Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elhunyt Fülöp Zoltán tanár, közíró

Székelyhon 2014. június 25., 14:21 utolsó módosítás: 2014. június 26., 11:45
Elhunyt Fülöp Zoltán tanár, közíró
galéria
Fotó: Veres Nándor

Életének 83. évében elhunyt Fülöp Zoltán nyugalmazott tanár, közíró. Régi csíkszeredai családból származott, pedagógusi, tanfelügyelői munkája mellett az írás lett és maradt egyik kedvtelése, szakmai, sport- és helytörténeti témájú írásai számos lapban megjelentek.

Nemcsak írt, beszélt a sportról, ifjúkorában atletizált, román ifjúsági válogatott kerettag is volt. Orvos szeretett volna lenni, de ez az akkori viszonyok között nem volt lehetséges, nem engedték felvételizni az orvosi egyetemre. Ezért Kolozsváron a Bolyai Egyetemre került, biológia és földrajz szakot végzett. Csíkkozmáson, majd Csíkszeredában tanított, később szaktanfelügyelőként dolgozott, illetve a Pedagógusok Háza igazgatója is volt.

1968-tól kezdődően számos szakmai, módszertani, tudomány-népszerűsítő témájú írása jelent meg szaklapokban, napilapokban, kalendáriumokban. 1990 után dolgozott az Új Sport napilapnál, a Csíki Tévé sportrovatánál, a Marosvásárhelyi Rádiónak is tudósított. Több világhírű magyar sportolóval – Albert Flóriánnal, Balczó Zoltánnal, Grosics Gyulával – készített interjúkat, közeli barátságba került Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat egykori játékosával. Több könyv társszerzője, a Vofkori György által írt Csíkszereda és Csíksomlyó képes története című kötet egyik adatközlője.

„Az volt az elvem mindig, pedagógusként is, hogy az embert tisztelni kell, meg kell figyelni, mit mond, nem ledorongolni. A  nevelés ebből áll, ez az, ami most hiányzik” – mondta a vele készült utolsó interjúban, amely a Csíki Hírlapban jelent meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb