Nyugati támogatással működnek a nyárádmenti önkéntes tűzoltócsoportok

Nyugati támogatással működnek a nyárádmenti önkéntes tűzoltócsoportok

A városi hivatásos alakulatok mellett egyre több vidéki településen jelennek meg az önkéntes tűzoltócsoportok. Bár a 2006. évi 307-es törvény a helyi önkormányzatok kötelességévé teszi a sürgősségi önkéntes szolgálat (SVSU) létrehozását, a tényleges megelőzési és beavatkozási munkálatokat a legtöbb esetben a helyi önkéntes csoportok végzik el a hivatásos tűzoltóság mellett. Körképünkben a nyárádmenti alakulatok működéséről tájékozódtunk.

Gligor Róbert László

2012. november 19., 09:142012. november 19., 09:14

2012. november 19., 09:562012. november 19., 09:56

Nyárádremete községben öt éve szerveződött egy kis önkéntes tűzoltó csoport. Akkor csupán nyolcan voltak tagjai, ma már huszonöten. A Vármezőben céget működtető Fahrenberger Rudolf osztrák vállalkozó tavaly felkarolta a csoportot. Tavaly sikerült is egy autót beszerezni, de idén szeptemberben már harmadik autóját kapta meg a községi tűzoltó csoport – ezt is az osztrák gersteniektől. Továbbá „Rudi bácsinak” köszönhetik azt is a községbeliek, hogy a sportpálya öltözője befejeződött, és mellé egy félig zárt épületet is „felhúztak” a nyáron. A vállalkozó jelmondata: kéz a kézben, ezért segíti a nyárádremeteieket. „Ne a kocsmákban nőjjenek fel a gyerekek, fiatalok, hanem legyen egy hely, ahol  szabadidejüket eltölthetik” – mondta el a harmadik autó átadásakor. Az osztrákoktól az autó mellett tűzoltó ruházatot is kaptak a nyárádmentiek: ma a községben a remeteiek mellett már Nyárádköszvényesen és Mikházán is van önkéntes csoport 12, illetve 6 taggal – tudtuk meg Kakucs Albert remetei tűzoltótól, valamint Magyari Péter polgármestertől. A tavaly decemberben Gerstenbe is meghívták a remetei önkénteseket, akkor végiglátogatták a környékbeli tűzoltóságokat. Vendéglátóik felhívást intéztek a vidék alakulatai felé, ennek következtében idén többször is kaptak különböző felszereléseket a nyárádmentiek. Jelenleg a csapat három autóval rendelkezik, és kilátás van arra, hogy jövőben akár két további autóhoz is hozzájussanak, így valamelyik községbeli csapatnak és telepüésnek is átadhatnak egyet – mesélte el a részleteket Majos Levente, a csoport egyik vezetője.

Igyekeznek a csíkfalviak is

Idén nyáron Csíkfalván is önkéntes tűzoltócsoport jött létre. Mivel a közeli és a megyeközponti tűzoltók kiérkezéséig nemegyszer leégett a meggyúlt ingatlan, már előzőleg is felvetődött a tűzoltóság ötlete. Így jött létre a csoport, amelyben a község öt településének mindenike képviselteti magát.

Jelenleg 40 aktív és 20 póttagja van az önkéntes csoportnak. Nagyon lelkes fiatalok és középkorúak, akik nem a kocsmákban és a játékgépek mellett töltik el az idejüket, hanem a közösség számára is hasznos dolgot végeznek. És számukra büszkeség is, ha versenyeken és bevetéseken vehetnek részt – mondta el Szabó Árpád, aki Varga Ervin alpolgármesterrel együtt vezeti az alakulatot.  A franciaországi Bourgogne és a belgiumi Holsbeck testvértelepülések adományával tűzoltó autót is beszereztek a csíkfalviak: tavaly decemberben bukkantak egy internetes hirdetésre, miszerint a németországi Reiskirchen lecseréli és eladja tűzoltókocsiját. Kapcsolatba léptek velük, és némi alkudozás után ötezer euróért felszereléssel együtt megvásárolták az autót. De hogy állandó szolgálatot is tartsanak, szükség van egy telephelyre és garázsra, ezért az önkormányzat támogatásával a lelkes csoport nemrégiben elhatározta, hogy a községközpontban ingatlant építenek. Az önkormányzat mellett a Csíkfalvi Egyesület a Jövőért is támogatást nyújtott, továbbá lakossági adományokra is számítanak. A lelkes tűzoltók közmunkával el is kezdték az épület alapjának elkészítését.

A semmiről indultak

A csapatnak a nyáron szinte semmije nem volt az autón és a lelkesedésen kívül. Aztán az erdőszentgyörgyi alakulattól kaptak tíz ruhát. Majd a csíkfalvi reformátusok kapcsolata révén Magyarországról kaptak egy pumpát. A franciaországi Bourgogne testvértelepülés tűzoltó alakulata is két csomag tűzoltó ruházatot küldött nemrégiben. Továbbá Balogh István polgármester tárgyalt a svájci Arboldsville polgármesterével, ahonnan 30 tűzoltó kabátra kaptak ígéretet. A magyarországi testvérkapcsolat, Rábakecöl önkormányzata a nyáron 200, míg legutóbbi látogatásukkor 132 ezer forintot adományozott a községnek, ebből is tűzoltáskor és vízszivattyúzáskor használható pumpákat és tűzoltó-felszereléseket vásárol az önkormányzat.

Nemrégiben a reiskircheni barátok is Csíkfalván jártak és kiképezték az ittenieket a megvásárolt autó kezelésére, továbbá nadrágokat, bakancsokat és felsőket is adományoztak a nyárádmentieknek. Jürg Lirdenstruth-tól megtudtuk: Németországban a hivatásos tűzoltók mellett a helyhatóságok törvényes kötelessége a tűzvédelem biztosítása az önkéntes tűzoltóságok révén. A reiskircheni alakulat 50 tagja egy 5 községből álló, 12 ezer lakosú területet lát el négy autóval, de a közelükben elhaladó autópályán is részt vesznek bevetéseken tűz- és balesetekkor – évente legkevesebb százszor.

Ákosfalva látja el a vidék alső szakaszát

Ákosfalván már 2004-ben létrejött az önkéntes tűzoltó-alakulat, két év múlva ez kiegészült a sürgősségi esetekben bevethető csoporttal (SVSU). Jelenleg a polgármesteri hivatal alkalmazásában áll öt személy, akik állandó szolgálatot tartanak, ezen kívül a község nyolc településéről 80 önkéntesük van – derül ki Móréh Tibor parancsnok beszámolójából. A legtöbbet az ákosfaviakat veszik igénybe, a többiek a saját településükön lépnek közbe szükség esetén. Az alalulat két autóval rendelkezik: egyiket a belga Kasterlee testvértelepülés, másikat a megyei tűzoltóság adományozta évekkel ezelőtt. Ezenkívül van egy kisautójuk, amellyel a mezei tüzeket közelítik meg, és rendelkeznek egy mentőautóval is. A géppark elég idős, de használható, ezenkívül minden szükséges eszközzel és megfelelő ruházattal rendelkeznek a belga barátok és az önkormányzat révén. A holland Nijkerk testvértelepülés egy újabb tűzoltóautó beszerzésére tett ígéretet, és a belgák is megpróbálnak másik autót juttatni a községbe a jövőben.

Az alakulat Ákosfalva mellett ellátja Backamadaras, Nyárádkarácson és Dózsa György községeket is: évente szerződést kötnek ezekkel az önkormányzatokkal, így azok is hozzájárulnak az alakulat fenntartásához a bevetések számától függetlenül. Évente akár ötven beavatkozással számolnak, de a tűzesetek mellett közúti balesetekkor is kivonulnak, de mentettek ki már kútba esett személyt, találtak meg eltűnt és a Nyárádba fulladt személyt is, és árvízkárok elhárításában is részt vesznek.
Remélhetőleg hamarosan elkészül a községháza mellett az az épület is, ahová az iroda mellett az összes autóval is beköltözhetnek. Ugyanis jelenleg csupán egy autó van fedett épületben, a másikból a téli időszakra ki kell ereszteni a vizet, így a hatékonyságuk felére csökken. Továbbá ha fűtetlen autóval indulnak bevetésre mínusz 15 fokos hidegben, amire a helyszínre érkeznek, a tartályban levő víz be is fagyhat. Mindezek ellenére a marosludasi, radnóti, szovátai egységekkel egy szinten állnak, évente részt vesznek versenyeken, és nemcsak az otthoni, hanem a környező községek lakói számára is felkészítőket tartanak évente – részletezte az alakulat tevékenységét Móréh Tibor.

A többi község sem alszik

Bár nem mindenhol alakultak önkéntes csoportok, a nyárádmenti községekben a helyi önkormányzatok eleget tettek a 307-es törvény előírásainak: a polgármesteri hivatal szintjén van legalább egy-egy személy, aki a tűzvédelmi intéskedésekért és a sürgősségi szolgálatért felel, szinte mindenhol beszereztek egy-két szivattyút is, és helyi szinten elkészültek a tűz- és katasztrófavédelmi tervek is, valamint az ilyen esetekben mozgosítható helyi szereplők névsorai is. Tűzesetekben a nyárádszeredai, szovátai, erdőszentgyörgyi és marosvásárhelyi alakulatok autói is a helyi csoportok segítségére sietnek, az idei nyáreleji csíkfavi és nyárádszeredai árvíz esetén pedig megtapasztalhattuk a községek közötti összefogás, kölcsönös és önkéntes segítségnyújtás jó példáit is.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson
2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

Megoldást keresnek a vízhiányra
Megoldást keresnek a vízhiányra
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM