Zakuszkafőzést tanulnak a fiatalok

Zakuszkafőzést tanulnak a fiatalok

Fotó: Gligor Róbert László

Maros és Brassó megyében tanulnak a napokban romániai és németországi fiatalok. Főleg arra kíváncsiak, hogy milyen a jó zakuszka íze, de az is érdekes számukra, ahogyan a kenyér sül a búbos kemencében. Persze, nem csak nézik a folyamatot, hanem segédkeznek is mellette. Mert azt szeretnék megtanulni és továbbadni, hogy egy falusi ember hogyan készül fel a télre. A napokban Erdélyben, három hét múlva Németországban folytatják a dokumentálást.

Gligor Róbert László

2012. szeptember 30., 09:482012. szeptember 30., 09:48

2012. szeptember 30., 11:322012. szeptember 30., 11:32

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) nyárádmenti vidékfejlesztési programajai ismertek a szakmai körökben, ezért a nyáron itt gyakorlatozó francia diákok után a napokban német fiatalok érkeztek a vidékre. A tapasztalatcsere során a termékértékesítésről is szó esik, de főleg arra kíváncsiak, hogy az itteni gazdák hogyan készülnek fel a télre – mondta el a háttérinformációkat portálunknak dr. Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke. A vidéki termelők anyagi helyzetét és önérzetét alaposan megnyirbálta a jelenlegi gazdasági helyzet és a vásárlói szokások, amikor a városiak főleg a szupermarketekben vásárolnak, ezért egyre nehezebb a vidékiek termékeit értékesíteni és a kis és közepes gazdaságokat fenntartani. Pedig ez nagyon fontos lenne, egyrészt azért, mert az egyre erősödő globális felmelegedés és szélsőséges időjárási viszonyok között is egy közösségnek el kell magát látnia, másrészt ezeket az értékes ökológiai tájakat meg kellene őrizni – fejti ki Hajdu. Ebben szeretne segíteni a FÖK, amely partnerként vesz részt a német Wiki Wood szervezet által az EU Fiatalok lendületben nevű programján megpályázott projektben.

A tíz-tíz romániai és németországi fiatal elsőként Jobbágyfalvára érkezett, ahol a Tündér Ilona Vendégház gazdaságában ismerkedtek meg a kenyérsütés, pálinkafőzés, szőlőszüret és borkészítés fortélyaival, de sikerül almástésztát sütnik, dolgoztak a paprika és padlizsán begyűjtésén és zakuszkát is főztek – életükben először. Innen Szászkézdre mentek, ahol egy alapítvány vidékfejlesztési programját ismerték meg, majd Brassó megyébe utaztak.

Egyre több lesz az önellátó család?

„Nagyszüleink még ismerték ezeket a recepteket, de a szüleink már nem használták, ezért lassan elfeledjük őket” – mondta a német szervezet képviselője, Julian Gröger, aki szerint olyan időszak következik, amikor az energia nagyon megdrágul, a szupermarketek termékei is igen költségesek lesznek, ezért egyre többen arra törekszenek, hogy megtermeljék maguknak a szükséges élelmet.

A Maros megyei látogatás után a szomszéd megyei Szászfehéregyházon és Sárkányban tanulmányozzák azt, hogy az esztenán élő hogyan készíti a tejtermékeket, a favágó a faszenet, a falusi asszony a gyapjúzoknit. De ami a látogatásokban közös: mindenhol zakuszkát főznek, és ezeket a recepteket, ízeket szeretnék megtanulni.

Nemcsak a tele kamra a lényeg

A projekt lényege a tanulás mellett az, hogy a fiatalok egymással töltsenek tíz-tíz napot három-három helyen Romániában és Németországban – részletezte Pál Gyöngyi, a FÖK programvezetője. A jobbágyfalvi találkozón hamar összerázódott a csapat, mindenki jól érezte magát, mert olyan dolgokat tapasztalt és olyan munkákat végzett, amit még soha, ezért rájöttek, mennyi háttérmunka szükséges, hogy egy étel finom legyen. Az hogy hogyan készülünk a télre nemcsak a „spájzolást” jelenti, hanem azt is, hogy a betakarítás és kamra mellett az asszonyok gyapjú ruhaneműt kötnek, téli papucsot nemezelnek, de énekeket is tanulnak, hogy a téli esték gyorsabban teljenek. Ugyanis az egész projekt a közösségépítésről is szól.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!