Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Idén aszfalt kerül az Agyagfalva és Székelymuzsna közötti út utolsó szakaszára

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 27., 20:31

A törvények folyamatos változása hátráltatta az Agyagfalva és Székelymuzsna közötti 15-ös jelzésű községi út újjáépítését, ezért is tolódott őszre az utolsó, Székelyderzshez tartozó szakasz leaszfaltozása. Az útra nagy szükség van, hiszen már az eddig elvégzett javításoknak köszönhetően is egyre többen használják.

Idén aszfalt kerül az Agyagfalva és Székelymuzsna közötti út utolsó szakaszára
galéria
Már csak az alap- és a kopóréteg aszfalt hiányzik az útszakaszról Fotó: Barabás Ákos

Elhelyezték az átereszeket, megépítették a támfalakat, lebetonozták a sáncokat, kiszélesítették és megalapozták az utat, ugyanakkor egy hidat is újjáépítettek a székelymuzsnai Patak utcában, hogy elkerüljék az esetleges árvizeket – sorolta István Adrián, Székelyderzs község polgármestere, hogy milyen munkálatokat végeztek el az elmúlt években a 15-ös községi út hozzájuk tartozó szakaszán. Mint mondta, szerették volna, ha az aszfalt is rákerül az útra, ám

az építkezési iparra is érvényes minimálbér-emelés rengeteg akadályt gördített eléjük.

Egyrészt aktualizálni kellett a projektet, másrészt pénzt kellett előteremteni a 220 ezer lejjel megnövekedett költségekre. Korábban 1,9 millió lejért pályáztak sikeresen az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL), de ez a megváltozott helyzet miatt már nem bizonyult elegendőnek.

Fotó: Barabás Ákos

„Nem baj az, ha nőnek a bérek, sőt szükség van rá, csak ezt megfelelőképpen át kell gondolni az alkalmazásuk előtt, hiszen egy folyamatban lévő projekt esetén rengeteg bonyodalmat okozhat. A többletköltséget ugyanis elő kell teremteni, ez pedig nem egyszerű egy kisebb önkormányzat számára” – magyarázta István, hozzátéve, hogy hónapokig az sem volt világos, az ilyen projektek esetén pontosan miként alkalmazhatják a béremelést.

A problémát ugyanakkor tetézte az is, hogy csak áprilisban tudták elfogadni a helyi költségvetéssel kapcsolatos határozattervezetet. „Tervezni sem lehet, ha nincs elfogadott költségvetésünk” – jegyezte meg. Hozzátette,

egyedüli jó dolog a beruházás során az volt, hogy a fejlesztési minisztérium időben utalta az elvégzett munka ellenértékét.

A többletköltséget egyébként Hargita Megye Tanácsának segítségével sikerült előteremteni, ők ugyanis 60 ezer lejjel támogatták a megváltozott értékű projekt finanszírozását. A maradék 160 ezer lejt saját költségvetésükből kellett kiszorítaniuk – fejtette ki a polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

István Adrián rámutatott, idén mindenképp be szeretnék fejezni a munkálatokat, így év végéig a kopó- és az alapréteg aszfaltot is leteríti majd a kivitelező, amely az úton keletkezett hibák kijavításával kezdi el a munkát hamarosan.

„Sok baj van vele, de mindenképp szükség van a hasonló beruházásokra, hiszen fellendülést jelentenek a községnek. Ez abból is látszik, hogy már most jelentősen megnőtt a forgalom a félkész útszakaszon” – magyarázta a polgármester.

Az út Bögöz községhez tartozó részének felújítása egyébként már korábban befejeződött egy másik pályázat részeként.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat