Csíkfalva, a fejlődő kisközség

Csíkfalva, a fejlődő kisközség

Fotó: Gligor Róbert László

A szűkösebb lehetőségek ellenére sem állt meg az utóbbi években tapasztalt jó iramú fejlődés a felső-nyárádmenti kisközségben. Balogh István polgármester csupán néhányról számolt be portálunknak.

Gligor Róbert László

2012. március 26., 17:482012. március 26., 17:48

2012. március 26., 17:572012. március 26., 17:57

Tavaly tavasszal kezdődtek el a sportpálya újjáépítési munkálatai Csíkfalván. A tavalyelőtt kapott kisebb összegekből az előkészítés folyt, tavaly pedig elkezdődtek a munkálatok. A sportbázist körülvevő kerítés szinte teljesen elkészült, megépült a lelátó, atlétikai pályák készültek, a játékfelületet legyalulták és új talajréteggel látták el. Felépült és tető alá került a több helyiségből álló öltöző, jelenleg a belső munkálatok folynak. Mindezekre a munkálatokra tavaly 227 ezer lejt utalt ki a kormány a községnek.

2010-ben pályázatot tett le az önkormányzat utcák javítására. A jobbágyfalvi Belső utcára kaptak támogatást, ugyanis itt van a legtöbb intézmény (iskola, óvoda, templom, emlékmű). A 900 ezer lej értékű beruházáshoz a tavalyi év végén 200 ezer lejt meg is kaptak, de az utca aszfaltozására csak akkor kerül sor, miután elhelyezik a szennyvízvezetéket. A terv szerint új sáncok és hidak is épülnek a szakaszon.

Korszerűsítik az orvosi rendelőt

Tavaly ősszel kezdték el a csíkfalvi orvosi rendelő felújítási munkálatait. Az 54 ezer lejes beruházásból a francia Bourgogne és belga Holsbeek testvértelepülések fele-fele arányban 44 ezer lejt vállaltak fel, további 10 ezret a helyi tanács hagyott jóvá. A munkálatok során kijavították az épület tetőszerkezetét és hullámlemezzel borították be azt, továbbá belső illemhelyeket alakítottak ki külön a páciensek és a személyzet számára.

Elkészült egy helyiség a veszélyes hulladékok tárolására, megoldották a vízvezetést, a melegvíz előállítását és a szennyvízelvezetést. A bejárati ajtót kicserélték, a tavasz folyamán további munkálatokat is végeznek.

Gyümölcsözők a testvérkapcsolatok

A francia és belga testvérközösségek további terveket is támogatnának a nyárádmenti községben: anyagi hozzájárulásukkal nemrégiben a csíkfalviak egy tűzoltóautót vásároltak Németországból.
A községbeliek jó kapcsolatokat ápolnak a magyarországiakkal is. A református egyház révén több család az egerlövőiekkel áll kapcsolatban, s ezáltal néhány személy néhány hete tette le az állampolgársági esküt Magyarországon. 2002 óta hivatalos tetstvérszerződésük van Rábakecöllel is, ezt évenkénti cserelátogatások révén ápolják, a nyár folyamán ünneplik meg a tízéves évfordulót.
Tavaly novemberben az önkormányzat elfogadta a Tolna megyei Kakasd község ajánlatát egy újabb kapcsolat kialakítására. A csíkfalviak küldöttsége január végén járt az anyaországban, ahol egy hagyományos székely-sváb-felvidéki disznóvágáson is részt vettek. Az 1750 lakosú község lakóinak zöme székely származású, a madéfalvi veszedelem után menekültek Bukovinába, ahol öt falut alapítottak. 1941-ben a Bácskába telepítették őket, de 1945-ben a szerbek elől menekültek el és Szekszárd közelében telepedtek le. A példás együttélésről ismert kakasdiak a nyáron látogatnak el a Nyárádmentére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!