Hét év késés után beüzemelik a gyergyóremetei hulladéklerakót

Hét év késés után beüzemelik a gyergyóremetei hulladéklerakót

Hét esztendő után. A gyergyóremetei lerakó és hulladékkezelő központ beüzemelése következik. Archív

Fotó: Gergely Imre

Többször megismételt közbeszerzési eljárás után sikerült üzemeltetőt találni a 2016-ban elkészült gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központ számára, amely a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer alapját képezi. Két Hargita és egy Bihar megyei cég alkotta társulás kapott nyolc évre megbízást az üzemeltetésre, most következik a megyében keletkező hulladék begyűjtésére és szállítására vonatkozó szerződéshez szükséges licit kiírása. Az eseményen többé-kevésbé burkoltan „szúrt oda” egymásnak Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Tánczos Barna szenátor.

Kovács Attila

2023. szeptember 01., 12:592023. szeptember 01., 12:59

2023. szeptember 01., 13:032023. szeptember 01., 13:03

Ha minden előkészület jól halad, nemsokára már üzemelhet a hét éve átadott, de azóta sem használt gyergyóremetei létesítmény, amely két válogatósorral is rendelkezik, egy a szelektíven gyűjtött, illetve egy másik a biológiailag lebomló hulladék számára.

A lerakónál komposztálórendszer is készült, ugyanakkor két medence a csurgalékvíz összegyűjtését szolgálja. Mivel 2016 óta a beszerzett, de nem használt eszközök egy része károsodott, berendezések akkumulátorai váltak használhatatlanná, ezek pótlása többletköltséggel jár.

Lassan jutottak el eddig a pontig

Az átadás óta eltelt években részben különböző mulasztások, közigazgatási és bürokratikus akadályok, illetve a jogszabályok változásai miatt igen lassan jutottak el megye összes önkormányzatát tömörítő Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület illetékesei odáig, hogy a rendszer működtetésére közbeszerzési eljárást írjanak ki.

A 2021-ben meghirdetett első licit kiírását vissza kellett vonni, mert hibás volt a dokumentáció, ezt 2022-ben újabb közbeszerzés követte, amely szintén nem vezetett eredményre, noha hét cég jelezte érdeklődését, mert egy újabb jogszabály-módosítás többletköltséggel járó eljárást írt elő a hulladékok kezelése érdekében.

A harmadik licitet óvás miatt kellett felfüggeszteni, majd folytatni, ez végül sikerrel zárult.

Az egyetlen ajánlattevő egy cégtársulás volt, amelyet a Hargita megyében hulladékgazdálkodást végző RDE Hargita és Eco-Csík cégek mellett a Bihar megyei hasonló létesítményt is működtető Eco Bihor vállalkozás alkot, a kiértékelés után így ezzel a társulással írták alá pénteken a szerződést.

Laczkó-Albert: a hulladéklerakó környezete maradjon tisztán

A gyergyóremetei lerakó és hulladékkezelő központnál megtartott eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy

az integrált hulladékgazdálkodási projekt Hargita és Kovászna megyei közös projektként indult, de egyik megyében sem volt olyan település, amely a másik megye hulladékát befogadta volna, így szét kellett választani.

Hargita megyében pedig a 12-ik település volt Gyergyóremete, amely bevállalta a lerakót és megállapodást írt alá a megyei tanáccsal.

Incze Csongor megyemenedzser, aki két és fél éve irányítja a projektet, azt mondta, négy törvénymódosításhoz kellett alkalmazkodni azóta, de sikerült leküzdeni az akadályokat.

Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei polgármester azt kérte, hogy a megyei tanáccsal korábban megkötött szerződést maradéktalanul tartsák be,

a hulladéklerakó környezete maradjon tisztán, ne fordulhasson elő, hogy szemetet fújjon a szél, vadak, madarak környékezzék meg a telepet

– utóbbi azért is elkerülendő, mert repülőtér is épült a községben. Úgy értékelte, közös eredmény lesz, ha tisztább Hargita megyét tudunk magunk mögött hagyni egy hatékony hulladékgazdálkodás működtetése révén.

