Aki lehetőséget látott a nagybani zöldségtermesztésben

Aki lehetőséget látott a nagybani zöldségtermesztésben

Fotó: Bakó Zoltán

Három személlyel indult tizenhat évvel ezelőtt a marosvásárhelyi Blondy Románia nevű vállalkozás, aztán egyre növekedett, neve megjelent minden rangosabb bel- és külföldi kertészeti és virágkertészeti kiállításon és vásáron, mára pedig már negyvenkét embert foglalkoztat. És a tulajdonos most struktúraváltáson gondolkodik.

Bakó Zoltán

2017. június 25., 17:332017. június 25., 17:33

Sárpatakon, ha az ember átmegy a Maros-hídon, már csak kétszer kell balra fordulnia kinn a folyó egykori árterén s már ott is van a Blondy telephelyén, a fóliasátrak és szabadföldi termőterületek kellős közepén. A bejárat után egyből szembe ötlik egy színes pannó. Sárpataki zöldségfarm – hirdeti az avatatlan látogatónak, aki csak tekergeti a fejét, keresi a zöldségeket, de azok helyett csak kővel felszórt gondozott utakat, néhány autót, erőgépet – egyiket most szerelik –, meg pár dolga után látó embert lát. Amúgy teljes csend uralkodik a telepen, ha nem tudnám, hogy működik, azt hihetném, hogy egy épp elhagyott telepen vagyok.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Végeláthatatlan sátor

Fiatal kertészmérnöknővel, Sógor Eszterrel járjuk be a négyhektáros farmot. Előbb a nagy sátorban – négyezer négyzetméteres – szemlélődünk. Az első, leválasztott részében virágpalánták vannak. Sok száz tálcán gyűszűnyi tápkockákban növekednek, mint később megtudom, ez már a jövő zenéje. Tovább már a legkorszerűbb termesztési technológiával előállított paprika látványa fogad. A földet fehér műanyag borítja, ezen kapnak helyet a „paplanok”, azokon meg a tápkockák. Ez utóbbiakból nyújtózkodnak a mennyezet felé a műanyag támasztószálon vezetett paprikatövek, fentről meg az életet adó vízben lejuttatott táplálék áramlik a vezetékeken.

A paprikák gömbölydedek, viaszosan fénylenek, később megtudom, ez az az állapot, amikor szedni lehet (kell), nem szabad hagyni, hogy pirosodjon.

A magasban, felfüggesztett cserepekben földieper (ha úgy jobban tetszik – szamóca) színesíti a látványt. Az egész beltér egy intenzív terápiás kórházi részleghez hasonlít a rengeteg vezetékkel. Az ember azt gondolná, hogy itt tápoldatból mesterségesen állítják elő a paprikákat, föld, talaj nélkül – később kiderül, ez csak profán, sokat szemlélő kényszerképzete. Ezek a paprikák a legszigorúbban természetes anyagokkal táplálva fejlődnek. Ennek a nagy sátornak a fűtése fával történik, nyáridőben a leengedhető oldalfalak biztosítják a szellőzést.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

A következő három, egyenként 900 négyzetméter felületű sátorban paradicsompaprika (gogosnak is mondják nálunkfelé), meg csípős „készül”.

S van még egy 500 négyzetméteres palántanevelő is.
A szabadföldi termesztésben most épp a káposzta fejezik, odébb egy másik parcellán karfiol kezdi bontani a virágait. Idegenvezetőnk odalép egyik tőhöz, leszakít egy levelet, s azzal takarja le a karfiolrózsát. Ez olyan fajta, hogy önmaga takarja be a rózsáját leveleivel, mert a patyolatfehér termés – ami tulajdonképpen virág – igen érzékeny a fényre meg a melegre, s csak ha nem tudja önmaga betakarni, akkor szoktuk levéllel lefedni – magyarázza. Odébb, egy másik parcellán fekete fóliával letakart – hogy a gyomosodást megelőzzék – bakhátakon a fólia résein padlizsántövek nyújtóznak a fény felé. Kissé távolabb, az epresben öt ember szüretel.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Üzletláncokban értékesítenek

A kis farmirodában Kluzsán Attila mérnök-igazgató emlékezik a kezdetekre. „Tizenhat éve, 2001-ben kezdtük, három emberrel. Akkor

Idézet
zöldségmagvakat forgalmaztunk, aztán, ahogy változtak a piaci igények, profi zöldség-és virágkertészetté nőttük ki magunkat

–, mondja, s még hozzáteszi: mostanra már 42-re nőtt az itt dolgozók száma. A marosvásárhelyi üzlet mellett létrejött ez a sárpataki négyhektáros telephely is 7500 négyzetméteres fedett – fóliasátras – termesztéssel.

Tavaly 200 tonna zöldséget értékesítettek.

Nagy üzletházakkal állnak szerződéses kapcsolatban, s mit mondja, elégedettek az együttműködéssel. S ennek a lényege – a mindkét részről megnyilvánuló komolyság.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Idézet
Ha a kereskedő cég X mennyiségű zöldséget – mondjuk paprikát – kér, akkor annyit kell neki szállítani, a legrövidebb időn belül. Ez ilyen egyszerű

– mondja Kluzsán Attila.

Ami a munkaerőt illeti, e tekintetben már kevésbé derűlátó a tulajdonos. „Egyelőre még van. Pókakeresztúriak és sárpatakiak dolgoznak nálunk. Két-három éve még túljelentkezés volt, most már nincs miből válogatni” – magyarázza, majd hozzáteszi: nagy a vonzereje a külföldi munkának.

Idézet
Mi nem bírunk annyit fizetni, mint egy német tulajdonos, s ezért még csak nem is haragudhatok

– folytatja mosolyogva, az „ez van, ezt kell szeretni” rezignáltságával. Egyelőre van ki dolgozzon. Hogy mit hoz a jövő, azt egyikünk sem tudja.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Honnan a Blondy név? – kérdeztem. A válasz pofonegyszerű – egy paprikafajta neve a Blondy, hát innen, mondja a tulajdonos. S ha már a kérdéseknél tartunk – mennyire egészségesek, természetesek az így termesztett zöldségek? „A legteljesebb mértékben. A hidrokultúra ugyanis azt jelenti, hogy nem a talajban, hanem Srí Lankából hozott kókuszpaplanon áll a növény, de a csepegtetős táplálással csak azokat az elemeket kapja, amelyek a talajban is megtalálhatóak” – magyarázza ennek a kiszámítható termesztési technológiának a lényegét. S van még egy óriási előny itt:

nem alkalmaznak vegyszeres növényvédelmet. Biológiai növényvédelem folyik, ami azt jelenti, hogy a kártevők ellenségeit telepítik a sátrakba. Ők végzik a növényvédelmi munkát. Vegyszerrel csak a gombákat irtják – már amikor kell. De egyre ritkábban kell.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Merre az arra?

Minden szép és jó. De merre halad a jövőben a Blondy? – tettem fel a kérdést. Nos, a váltás felé – mondta Kluzsán Attila. Figyelembe kell venni azt, hogy

a szükség alakítja a termelési struktúrát. Azt kell termelni, ami gazdaságos.

A paprika – és általában a zöldség – ma már nem az. A céget fenn kell tartani, az embereknek fizetést kell biztosítani. Szerencsére olyan ez a szakma, hogy rugalmas – lehet váltani.

Szép lassan át fognak állni virágpalánták, szaporítóanyagok előállítására, mert arra van kereslet. Legalább ezerötszáz partnert azonosított már eddig a cégvezető.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Jó kezdetnek számít az is, hogy nemrégiben 10 ezer szál liliomot vágtak le a ballagásokra. És ez már jelent valamit. Az önkormányzatok is potenciális partnerek a virágpalántákra. Úgyhogy a paprikából többé-kevésbé hosszú távon – virág lesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Medve kószál Kézdivásárhely kijáratánál

A Ro-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették medve jelenlétére a kézdivásárhelyieket pénteken este. A nagyvadat a város Szentkatolna felőli kijáratánál látták.

Medve kószál Kézdivásárhely kijáratánál
2024. június 14., péntek

Bezárt tejcsarnokok, levert felvásárlási ár – voltak előzmények

Nem alaptalanul terjedt el a hír korábban, hogy bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis. Mint kiderítettük, a tejgyár már nem vette át a kisgazdáktól a tejet, ezért több tejcsarnok is bezárt, illetve a felvásárlási árat is nevetségesen alacsonyra tették.

Bezárt tejcsarnokok, levert felvásárlási ár – voltak előzmények
2024. június 14., péntek

A bolt, ami a bizalmon alapszik

Nincs ára azoknak a ruháknak, cipőknek és játékoknak, amelyeket a marosvásárhelyi, pénteken megnyílt adományozó-központban lehet megnézni, elvinni. Mindenki annyit tehet értük a perselybe, amennyit neki megér.

A bolt, ami a bizalmon alapszik
A bolt, ami a bizalmon alapszik
2024. június 14., péntek

A bolt, ami a bizalmon alapszik

2024. június 14., péntek

Édes gyümölccsel csalták ki a dobozból a denevéreket – videó

Dél-Amerika erdeiben vagy barlangjaiban őshonos denevérek érkeztek a marosvásárhelyi állatkertbe. Gazdagodott a papagájok népes családja is, valamint egy hím pumát is meg lehet csodálni a népszerű létesítményben.

Édes gyümölccsel csalták ki a dobozból a denevéreket – videó
2024. június 14., péntek

Autós üldözés után szedték ki a rendőrök a sofőrt – videó

Először folytonos vonalon előzött, majd nem állt meg a rendőrök jelzésére, és menekülőre fogta egy gépkocsivezető Szovátán. Egy ideig gyalogos lesz, és a pénztárcája is bánja a „mutatványt”.

Autós üldözés után szedték ki a rendőrök a sofőrt – videó
2024. június 14., péntek

Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis, tömeges elbocsátás várható

Bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis tejfeldolgozó: az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai egység feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át – írja az MTI a vállalat közleményére hivatkozva.

Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis, tömeges elbocsátás várható
2024. június 14., péntek

Kikapott a választáson, ezért lemond Illyefalva RMDSZ-es polgármestere

Még mandátuma lejárta előtt, jövő héten lemond tisztségéről a Kovászna megyei Illyefalva polgármestere, miután vesztesként került ki a június 9-ei polgármester-választásból.

Kikapott a választáson, ezért lemond Illyefalva RMDSZ-es polgármestere
2024. június 14., péntek

A számok is bizonyítják, szükség van a testnevelés tanárképző szakra

Székelyföldön hiánypótló felsőoktatási képzéssel jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara: a 2024/2025-ös tanévben elindítják a testnevelés tanárképző szakot. Ősszel tizenöt tandíjmentes és tíz tandíjas helyre lehet majd jelentkezni.

A számok is bizonyítják, szükség van a testnevelés tanárképző szakra
2024. június 14., péntek

Erdély elmagyarosításával riogatta nemzettársait a román nacionalista – videó

Súlyos kijelentéseket tett Úzvölgyében Mihai Tîrnoveanu, a Nép Útja (Calea Neamului) egyesület vezetője csütörtökön: párhuzamot vont Erdély és Besszarábia között, szerinte egyik helyen magyar, a másikon orosz agresszióval kell megküzdeniük a románoknak.

Erdély elmagyarosításával riogatta nemzettársait a román nacionalista – videó
2024. június 14., péntek

Nem mondhatjuk, hogy nincs családbarát szálláshely, étterem és program Hargita megyében

Idén harmincegy Hargita megyei szálláshelyet, éttermet, turisztikai programot, látványosságot, valamint rendezvényt ítéltek családbarátnak: a Visit Harghita – Family-friendly tanúsítványt Csíkvacsárcsiban adták át.

Nem mondhatjuk, hogy nincs családbarát szálláshely, étterem és program Hargita megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!