azonosítani a járművek tulajdonosait. A tervezet borsos büntetéseket is kilátásba helyez.

Már nem szívesen adnának helyet a lakótelepi parkolókban a céges autóknak. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A városháza szakigazgatósága közel egy éve próbálja szabályozni a tömbházak körüli parkolási káoszt. Többször napirendre is volt tűzve az a határozattervezet, amely értelmében a lakók között szétosztanák és fizetőssé tennék a tömbházak körüli parkolóhelyeket. Ezt a tanácsosok többször elhalasztották, vagy nem szavazták meg.

A most összeállított tervezet arról szól, hogy a tömbházak körül csak magánautók parkolhatnak.

Moldovan Florian, a városháza szakigazgatója szerint a tulajdonosi társulások évek óta ostromolják a hivatalt, hogy a közterület-rendezési igazgatóság találjon megoldást a parkolási gondokra. Az történik ugyanis, hogy

a legtöbb családban már nemcsak egy, hanem két, akár három autó is van, a parkolóhelyek száma pedig nem nőtt.

A lakók elégedetlenségét főként az váltja ki, hogy vannak olyan személyek, akik a céges autókat, kisbuszokat, kisteherautókat is a tömbházak körül hagyják. Holott a mikrobuszokat és kisteherautókat a cég székhelyén kellene hagyniuk. A tervezet szerint ugyanakkor a taxis autók továbbra is használhatják a tömbházak körüli parkolókat.

HIRDETÉS

„A benyújtott tervezet többek között előírja, hogy a tömbházak körül nem lehet 3,5 tonnánál nagyobb, öt méternél hosszabb autót parkolni, sem kilenc férőhelyesnél nagyobb kisbuszt, sem utánfutós autókat, lakókocsikat, sem cégre beíratott személygépkocsikat. Tudjuk, hogy ezeknek is parkolniuk kell valahol, s ha ezt nem tehetik meg a cég székhelyén, akkor számukra három helyszínt ajánl fel a városháza: céges autóikat tarthatják délutántól másnap reggelig a Hídvég utca 10. szám alatt, a Raktár utca 24. szám alatt, illetve a Tudor-lakótelepen a Hátszeg és a Moldovei utca közötti részen. Ezeken a helyeken a parkolóhelyek függvényében lehet parkolni, napi egy lej ellenében, de lehet kedvezményes áron éves bérletet is váltani 183 lejért” – mondta a szakigazgató.

Megkérdeztük, hogy amennyiben a tanácsosok elfogadják a határozatot, a benyújtott formában ki fogja ellenőrizni, hogy melyik autó kinek a nevére van beíratva, melyik céges autó, és melyik nem.

Moldovan Florian azt mondta, hogy a tulajdonosi társulások vezetői jól tudják, hogy a tömbházak előtt parkoló autó kihez tartozik, és ezeket az adatokat tőlük megkapja a városháza. Ami a büntetéseket illeti, a magánszemélyek, akik céges autót parkolnak a tömbházak előtt, 500–1000 lejes pénzbírságra számíthatnának, a jogi személyek pedig 1500–2000 lejes büntetésre, amit a helyi rendőrség állítana ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS