HIRDETÉS

Nincs pénz a szentpáli Dimény-kúria felújítására

Nagyálmos Ildikó 2013. február 08., 14:15

Tavaly többször írtunk a homoródszentpáli Dimény-kúriáról, amelynek sorsát egyre kevesebben viselik szívükön. A homoródszentmártoni önkormányzat tulajdonában lévő épület sürgős renoválásra szorulna, hiszen ideiglenes tetőszerkezete megromlott, az összeomlás veszélye fenyegeti az épületet. Bár a megyei tanács a terv elkészítésére jóváhagyott 10 ezer lejt, semmilyen forrás nem kínálkozik, amely megoldást nyújtana a problémára. Az önkormányzat szívesen odaadná egy befektetőnek, de egyelőre nincs vállalkozó, aki pénzt áldozna az épületre.

Fotó: Veres Nándor

Geréd Gábor Homoródszentpálról elszármazott tanár nem hagyja kialudni a tüzet, fontos számára, hogy szülőfalujában a műemléképületek méltó helyükre kerüljenek, szerinte az épített örökséget nem szabad átadni az enyészetnek. Tudomása szerint egy fiatal építészcsapat már nekifogott a terv elkészítéséhez, elvégezték a szükséges méréseket, ugyanakkor januárban Homoródszentmártonban tanácsi határozat született arra vonatkozóan, hogy egyöntetűen támogatják a Dimény-kúria felújítását, bár egyelőre pénz nem áll rendelkezésükre.

„A hagyományos faluközpont – a templom, a parókia, az iskola és a kúria – épületegyüttese egy római castrumon fekszik, amely amúgy is régészeti lelőhely, nyilvántartott és védett terület. Lehetőség lenne az épület állagának megvédésére, és ugyanakkor, ha ezek a tervek időben elkészülnek, márciusban a helyi LEADER-program keretében lehetne pályázni az épület felújítására” – véli Geréd Gábor.

Fülöp Otília, Hargita megye főépítésze kérdésünkre elmondta: a Dimény-kúria már tavaly is szerepelt programjukban. „A közbeszerzés decemberben zárult le, amennyiben meglesz a költségvetés, akkor tudunk szerződést kötni a tervezőkkel. A megyei tanács csupán egy részét tudja vállalni ennek a projektnek, a homoródszentmártoni tanáccsal együttműködünk, s remélhetőleg a helyi közbirtokosság, valamint a lakosság is az ügy mellé áll. Sürgős beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy az épület ne romoljon tovább, állapotfelmérésre, előtanulmányra lenne szükség, de egy részletes terv sokkal nagyobb összegbe kerül. Azokra a műemléképületekre, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak, csakis együttműködés esetében tudja támogatni a megyei tanács” – magyarázta el a főépítész.

Kerekes Péter Tivadar, Homoródszentmárton polgármestere semmit nem ígér, amíg nincs meg a település költségvetése. „Voltak tárgyalások ebben az ügyben, a megyéhez is felküldtünk egy átiratot, amelyben megfogalmaztuk, hogy szívesen átadnánk az épületet egy alapítványnak, amely befektetne. Mindenképp, ha a költségvetésbe belefér, támogatnánk az épület felújítását” – fogalmazott az elöljáró, majd hozzátette: az önkormányzat munkatársai figyelemmel követi az erre vonatkozó pályázatokat is és megragadnak minden kínálkozó lehetőséget.

Félmegoldásokat nem támogat az Európai Unió

Sokan az uniós LEADER-programban (Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért) látnak lehetőséget, ám Sándor Kálmán, a Homoród-Rika LEADER-térség vezetője lapunknak elmondta: márciusban írják ki a falukép rendezésére vonatkozó pályázatot, de hogy a Dimény-kúria mennyire fér bele ebbe a pályázatba, azt még nem lehet tudni. „Az a gond, hogy 50 ezer euró a felső határ a LEADER-en belül a faluképrendezésre, de a Dimény-kúria feljavítására sokkal több pénz kellene. A kúriával kapcsolatosan egy bizonyos részt kellene megpályázni, hiszen a teljes épület felújítására biztos, hogy ebben a tervezési ciklusban nem lesz a LEADER-en belül akkora keret. Ezeknél a pályázatoknál az a gond, hogy ha egy konkrét elképzelésre szeretne bárki is pályázati támogatást kapni, akkor az a pályázat befejezéséig az utolsó kifizetéssel kész kell legyen. Félmegoldásokra nincs európai uniós támogatás. Tudom, hogy ez egy nagy volumenű munka, sajnos az épület teljes felújítására ebben a ciklusban biztosan nem lesz pénz. 2014-től indul az új ciklus, és reményeink szerint a LEADER-ben is nagyobb összegek fognak rendelkezésünkre állni. A kérdés az, hogy mennyire sürgős a Dimény-kúriánál elvégezni a munkálatokat, hogy még jobban ne menjen tönkre az épület” – mondta Sándor Kálmán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS