Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Közeledő határidő méhészeknek

Kömény Kamilla 2018. július 13., 13:22 utolsó módosítás: 2018. július 13., 14:09
HIRDETÉS

Az előző évhez képest nem augusztus 15-éig, hanem augusztus elsejéig fogadják a méhészek Országos Méhészeti Programba való jelentkezését a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeken (APIA).

Négy támogatási forma közül választhatnak a méhészek Fotó: Pinti Attila

Az Országos Méhészeti Programba apróbb változásokat léptetett érvénybe a 2018-ból származó 307-es kormányhatározat, amely a 443/2017-es kormányhatározatot módosítja és egészíti ki ‒ ez utóbbi határozat a program technikai részleteit foglalja magába ‒ mutatott rá Lázár István. A Hargita megyei APIA munkatársa a jelentősebb változások egyikeként említette, hogy a tavalyhoz képest idén augusztus elsejéig adhatják le kérelmeiket az ügynökségeken a méhészek. Továbbá tisztázta, hogy

mivel az új határozat egy-két kisebb pontosítást is bevezet a programba, így a kérelemmodell is változott valamelyest.

HIRDETÉS

Az is lehet, hogy más munkahely után kell nézniük a méhészeknek
A tavaszi szárazság, majd az átlagnál alacsonyabb nyári hőmérséklet és gyakori esőzés miatt elég vékonyra sikeredett idén a nektárgyűjtés a hazai méhészeteknél. Ennek ellenére nem valószínű, hogy emelkedni fog a méz ára.
Négy támogatási forma

Ettől függetlenül a támogatási formák maradtak:

négy intézkedés közül választhatnak a méhészek, a technikai segítségnyújtás méhészeti szövetkezeteknek, a méhbetegségek megelőzésének támogatása, a vándorméhészet segítése, illetve az állományvásárlási támogatás közül.

Tavaly 54 méhész nyújtott be támogatásigénylést a méhészeti program keretében, ebből 53 volt támogatható.

Amire érdemes figyelni

Emlékeztetőül újra felhívta az érintettek figyelmét, hogy azok a méhészek, akik igényelik az Országos Méhészeti Program 2018-as támogatási formáit, először az állattenyésztési hivatal csíkszeredai irodáját (Zsögöd utca 60. szám) kellett felkeressék, hogy a meglévő családszámról egy bizonylatot kapjanak, s csak azt követően történhettek meg a beszerzések. Vagyis

a juttatások megkapásához elengedhetetlen, hogy a kikért bizonylat korábbi legyen mint a vásárlást igazoló számla.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS