HIRDETÉS

Mosdókat igényelnének a tanintézetek

Bálint Kinga Katalin 2013. október 10., 20:07 utolsó módosítás: 2013. október 10., 20:17

Negyvenhét Hargita megyei közigazgatási egység vezetői összesen hetvenhét tanintézet felújítását igényelték a megyei tanács Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért! című programja kapcsán. Udvarhelyszékről húsz önkormányzati kérelem érkezett, térségünk tanintézetei teszik ki a javítási munkákra várók több mint felét.

Fotó: Thomas Campean

A kalákára való felhívást a megyei önkormányzat azzal a céllal fogalmazta meg, hogy a működési engedéllyel nem rendelkező iskolák és óvodák rendbetétele érdekében közösségi összefogást kezdeményezzen. Az elképzelés lényege, hogy a javítási munkálatokhoz a helyben fellelhető alapanyagokkal, munkaerővel a közösség járul hozzá, a megyei önkormányzat pedig anyagi támogatás révén biztosítja a máshonnan beszerzendő anyagokat, hogy a tanintézetek megszerezhessék a szükséges engedélyt.

Az igénylők listáján nagyrészt kis települések oktatási intézményei szerepelnek, de három szentegyházi iskola és két óvoda, két székelykeresztúri iskola, egy sportpálya, valamint egy óvoda, két gergyószentmiklósi iskola, a csíkszeredai Székely Károly Líceum és a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola is jelentkezett. Udvarhelyszéken összesen negyvenhárom iskola és óvoda szállt be a programba. A tanintézetek többnyire mosdó kialakításához, felújításához szükséges felszerelést és építőanyagot kértek, de többen igényeltek új ajtókat, ablakokat és tetőcserepeket, továbbá munkaerőt is.

A Farkaslaka községhez tartozó települések helyzetével kapcsolatban Kovács Lehel polgármester elmondta: Firtosváralja iskolájának, valamint Kecset és Székelypálfalva iskoláinak és óvodáinak feljavításához kérték a megyei önkormányzat segítségét. Kecsetben a tanulók létszámához viszonyítva túlságosan kevés a mosdók száma, ezenkívül a falak szigetelése és ajtócsere is szükséges. Székelypálfalván a tetőszerkezetet kell megjavítani, Firtosváralján pedig szintén a mosdók kisebb módosítására van szükség, illetve egy új kályhát is igényeltek a tanintézet épületébe. A község tanintézeteinek igazgatója, Major Magda elmondta: a közel száz gyerek nem érzi meg azt, hogy az intézményeknek nincs működési engedélyük. Az utóbbi időszakban jelentősen javultak a körülmények mindegyik település iskoláiban és óvodáiban, így az engedélyek hiánya inkább a kritériumok túlzott szigorúságával magyarázható: elég sokan bukhattak el például a mellékhelyiségek miatt. A kecseti iskolának jelenleg hatvan diákja van, régen ennél sokkal kevesebben jártak oda. Akkoriban elégséges volt a mosdók száma. Szerencsére van néhány belső helyiség, ami átalakítható, akkor remélhetőleg nem lesz akadálya az engedély megszerzésének. A pálfalvi tanintézet a vízminőség-vizsgálat következtében került feketelistára, e helyzet javítása érdekében azonban az iskola vezetősége nem sokat tehet. Az igazgató hozzáfűzte, a kalákafelhívást a tanintézetek örömmel fogadták, a szülők pedig felkarolták a kezdeményezést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS