HIRDETÉS

Egyesek félreértelmezik a szabadság fogalmát

Rédai Botond 2012. március 15., 14:55 utolsó módosítás: 2012. március 15., 15:23

A szabadság nem gátlástalanságot, nem szabadosságot jelent, hanem sokkal több mérsékletességet, nagyobb önfegyelmet, odaadást és önfeláldozást – hangzott el az 1848-as szabadságharc emlékére Csíkpálfalván csütörtök délelőtt megtartott ünnepségen. Ezúttal is ünneplőbe öltözött a település erre a napra, a házak sokaságára kifüggesztett nemzeti lobogók azt tükrözték, nem közömbösek az emberek az ünnepnap iránt.

Fotó: Rédai Botond

„Szabadság ott van, ahol megbecsülik a múlt emlékeit, ahol tisztelik egymást az emberek, ahol szent az adott szó” – kezdte beszédét a település központjában megtartott ünnepségen a község polgármestere. Ferencz Csaba úgy fogalmazott: a szabadság félreértelmezése, gyakori félremagyarázása a fő forrása az emberiség megannyi tragédiájának.

„Meg kellene tanulnia minden népnek és egyénnek, hogy a szabadság nem gátlástalanságot, nem szabadosságot jelent, hanem sokkal több mérsékletességet, nagyobb önfegyelmet, odaadást, önfeláldozást” – jelentette ki a polgármester. Véleménye szerint, ha a mai nemzedékben is a szabadság szeretetének és a nemzeti hűségnek ugyanaz az áldozatra kész lelkisége élne, mint 1848 hőseiben, akkor a felmerülő nehézségek nem megfutamodásra, hanem helytállásra, hűségre, áldozatra buzdítanának. „Most újból meg kell küzdeni az oszd meg és uralkodj világgal, saját erőinket újból összefogva ki kell húznunk Székelyföldet a süllyesztőből, annak ellenére, hogy sok érdek még elzárva szeretné tartani egy jó ideig. Továbbá közösségünk azt kívánja, hogy a több pártra szakadt magyar politikai elit jusson egyezségre, mert nem szakadhat szét nemzetünk” – hangzott el a községvezető részéről.

Ferencz Csaba kihangsúlyozta: a szabadság tulajdonképpen azt jelenti, hogy saját ügyeinkben mi magunk dönthessünk. „Hajdanán a székely nemzethez intézett nyílt parancs így hangzott: inkább becsületesen halni, mint gyáván élni” – hangzott el a településvezető részéről.

Az ünnepség további részében a jelenlevők elhelyezték a kegyelet koszorúit, majd a helyi iskolások ünnepi műsora következett. Az egyházi áldás előtt Csintalan László plébános a \'48-as hősökről elmondta: egyszerű, hétköznapi emberek voltak, akik hittel élték mindennapi életüket, és ezt a hitet ránk hagyományozták.

„Emberi, magyar, székely és keresztény kötelességünk, hogy ezt az általuk képviselt eszményt a mi egyszerű, hétköznapi életünkben is megvalósítsuk. Nem kell fegyvert fogni, nem kell harcolni a szó szoros értelmében. Hanem a hitnek, a bizalomnak és a szeretetnek a fegyverével kell alakítsuk mindennapi életünket” – nyomatékosított a plébános. Az ünnepség a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS