Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A dzsessz nagyágyúi egy helyen

Szász Cs. Emese 2019. április 11., 19:04 utolsó módosítás: 2019. április 11., 19:05
HIRDETÉS

Szerdán még nulladik nappal hangolódtak a dzsesszre, csütörtökön már teljes erőbedobással megkezdődött a marosvásárhelyi ifjúsági dzsesszverseny és fesztivál. Tizenhárom fiatal zenészcsapat mérkőzik meg, miközben esténként a dzsessz nagyágyúi koncerteznek – hol máshol, mint – a marosvásárhelyi Jazz & Blues Klubban.

Fotó: Haáz Vince
A rendezvény médiapartnere a Székelyhon

Marosvásárhelyen 11. alkalommal szervezik meg április 10-13. között az International Youth Jazz Competition And Festivalt, amely első évben még dzsesszfesztiválként működött, de a fiatalok kérésére aztán a verseny is bekerült a programba. Azóta is

versenyről, koncertekről, zenei műhelymunkákról szól a fesztivál, amelynek főszereplője a dzsessz.

A fesztivál nulladik napja a marosvásárhelyi fiatal tehetségekről szólt, a művészeti iskola, valamint a Rocksuli zenészgyerekei mutathatták meg mit tudnak, természetesen csakis a műfajon belül. Csütörtökön 16 órától a versenyek is megkezdődtek. Demeter József fesztiváligazgatótól megtudtuk, hogy idén 13 csapat jelentkezett:

Hollandiából, Ausztriából, Magyarországról is érkeztek versenyzők a hazaiak mellé.

Fotó: Haáz Vince

Őket csütörtökön, pénteken és szombaton 16 órától hallgatja meg a zsűri, de bárki bepillantást nyerhet a nyilvános megmérettetésbe. „Szombaton este lesz a díjkiosztó, amikor kiderül, hogy ki érdemli meg a legjobb hangszer, legjobb énekes, legjobb csapat díját, de szokott még egyéb díjakat is kitalálni a zsűri.

Összesen háromezer euró értékű díjat osztunk ki majd a versenyzők között

– fogalmazott a Székelyhonnak a fesztiváligazgató.

HIRDETÉS

Esténként koncertekre várják a dzsessz szerelmeseit: csütörtökön a magyarországi Bari Lacika Trió, valamint a hazai Petra Acker & the Band lép fel – utóbbi pár éve még versenyző volt a fesztiválon, most már fellépőként koncertezik. Pénteken 21 órától a Zolbert Duó, utánuk Sorin Zlat lép színpadra. Szombaton az írországi Mike Nielsen koncertjén lehet részt venni, utánuk pedig a magyarországi visszatérő, Szőke Nikoletta veszi át a terepet a színpadon.

Demeter József tájékoztatása szerint a fesztivál minden egyes napját örömzenélés zárja, amikor a diákok együtt improvizálhatnak a zsűritagokkal, az est fellépőivel, de workshopok, tematikus kiállítások és borkóstoló is tarkítja a fesztivál programját, amelyet a www.studjazzfest.ro címen lehet böngészni.

Kór-Társak a költészet napja apropóján

A dzsesszfesztivál sem szeretne kimaradni a költészet napja megünnepléséből, így meghívták a Kór-Társak produkciót a rendezvényre. Nem kórházi ágytársakat fed a Kór-Társak cím, hanem olyan nagyszerű zenészeket, akik kultúraközi párbeszédet folyatnak a kortárs zene és költészet segítségével. Hogy mégis mit jelent ez? Megzenésített román és magyar versek előadását magyarul és románul. A zenét Cári Tibor szerezte, énekel Sebestyén Aba és Sânziana Tarța, elhangzanak Szabó T. Anna, Matei Vișniec, Demény Péter, Monica Mihaela Pop, Pálfi Ervin, Kovács András Ferenc, Victor Ioan Frunză, Székely Csaba és Laurențiu Blaga versei egy 13 tagú zenekar kíséretében. S hogy mikor? