Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Gárdonyi műveiből olvastak a Csíki-medencében

Szőcs Lóránt 2013. február 19., 21:39 utolsó módosítás: 2013. február 19., 23:29

Egyre népszerűbb a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja által szervezett nemzetközi felolvasómaraton. A Kájoni János Megyei Könyvtár ebben az évben is bekapcsolódott a felolvasó maraton szervezésébe, amint Kelemen Katalin könyvtárostól megtudtuk, a Csíki-medencében kedden több mint ezren olvastak fel Gárdonyi Géza műveiből.

Fotó: Iochom Zsolt

Ezúttal az Egri csillagok írója születésének 150. évfordulója apropóján indították útjára a rendezvényt. A könyvtáros elmondta, hogy a főszervezőktől kapott néhány plakát és a helyi sajtó által népszerűsített felhívás hatására a könyvtárban 153-an olvastak fel. Többnyire a csíkszeredai általános iskolák diákjai érkeztek szervezetten a tanítók vagy a magyar szakos tanárok vezetésével, de néhány felnőtt is jelentkezett. A könyvtáros kifejtette, annak örvend a legjobban, hogy „önszántukból” is jöttek diákok. Megemlítette László Ritát, aki a könyvtár gyermekrészlegének egyik legaktívabb használója, aki önkéntes alapon néhány osztálytársat és barátot beszervezve ment felolvasni. Kiemelte, hogy szervezetten legtöbben a könyvtár épületével szemben elhelyezkedő Nagy Imre Általános Iskolából tértek be, de a Petőfi vagy a József Attila általános iskolákból is érkeztek osztályok.

Különben legtöbb iskolában a magyar órák keretében olvastak fel, adataik szerint az oktatási intézményekben összesen 1138 diák olvasott fel a 9 órától kezdődő, 15 óráig tartó, több helyszínen lebonyolított rendezvényen. Középiskolák is bekapcsolódtak, mint a Nagy István Művészeti Szakközépiskola, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, illetve a Venczel Józsefről és Kós Károlyról elnevezett szakiskolák. Vidéki tanintézményekben is zajlott a felolvasás, a tusnádfürdői, csíkdelnei, csíkmadarasi, szépvízi, borzsovai, csíkmindszenti általános iskolák diákjai ilyen módon elevenítették fel Gárdonyi Géza emlékét.

Minden nemzedék rátalált a leginkább neki szóló olvasmányokra. „A kisebbek inkább novellából, meséből olvastak fel részleteket. Gárdonyinak vannak nagyon kedves kis szövegei, gondolok itt főként a pedagógusként lejegyzett érdekes történeteire, tanmeséire. Nagyon jó volt, hiszen minden korosztály megtalálta a neki megfelelő olvasmányt. A középiskolások általában a híres regényeiből, az Egri csillagokból vagy a Láthatatlan emberből olvastak fel részleteket. Nagyon hasznosak ezek a közös felolvasások, hiszen mindig megemlékezünk egy íróról vagy költőről, de egyben olvasásra is ösztönözzük a gyermekeket, fiatalokat” – összegzett Kelemen Katalin.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS