„Egy országon át visz az út Vásárhelyre” – Kántorné Engelhardt Annára emlékeznek

„Egy országon át visz az út Vásárhelyre” – Kántorné Engelhardt Annára emlékeznek

Fotó: Boda L. Gergely

Nagyszebenből indult a világot jelentő deszkák felé, majd Pesten, Láng Ádám Jánosnál cselédeskedett a magyarul alig beszélő Engelhardt Anna. Itt találkozott Kazinczyval. Tizenkilenc évesen lépett színpadra, hogy az akkori ország legnagyobb és legjobb színházaiban lépjen fel, és végül mint ünnepelt tragika mondjon búcsút a színháznak, majd távozzon örökre – Marosvásárhelyen. Napra pontosan 160 évvel ezelőtt.

Bakó Zoltán

2014. február 27., 13:442014. február 27., 13:44

2014. február 27., 14:382014. február 27., 14:38

Engelhardt Anna 1791-ben Nagyszebenben látta meg a napvilágot szász szülők gyermekeként. Szüleit elvesztette, így az árvának egy német színész viselte gondját, aki magához vette, mint szolgálót. Aztán 16 évesen Pestre került, a magyar színészet megalapítója, Kelemen László sógora, Láng Ádám János házában szolgált ismét. Van ebben valami sorsszerű – szolgálólányként indult, s mint a nemzeti színészet elhivatott, és egyik legjelentősebb szolgálója emelkedett a legnagyobb magasságokba, hogy aztán ismét, önként vállalt szinte-szolgasorban végezze be életét Vásárhelyen.

Az első lépések

Amikor Lángnál jelentkezett még alig tudott magyarul. De annak biztatására nekifogott tanulni, elsősorban magyart, aztán versmondást. A házban gyakran megfordult Kazinczy Ferenc, ő is biztatta a kis Annát tanulásra, s minden bizonnyal óriási hatással lehetett az amúgy hihetetlen energiával és akaraterővel rendelkező lányra a nyelvújító.

A pesti Hacker-szálában működő társulatnál lépett először színpadra 1810-ben. Nem sokkal később férjhez ment az ismert komikushoz, Kántor Gerzsonhoz. Együtt szerződtek el a Debrecenben működő kolozsvári társulathoz, ám férje még ugyanabban az évben elhunyt. De Annát már semmi nem tudta megállítani. A székesfehérvári társulathoz szerződött. Ennél is aratta legnagyobb sikereit, 1825-ben a társulat a pozsonyi országgyűlés ideje alatt ott játszott. Nyolc év múlva a budai színházhoz szerződött, és a Nemzeti Színház megnyitásáig a Budán működő kassai színtársulat első drámai hősnője lett.

Különc, de mély érzelmű
Ebben az időben rendkívüli különc teremtésnek írják le kortársai. Déryné azt mondja naplójában, hogy „igen egzaltált volt mindenekben”. Az emberektől elvonulva, egyedül csak szerepeivel foglalkozott, és azok tanulása, a ruhák elkészítése volt egyetlen öröme, szórakozása. Egyesek szerint szerepei tanulásába annyira elmélyedt, hogy minden másról megfeledkezett és gyakran még kollégái köszönését sem fogadta. A látszólagos ridegségen, hűvös természeten belül azonban mélyen érző szíve volt. Barátait nagyon szerette. Különösen nevetni szeretett. Déryné írta: „Nagyon sok jó órát töltöttünk együtt, mindketten szerettünk nevetni, de ő annyira, hogy mindjárt elterült a földön, és úgy hentergett nevettében.”

Valami jelentéktelen félreértés folytán nem fogadta el a Nemzeti Színház meghívását, és ezzel kezdődött életének kálváriája. Hogy mi volt ez az állítólagos sérelem, a mai napig nem derült ki. Helyébe a fiatal Laborfalvy Róza, a későbbi Jókainé került.

Irány – Erdély, Vásárhely

Miután 1833-ban Kassán, a Bánk bán bemutatóján eljátszotta Gertrudis szerepét, 1837-ben ismét visszatért Kassára, régi sikere helyszínére, innen 1838-ban távozott, ezúttal Debrecenbe. Egy darabig még bolyongott a két hazában, aztán végképp Erdélyt választotta. 1839-ben Nagyenyeden és Kolozsváron, 1840-ben Brassóban játszott. 1841 – Marosvásárhely, 1842 – Nagyenyed, 1843 – Torda. Végül Marosvásárhelyen állapodott meg. A korabeli színilapok őrzik vásárhelyi 1842-es, 45-ös és 46-os fellépéseit.

Kántorné búcsúja a színpadtól Marosvásárhelyen történt 1845-ben (bár a címlapok szerint 1846-ban még egyszer fellépett). A Kegyencek vagy II. Katalin orosz cárné szerelme című színjáték címszerepében vált meg a színpadtól. A búcsú megrendítő volt. Csak annyit akart mondani: Isten veletek! Arra sem volt képes, hangja elcsuklott.

Kegyelemkenyéren

Ezután élete visszakanyarodott a kezdetekhez. Volt színházi jegy-pénztáros, színésznőket tanított be szerepekre, házmesterkedett, még szakácsnő is volt. „Többször voltak rossz napjai öreg korában” – írta róla Szigligeti Ede. Büszkesége ekkor sem hagyta el. Inkább tűrte emelt fővel a szenvedést és a nyomort, minthogy kérelmekkel „alázza meg magát”. Jótevőinek különféle ürügyekkel kellett jótékony célból „megcsalniuk”, hogy célt érjen segélyezésük. Lázár József gróf utolsó éveiben támogatta, előbb meggyesfalvi birtokán, családja körében helyezte el, majd amikor a forradalom után tönkre ment, Marosvásárhelyen, főtéri házában, a Korzóközben ajánlott neki ingyen szállást haláláig.
1854. február 28-án hunyt el Marosvásárhelyen. Halálhírét az akkori lapok meg sem említették. Jeltelen sírja fölé egykori tanítványa, Prielle Cornélia (aki 1846-ban szinte Petőfiné lett) két esztendő múltán, 1856-ban emeltetett sírkövet ezzel a szöveggel: „Szerény emlék kő ez, nagy művésznőnk, Kántorné sz. Engelhardt Anna hamvait jelölni, de a szerényen elvonult igaz érdem méltánylatát nagyszerűségekben ne is keressük. 1791 – 1854. P(rielle) C(ornelia)” A sírkövet 1941-ben felújították, s az ünnepélyes avatáson maga Fedák Sári is jelen volt.

És jött a Lorántffy...

A sír „természetesen” rongálódott az évek folyamán. És akkor 1993-ban jött a marosvásárhelyi Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, a Színiakadémia Szentgyörgyi István tagozata és a Nemzeti Színház magyar társulata, akik felújították a sírt. Szekeres Erzsébet akkori egyesületi elnök a minap elmesélte ennek a történetét. A néhai Csorba András rektor kívánsága volt a sírt rendbe tenni, de neki erre már nem nyílott lehetősége. A Magyarországra távozott marosvásárhelyi író, Vári Attila beszélt erről a kívánságról az elnök-asszonynak, és akkor az egyesület beteljesítette Csorba álmát: felújították a sírkövet, a fejfát, s egy Izsák Márton szobrászművész által készített, Balogh József (Cubi) által kiöntött, Kántornét ábrázoló bronzplakett is került a sírra.

De jöttek a tolvajok is

A plakett tizennégy évig állt is a síron, amikor 2007. júliusában ismeretlen tettesek lefeszítették és ellopták. A sors különös fintora: egy vásárhelyi színésznő rokona pár nappal korábban két fiatalembert látott a síron üldögélve, aztán másnap, amikor ismét arra járt virágokat öntözni, már nem volt meg a plakett. Akkor a rendőrségen tett feljelentést az egyesület ismeretlen tettesek ellen, de hiába, a bronzplakett soha nem került meg.

Két személlyel is beszéltünk, akik állítják – olyan információkat kaptak miszerint Nagyernyében olvasztották be a bronzplaketett. Ezt is közölték a rendőrséggel, de hiába.

Két év múlva a Lorántffynak sikerült új plakettet öntetnie, ugyancsak a Balogh Cubi-öntődéjében. Ez viszont már alumíniumból készült, azt remélve, hogy erre nem fognak lecsapni a színesfém-gyűjtők. Ezt 2009. december másodikán helyezték el a síron, és máig is ott található.


Koszorúzás

Pénteken, február 28-án a katolikus temetőben, a nagy tragika elhalálozásának napra pontosan 160. évfordulóján, délelőtt 11 órakor a Kántorné Engelhardt Anna-sírnál megemlékezést tart a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület. Emlékbeszédet tart Nagy Miklós Kund, majd Kilyén Ilka színművész mond verset. Ezután elhelyezik az emlékezés koszorúit a síron. Remélhetőleg többen lesznek a megemlékezésen, mint a 160 évvel ezelőtti temetésen.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 153. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 153. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo

Múlt év szeptemberében Földes László Hobo megígérte a hálás marosvásárhelyi közönségnek, hogy minden előadását elhozza nekik. Így nem csoda, hogy pár hónap után ismét a Spectrum Színház vendége a Kossuth-díjas előadóművész.

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo
Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo
2017. március 10., péntek

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo

2017. március 10., péntek

Székelyek az esőben

Zuhogó esőben, a korábbi rendezvényekhez képest megfogyatkozott létszámban tartották idén Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját. „Eljön a székelység ideje” – hangzott a biztatás.

Székelyek az esőben
Székelyek az esőben
2017. március 10., péntek

Székelyek az esőben

2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 09., csütörtök

Nem a mennyiség, hanem a határozottság számít március 10-én

Ötödik éve, de negyedik alkalommal szervezi meg pénteken a Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját. Az eseményre mintegy 20 ezer személyt várnak, és mint mondták: nem tömegre, hanem határozott sokaságra számítanak.

Nem a mennyiség, hanem a határozottság számít március 10-én
2017. március 09., csütörtök

Színt vált az uszoda

Újravakolják és lefestik a marosvásárhelyi városi uszodát. A kopott világoskék épület ezután lila árnyalatban „pompázik”. A január közepén újranyílt létesítmény nagy népszerűségnek örvend, a jegyet és bérletet váltók száma hétről hétre nő.

Színt vált az uszoda
Színt vált az uszoda
2017. március 09., csütörtök

Színt vált az uszoda

2017. március 09., csütörtök

Öt napon át tüntetni fognak az iskoláért

Minden napra tiltakozó tüntetést terveznek jövő héten Marosvásárhely központjában, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium körül kialakult helyzet miatt. Egy kicsitƒ „nyomoztak” a szülők, erről is beszéltek csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Öt napon át tüntetni fognak az iskoláért
Öt napon át tüntetni fognak az iskoláért
2017. március 09., csütörtök

Öt napon át tüntetni fognak az iskoláért

2017. március 09., csütörtök

Nem kell aggódniuk magukért a Maros megyeieknek, ha Vrancea megyében megremeg a föld

Negyven évvel ezelőtt, 1977. március 4-én 21 óra 22 perckor Romániát a Richter-skála szerinti 7,2 fokos földrengés rázta meg. Maros megye viszonylag védettnek számít a földrengésektől, itt nem kell jelentős károkkal számolni egy nagyobb földrengés esetén.

Nem kell aggódniuk magukért a Maros megyeieknek, ha Vrancea megyében megremeg a föld
2017. március 08., szerda

Szülőföldön magyarul: hamarosan lezárul a támogatásigénylés

Naponta mintegy kétezer támogatási igénylés érkezik be az RMPSZ csíkszeredai székhelyére a Szülőföldön magyarul támogatási program keretében. A pályázatokat március 17-ig lehet elküldeni, eddig közel huszonötezer kérelmet nyújtottak be.

Szülőföldön magyarul: hamarosan lezárul a támogatásigénylés
2017. március 08., szerda

Ilyen volt anno a szakvizsga – meg is becsülték a mestert

A segesvári várbeli történelmi múzeum számos érdekessége közül kiemelkedő helyet foglal el egy 15 centiméter hosszú és 17 centi magas kis hordócska, amelynek abroncsa sárgarézből készült, két fedelén pedig faragványok vannak.

Ilyen volt anno a szakvizsga – meg is becsülték a mestert
2017. március 08., szerda

Újabb szervkiemelési műtét Marosvásárhelyen

Harmadik alkalommal végeztek idén szervkiemelési műtétet a marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban.

Újabb szervkiemelési műtét Marosvásárhelyen
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM