Mosolyból építkeztek a nyárádremetei szórványtáborban

Mosolyból építkeztek a nyárádremetei szórványtáborban

Fotó: Gligor Róbert László

Az elmúlt napokban zajlott a Csíkfalvi Református Missziói Egyházközség nyolcadik nyári tábora Nyárádremetén.

Gligor Róbert László

2012. augusztus 28., 15:032012. augusztus 28., 15:03

2012. augusztus 28., 15:152012. augusztus 28., 15:15

A „táborlakók” körében idén generációváltás történt: az eddig „megszokott” arcok, a felcseperedett gyerekek kimaradtak, helyüket pedig kisebb korosztály vette át: van két óvodás gyerek is, de a többség második és nyolcadik osztályos közötti gyerek. „Van olyan gyerek, aki akkor született, amikor a tábort elindítottuk” – mondta el bevezetőjében portálunknak Kerekes József csíkfalvi lelkipásztor. Idén is Csíkfalváról, Jobbágyfalváról, Nyárádszentmártonból és Nyárádremetéről érkeztek a „lakók”, és a tábor befogadóképességének felső határát feszegette a létszám, azaz elérte a harmincat is.

Intenzív a program

A tábor reggel hétkor ébred, a torna, áhítat és reggelizés után az ebédszünet kivételével estig intenzív foglalkozások vannak. Ezek a KOEN alapítvány által összeállított vakációs bibliaheti program keretében zajlanak, de a vallásos témák mellett sok kézműves foglalkozás, énektanulás, színjátszás és mozgás is van. A foglalkozásokat a lelkész mellett önkéntes oktatók vezetik: Balogh Tünde, Marton Erzsébet és Mátéfi-Takács Zita pedagógusok, valamint az itt felnőtt generációból Nagy Alex, Domó Bernadett és Adorján Csilla segítők, továbbá a nyárádszeredai Balogh Judit és Bíró László is besegített. „A lényeg, hogy minél fáradtabban érjünk el a vacsoráig” – mondja nevetve a lelkész, hozzátéve, hogy a napot záró esti meséknél a gyerekek már a mennyezetet nézik és az ágyat kívánják.

A mosoly telepedjen meg az arcukon

Az idei táborhoz pályázat révén segítséget nyújtott a Bethlen Gábor Alap, ezt eszközbeszerzésre használhatták fel, de a működési és ellátási költségeket maguknak kell előteremteni. Ezért mindenki egy kicsit „zsebbenyúlóst játszik”: a szülők, az egyházközség, sőt a pedagógusok is, amit lehet, össszeadnak és csak a legszükségesebb kiadásokra fordítanak pénzt. Továbbá a szülők felváltva segítkeznek a táborban a főzésben, takarításban, óriási segítséget nyújtva ezzel a zavartalan működésben. Nagyon sokszor feltette magának a kérdést a lelkész, hogy miért van szükség erre a táborra ilyen pénztelen körülmények között. A választ mindig itt, a gyerekek között találja meg: “amikor benne vagyunk, dolgozunk, a mindennapoknak a nyűge, pénztelensége lehúz, akkor látva a csillogó szemeket, hogy örülnek annak, hogy jöhettek, hogy együtt lehetünk”. Első nap elmesélte a gyerekeknek, hogy egy szomorú özvegyasszony arcára rátelepedett a mosoly s hazaérve néhány nap alatt megváltoztatta az egész falu képét. Ha a gyerekek is megengedik, hogy a mosoly rátelepedjék arcukra, ha ezt és szemük csillogását hazaviszik, akkor ettől a héttől valami más is lesz az ő és családjuk életében – fejti ki gondolatait Kerekes József. Továbbá jó alkalmom évente együtt lenni, átélni, megtapasztalni azt, hogy mit jelent egy kisé nagyobb közösségben, nagyobb családban élni, figyelni egymásra és arra, ami körülöttünk és bennünk történik – fűzi hozzá.

Bulizás helyett dolgoznak

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért jön egy fiatal önkéntesként dolgozni a remetei táborba, ahelyett hogy nyaralna, vagy a Félszigeten tombolna. A marosvásárhelyi Mátéfi-Takács Zita tanítónő már tavaly is itt volt, idén is csapatjátékok, rajzos tevékenységek, körjátékok, dinamikus csapatépítés, színjátszás terén segít társainak és foglalkozik a gyerekekkel. Úgy érzi, nagyon jó a hangulat, a résztvevők jól összerázódtak. Ami a Félszigetet illeti, cask annyit fűz hozzá: annak is megvolt valamikor a maga ideje.

A csíkfalvi Marton Erzsébet óvónő azért vállal itt foglalkozásokat, mert munkájához kapcsolódik: nincs annál felszabadultabb érzés, mint amikor nem mindennapi dolgokat végeznek, és ebben ő is és a gyerekek is ki tudnak bontakozni. Jól érzi itt magát, jó kikapcsolódási lehetőség, s emellett elérik céljukat, hogy a gyerekek minél több tudással és élménnyel térjenek haza.

A csíkfalvi Nagy Alex az első tábor óta itt van, ma már segítőként dolgozik a pedagógusok és lelkész mellett. A marosvásárhelyi Református Kollégiumban tanuló fiatalember annyira feltöltődik itt, hogy az szinte a következő táborig elégséges. A gyerekek és a felnőttek között lenni számára érdekes tapasztalat: érzi és éreztetik is, hogy már felnőtt, feladatokat bíznak rá, de szereti itt, mert az évek során rengeteget tanult az életről és a közösségről.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!