Nem titkolt ellentétek

Nem lehetett nem észrevenni az alkalomból Tánczos Barna csíkszéki szenátor, volt környezetvédelmi miniszter és Borboly Csaba burkolt „pengeváltását”.

Tánczos gratulált, és jó dolognak nevezte a szerződés aláírását, illetve a létesítmény megnyitását, de hozzátette: jól tudjuk, hogy ez nem egy időben megszületett történet, és

ahhoz hasonlította, mint amikor azt ünneplik, hogy a diák befejezte a tizenkét osztályt, csak közben minden évben megbukott.

„Nagy ünneplésre alkalmunk nincs, a lényeg, hogy a tevékenység elkezdődjön, és ez segítsen a megyének abban, hogy a hulladékgazdálkodási mutatói ne legyenek hullámzók” – emelte ki.

Hozzátette, nem vagyunk listavezetők országszinten, és ennek egyik oka, nincs meg az a kohézió, az a megyei szervezettség, ami húzná előre a teljesítményt.

Az újrahasznosított hulladék mennyisége évről évre nem növekszik, hanem csökken, és ott csökken, ahol a legkevésbé számítanánk rá – mutatott rá, ezért a lerakó megnyitásával olyan fordulatra számít, amely javít majd a helyzeten.

Galéria

Archív

Fotó: Gergely Imre

Borboly szerint egyik Hargita megyei térség sem veszített azzal, hogy mostanig nem nyílt meg a lerakó, hanem inkább nyert. Ő Korodi Attila csíkszeredai polgármestert, egykori környezetvédelmi minisztert, államtitkárt hozta fel példának, aki, mint mondta, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy eljutottak idáig.

„Bukaresti politikusként nem azt kereste, hogy mit csinálunk rosszul, nem szidta a csapatot, a polgármestereket, hanem azon dolgozott, hogy ez a projekt működjön” – jött a válasz, amely érezhetően a volt miniszternek, Tánczosnak szólt.

A tanácselnök azt is elmondta, hogy miután látható volt, milyen kudarcok vannak a hasonló rendszerek elsietett működésbe hozása miatt, Korodi megszervezte azt a konzorciumot, amelyre nincs példa, mert a működtetéssel megbízott cégtársulás minden tagja önkormányzati tulajdonú, az RDE pedig a magyar államé.

Azt is mondta, nem bukásoknak nevezné, ami történt, hanem másnak.

Idézet
Amikor Bukarestben azt mondják, szökj a kútba, van,aki beleszökik. Mi sosem szöktünk a kútba, nem is fogunk, hanem megkeressük a legjobb megoldást. Ilyen tekintetben ez a beruházás pont most kellett elinduljon,

mert ha korábban elindul, akkor Korodi Attila úgy járt volna, mint Soós Zoltán” – utalt a marosvásárhelyi polgármesterre, és az ottani hulladékgyűjtési problémákra. Hozzátette, volt idő tanulni, megismerni azokat a cégeket, amelyek „hála Istennek, már nem jelentkeztek”.

A szerződés aláírása után a cégtársulást vezető, lerakóműködtetésben és hulladékgazdálkodásban nagy tapasztalattal rendelkező Eco Bihor vállalkozás képviselője azt mondta, az elmúlt húsz évben bebizonyították, hogy

a hulladékból erőforrást lehet előállítani,

legyen az anyag vagy energia, és nem szemétként kell kezelni, hanem erőfeszítéssel, tudással el lehet vinni abba az irányba, hogy még hasznunk is legyen belőle.

A helyi tudást is kihasználva rövid időn belül el szeretnék érni, hogy a mezőgazdászok komposztot tudjanak átvenni a központtól, illetve minél több csomagolóanyagot tudjanak újrahasznosítani – hangzott el.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Kezdődik Kézdivásárhely vasárnapig tartó városünnepe

Úgy tűnik, jó döntés volt tavaly a kézdivásárhelyi önkormányzati képviselők részéről a bizonytalan időjárásnak kitett augusztus végéről június végére költöztetni az Őszi Sokadalmat, mert a meteorológusok az előttünk álló hétre esőmentes időt jósolnak.

Kezdődik Kézdivásárhely vasárnapig tartó városünnepe
2024. június 25., kedd

Az útszéli bokrok állították meg a gépkocsit

Az út menti bokrok közé hajtott egy gépjármű a 13A jelzésű országút Csíkszereda és Szentegyháza közötti szakaszán kedd délelőtt.

Az útszéli bokrok állították meg a gépkocsit
2024. június 25., kedd

Ezekkel az útlezárásokkal kell számolni az Udvarhely Napok idején

Útlezárások, forgalmi változások várhatók szerdától Székelyudvarhely központi zónájában az Udvarhely Napok idején – tájékoztat a helyi rendőrség Facebook-oldalán.

Ezekkel az útlezárásokkal kell számolni az Udvarhely Napok idején
2024. június 25., kedd

Messze még a vége a székelyudvarhelyi útfelújításoknak, de vannak már jó hírek

Hónapokon át attól volt hangos a székelyudvarhelyi közélet, hogy az útjavítások miatt hatalmas dugók alakultak ki Udvarhely Csíkszereda felőli kijáratánál. A munkálatokkal a választásokig elkészültek, türelemre azonban továbbra is szükség lesz.

Messze még a vége a székelyudvarhelyi útfelújításoknak, de vannak már jó hírek
2024. június 25., kedd

Elkezdődött a nyolcadikosok képességfelmérése

Kedden a román nyelv és irodalom vizsgával elkezdődött a nyolcadikosok képességeinek felmérése.

Elkezdődött a nyolcadikosok képességfelmérése
2024. június 24., hétfő

Romákról készült portréfilmet mutattak be Csíkszeredában

Bemutatták hétfőn este a Tőlem tudjátok meg – Hat roma portré a székelykeresztúri régióból című portréfilmet a Csíki Moziban. A filmben székelykeresztúri cigányok mesélnek saját tapasztalataikról.

Romákról készült portréfilmet mutattak be Csíkszeredában
2024. június 24., hétfő

Nőnek a bérek az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben

Az e havi bérek – amit jövő hónap első felében folyósítanak az alkalmazottaknak – már nagyobbak lesznek a korábbiaknál az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben. A két ágazat e hónaptól kapja meg a kiharcolt béremelés második felét.

Nőnek a bérek az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben
2024. június 24., hétfő

Ha kánikula, akkor áramszünet?

Éjjel és nappal is áramkiesések voltak a napokban Sepsiszentgyörgyön. Némi balsejtelemmel – a tavaly nyári hosszú áramszünetekre emlékezve – ezek okáról kérdeztük Józsa Csabát, az Electrica szolgáltató háromszéki egységének igazgatóját.

Ha kánikula, akkor áramszünet?
Ha kánikula, akkor áramszünet?
2024. június 24., hétfő

Ha kánikula, akkor áramszünet?

2024. június 24., hétfő

Így kérj tanácsot egy ortodox érsektől? Kiverte a biztosítékot az egyházi vezető erőszakelnéző álláspontja

Az igazságügyi miniszter szerint a családon belüli erőszak áldozatai iránti empátia teljes hiányát mutatják azok a „tanácsok”, amelyeket Tomis ortodox érseke adott egy rádióműsorban egy nőnek, aki a férjétől elszenvedett bántalmazásokra panaszkodott.

Így kérj tanácsot egy ortodox érsektől? Kiverte a biztosítékot az egyházi vezető erőszakelnéző álláspontja
2024. június 24., hétfő

Múzeumok éjszakája: veterán autókat is meg lehetett tekinteni Csernátonban

Az elmúlt szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban is megünnepelték a Múzeumok éjszakáját, melynek egyik különlegessége a Retrópiknik, azaz a régi autók seregszemléje volt.

Múzeumok éjszakája: veterán autókat is meg lehetett tekinteni Csernátonban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!