Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Átadták a felújított freskókat Bögözben

Simon Eszter 2012. november 25., 18:32 utolsó módosítás: 2012. november 25., 18:47

Szombaton, november 24-én Épített örökségünk védelme a Kárpát-medencében címmel műemlékvédelmi konferencia volt Bögözben a magyarországi Új Ezredév Alapítvány szervezésében. Az eseményen bemutatták a bögözi református műemléktemplom restaurálási programját, és ünnepélyesen átadták a megújult középkori falképeket.

A magyarországi alapítvány három évvel ezelőtt, 2009 tavaszán kérte fel Benczédi Sándor műemlékszakértőt a bögözi református templom restaurálási programjának lebonyolítására. Először csupán magánszemélyek és cégek adományaiból finanszírozták a restaurálási terveket, majd 2009 őszétől Hargita Megye Tanácsa is beállt a támogatók sorába. Az ezzel kapcsolatos első konferencián, 2010 júniusában Kelemen Hunor – akkori művelődési miniszter – is ígéretet tett a templom restaurálásának finanszírozására. Idén tavasszal szereztek tudomást arról, hogy a román állam 1 768 240 lejjel járul hozzá a műemlék megújulásához, ebből év végéig 900 ezer lejt folyósítanak, így nekiláttak a munkálatoknak. A restaurálás folyamán elsőként a templom falképegyüttese újult meg, de folyamatban van az épület teljes felújítása is.

A konferenciát szombaton 10 órakor a műemléktemplom melletti gyülekezeti házban Kovács Örs Levente, az Új Ezredév Alapítvány elnöke nyitotta meg. A restaurálási munkálatokról Benczédi Sándor programfelelős beszélt, majd Kelemen Hunor kétéves miniszteri beszámolója következett. Borboly Csaba megyeitanács-elnök Hargita megye műemlékvédelmi programjáról beszélt, Sergiu Nistor államtitkár pedig a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium jövő évi támogatásainak ütemezéséről számolt be.

A közös ebédet követően átadták a restaurált falképet a templomban, ahol először Biró Endre bögözi református lelkész, majd Kató Béla erdélyi református püspökhelyettes mondott hálaadó beszédet. A bögözi lelkész megköszönte mindenki munkáját, mellyel nemcsak a gyülekezet, hanem a falu és az utókor számára is megmentették Udvarhelyszék legfontosabb műemléktemplomát. Kató Béla beszédében a múlt feltárásának és átörökítésének nemzeti öntudatot erősítő hatását emelte ki.

A falképek májustól novemberig tartó restaurálásáról Kiss Loránd és Pál Péter restaurátorok számoltak be. A templom festett fabútorzatának felújítási terveit Mihály Ferenc farestaurátor ismertetette, a tartószerkezet megerősítéséről Szabó Bálint, majd Kirizsán Imola tartott előadást. A kőrestaurálási tervekről Nagy Piroska és Nagy Benjámin beszélt, Nyárádi Zsolt pedig a templomkertben végzett régészeti ásatások eredményeit mutatta be. Benczédi Sándor programfelelős azt is elmondta, hogy a jövőben a templombelsőt is felássák, de a kazettás mennyezet állagmegóvása is a tervek között szerepel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS