Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kézműves sajtok háromgenerációs vállalkozása

Vass Gyopár 2015. december 20., 17:58 utolsó módosítás: 2015. december 22., 18:33

Félévnyi szünet után ismét megvásárolhatók Marosvásárhelyen a havasi legelők ízét magukban hordozó homoródalmási kézműves sajtok és egyéb tejtermékek.

Fotó: Boda L. Gergely

A Fókusz Öko Központ székhelyén csütörtökön az asztal valósággal roskadozott a sok finomságtól, a családfő, Sándor Kálmán éppen kóstolni való falatokat vágott, felesége, Eszter körülötte tüsténkedett.

Sándor Kálmán elmondta: a sajtkészítésnek négy évvel ezelőtt kényszerből fogtak neki, mert a feldolgozó, azonkívül, hogy aprópénzért vásárolta fel a tejet, már egy évi pénzükkel tartozott. Pályázatok, banki hitelek is sürgették, hogy valamit kezdeni kell a tejjel. Akkoriban hirdetett meg Hargita Megye Tanácsa egy sajtfeldolgozó tanfolyamot, amelyen végül a család fiúgyermeke, Sándor Kálmán Huba vett részt. Huba a tanfolyamon szerzett tudását több nyugati országban gyarapította, tökéletesítette, és a tapasztalatszerzés végén úgy érezte, a saját lábára tud állni.

Úgy tűnik, jól döntött, mert mára az egész család számára megélhetést jelent a sajtkészítés. „Három generáció dolgozik együtt: a szüleim nevelik a borjakat, a gazdaság irányítása az én feladatom, az értékesítésben a feleségemmel együtt dolgozunk, Huba pedig a sajtmester, akinek barátnője segít. Nyolcvanöt éves anyósom a fűszerek előkészítésében segít: diót tör, fokhagymát pucol” – mondta Sándor Kálmán. Az értékesítés egyrészt a hagyományos termékvásárokon történik, másrészt homoródalmási agroturisztikai panziójukban a vendégeiknek a saját gazdaságukban előállított termékeket ajánlják.

Vásárhelyre néhány éve kerültek. „Eleinte elég döcögősen indult, de azt tapasztaljuk, hogy megkóstolva, megismerve a termékeinket, egyre bővül a kör, és hát jó visszajelzések érkeznek a vásárhelyiektől is” – tudtuk meg. A termékek kézműves módszerrel készülnek, a fejést követően azonnal feldolgozásra kerül a tej; a feldogozás során nem használnak tartósítószereket, adalékanyagot. Nemrég termékeik közül 32 megkapta a Transylvania Authentica védjegyet: ezek között vannak érlelt sajtok, de friss termékek is, mint az áfonyás joghurt, az orda, a kecske- és juhsajtból készült különböző friss vagy érlelt sajtok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS