Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Ínyencségek a fürdőváros felvirágoztatásáért

Baricz-Tamás Imola 2018. július 14., 22:00
HIRDETÉS

Az első alkalommal szervezett Borszék Bogrács Fesztiválon a multikulturalitás bemutatása mellett a minőségi szórakoztatásra is hangsúlyt fektettek. Borszék minél széleskörűbb megismertetése érdekében három napon át kínálnak kikapcsolódási lehetőséget a hagyomány, kultúra, gasztronómia, sport, zene, művészet terén.

Fotó: Gábos Albin

A baráti összefogással és cégek támogatásával létrejött háromnapos rendezvénynek két főszervezője is van,

HIRDETÉS

Dan Burlac és Padurean Sanyi nem titkolt célja, hogy Borszék visszakerüljön a gyógyfürdők nemzetközi térképére, ezért hívtak meg neves előadókat is a bogrács fesztiválra.

„Ide költöztem, és az ismerőseim által sokat tudok segíteni abban, hogy minél többen megismerjék, megszeressék Borszékot” – mondta a zenei és gasztróberkekben jól ismert Paduraru Sanyi.

Fotó: Gábos Albin

A több pillérre épített rendezvényen ínyencségeket főztek a sokszínűséget érzékeltető nemzeti kisebbségek gasztrológiai bemutatóján. A távolról érkezettek, akárcsak a helyiek itt kóstolhatták meg a gyergyói örmények hurutos levesét, amelyből Kicsizsiga óriás adagot készített.

Rövid időn belül elfogyott a leves, akárcsak a székelyek főzte túros puliszka, vagy a borszéki, helyi magyarok baráti társaságának a babgulyása.

A pusztinai csángók is főztek, tőtikét kínáltak. Nyisztor Tinka vezette a csapatot, és pozitívumként jegyezte meg, hogy a rendezvényen ők mindenkivel szót értenek, ha kell, magyarul beszélnek, ha az ismerkedés úgy kívánja, románul szólalnak meg.

A nemzeti kisebbségek gasztróbemutatóján ingyenesen kóstolgathatott bárki a bográcsokban rotyogó étkekből.

Fotó: Gábos Albin

A kisebbségek gasztróbemutója mellett a művészetekre is gondoltak, „druzsbával” faragtak macit. A művészetet a kézművességgel ötvöző látványosságnak is volt csodálója bőven, a Cernat DG név alatt futó alkotó

láncfűrésszel egy közel kétméteres totemet faragott.

Ismerős volt az alkotás mindenkinek, ugyanis az ásványvíz üvegéről jól ismert macit faragta ki. Románia egyik legjobb láncfűrészes szobrásza első alkalommal látogatott Borszékre.

Kézműves vásár is zajlott a fesztiválon. Levendulás termékekből válogathattak, kézműves szappanok titkait ismerhették meg a kíváncsi látogatók. A szászrégeniek szász süteményeket kínáltak. Amint Zajzon Róbert, a szászrégeni Német Fórum képviselője elmondta, a gyümölcsös finomságok árából a fesztiválon is előadást tartó, táncos gyerekek nemzeti viseletébe pótolnak bele.

A fesztivál egyik pillére az egészségmegőrzés, a sport népszerűsítése volt. A futóversenyről a gyergyószentmiklósi Keresztes Emil számolt be.

Fotó: Gábos Albin

Többek között kolozsvári, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, szárhegyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi résztvevői is voltak a nagy népszerűségnek örvendő maratonnak,

a legkisebb benevező a 12-14 évesek, míg a legidősebb a 70-80 évesek korcsoportjához tartozott. Szombaton délután neves sportolók előadásait, életútjaikról szóló beszámolóit hallgathatták meg.

A gyerekeknek is kínáltak szórakozási lehetőséget a szervezők különböző programok által. Szombaton az egészségsátorban Halasági teákat kóstolhattak az arra járók, de a sátorban többek között csontkovács, masszőr és akkupunktúrás szakember is a vendégek igényeit, kéréseit és kérdéseit várta.

Neves együttesek érkeztek Borszékre, többek között Nikola Parov Quartet & Herczku Ágnes, a Fanfara Transilvania, Égvilág zenekar, de a sorból nem maradt ki a szászrégeni Pápai fúvós zenekar sem, amelynek tagjai a régi borszékfürdői idők hangulatát idézték.

Jó hangulatú rendezvénynek vagyunk részesei, melyet örömmel fogadtunk, hiszen ezáltal is Borszék hírnevét viszik a vendégek, az egész országban hallanak Borszékről

– értékelte a rendezvényt Mik József, Borszék polgármestere.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS