Nagyok a digitális egyenlőtlenségek

Nagyok a digitális egyenlőtlenségek

Fotó: Gligor Róbert László

Az elmúlt napokban zajlott Csíkfalvi Csűrszeminárium idején a szakemberek nemcsak arra keresték a választ, hogy mit érdemes megjeleníteni a világhálón, hanem azt is, hogy van-e kinek.

Gligor Róbert László

2012. július 17., 08:362012. július 17., 08:36

2012. július 17., 09:332012. július 17., 09:33

Balogh István polgármester szerint a Csűrszeminárium olyan esemény Csíkfalva életében, amely néhány napra megpezsdíti a falut, új arcok jelennek meg. A Sapientia-EMTE diákjai már nyolc éve mennek nyári gyakorlatra a Nyárádmentére, és ebből kutatások, dolgozatok, szakmai kérdések születnek, amelyek a községnek is hasznára válnak, ezért sem bánták meg, hogy bevállalták valamikor ezt a rendezvényt, és évente támogatást is nyújtanak hozzá.

A városiak a fő felhasználók

Dr. Tőkés Gyöngyvér szociológus szerint a társadalomban történő változások megértése fontos az ember számára, és azokat alkalmazni kell az emberhez és a technikai körülményekhez. Az új tecnológiai változások állandó fejlődést jelentenek a társadalom számára, és ezekhez leginkább az ifjúság alkalmazkodik, akinek lassan a digitális világ lesz a természetes, és nem a papír-ceruza alapú lexikális világ. Ilyen téren nagy változást jelentett az internet megjelenése. Ám nem az a legfontosabb, hogy kinek válik elérhetővé az internet, hanem az, hogy tudjuk-e használni. Hogy mennyire gyorsan terjed el a technika és mennyire férnek hozzá az emberek, az egy adott ország vagy térség, gazdasági, infrastrukturális fejlettségétől, intézményrendszerétől és az adott kormányzat digitális startégiájától függ. Romániában nagyon későn kezdődött el a technológia terjesztésének feltételéül szolgáló jogi keretek kidolgozása és az anyagi ráfordítás, ezért a digitális egyenlőtlenségek az országon belül és az Európai Unióhoz viszonyítva is igen jelentősek. Az ország lakosságának 47%-a vidéken él, míg az aktív lakosságnak csupán 48%-a dolgozik. Az alkalmazottak 85%-a városi, 15%-a vidéki, továbbá egy család jövedelmének mintegy 60%-a élelemre megy el és nem szolgáltatásokra. Míg a városi lakosságnak 61%-a rendelkezik számítógéppel, a vidékiek sorában ez csak 26%-ot jelent, ám az internethasználat tekintetében ennél is jelentősebb különbségek is vannak. Az internefelhasználók többsége a 15-34 év közötti, közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező városi személy.

Mi a helyzet vidéken?

A Sapientia-EMTE kommunikáció szakos hallgatói a nyári gyakorlataik során négy éve azt is vizsgálják, hogy Csíkfalva községben hogyan terjedt el a számítógép- és internethasználat. 2008-ban a megvizsgált 158 család 90%-a használt televíziót, közel 58%-ának volt számítógépe és 27% internetet is használt. 2011-ben a számítógép- és az internethasználat százalékaránya Csíkfalván 76/90, Jobbágyfalván 72/88, Nyárádszentmártonban 71/100 volt.

Hogyan keressünk az interneten

Előadásában dr. Ármeán Otília arra világított rá, hogy miként érdemes keresgélni az interneten, milyen kulcsszavakat használjunk, hogyan tároljuk az információkat és adathalmazokat, valamint az egyes honlapok grafikai megjelenítésére is felhívta a figyelmet.

Tövissi Attila kommunikációs szakember azt vizsgálta meg és mutatta be a hallgatóságnak, hogy milyen oldalakat érhet el az, aki a Nyárádmentéről érdeklődik. Felhívta a figyelmet a „digitális szemétre” is, de arra is választ keresett, hogy a digitális jelenlét igényt vagy kényszert jelent-e. Érdekes volt megtudni azt is, hogy egyes nyárádmenti oldalak tartalmát mikor frissítették utoljára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!