Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Az éghajlatváltozás és életünk kapcsolata

Gligor Róbert László 2015. október 26., 14:16

Múlt héten európai körútja során Maros megyét is meglátogatta az a küldöttség, amely a dél-amerikai indiánok, a globalizáció és a környezetváltozás kérdéseire hívta fel a figyelmet.

Fotó: Gligor Róbert László

Pénteken nagy volt az izgalom a nyárádgálfalvi Szentiványi Mihály Általános Iskola diákjainak körében: amerikai indiánokat vártak. Eredeti indián öltözetben és díszekben érkezett közéjük Teresita Lopez, a perui yanisha nép képviselője, aki az amazonasi indián bennszülöttek életéről mesélt. Hitük szerint anyjuk a Föld, nagyapjuk a tigris, testvéreik a víz, a szél, a fa, ezért nagy tisztelettel nevelik gyermekeiket az őserdők és a természet iránt. Felfogásuk szerint az őserdőben minden az övék, de ezt ma már korlátozzák a hatóságok. Yanisha tánccal zárt interaktív előadásának üzenete: a földdel foglalkozni kell, mert földből lettünk és földdé leszünk. Ezután Teresita az érdeklődőkkel az udvarra vonult, ahol a diákok arcára indián díszítéseket festve és velük közreműködve rituális áldozatot mutatott be a Földanyának, majd átölelte testvérét, a fát.

Hajdu Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ elnöke elmondta: az Európai Klímaszövetség több programot kezdeményezett az éghajlatváltozás megakadályozása érdekében. Ezek egyike révén amazonasi képviselőket hívnak meg európai körútra, akik ennek során a náluk tapasztalt helyzetet, az őserdők veszélyeztetettségét mutatják be, másrészt közösen gondolkodnak az európai politikusokkal és civil szervezetekkel arról, hogyan lehet pozitívan fellépni a klímaváltozás kérdésében. A FÖK partnere a frankfurti és ausztriai klímaszövetségeknek, valamint a győri Reflex környezetvédelmi egyesületnek, ezekkel közösen fogadták a yanisha és akaninka nép képviselőit.

Mint romániai partner, a FÖK múlt héten Maros megyébe hozta a dél-amerikai és müncheni küldöttséget. Szerdán látogatást tettek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban, találkoztak a pedagógiai gimnázium diákjaival, a Sapientia hallgatóival, csütörtökön meglátogatták a breitei évszázados tölgyeket, a segesvári várat, este pedig marosvásárhelyi fiatalokkal és civil szervezetekkel találkoztak. Pénteken a nyárádgálfalvi iskolába látogattak, megtekintették a Nyárádon folyó szabályozási munkákat, délután Jobbágyfalván gazdálkodókkal beszélgettek. Teresita Lopez jól tudott alkalmazkodni minden célcsoporthoz, és átadni az üzenetet: a környezet és az éghajlat változásait csak közösen oldhatjuk meg. A globalizáció folytán ha valami történik a világ egyik felén, például irtják az amazonasi őserdőket, az a mi életünkre is hatással van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS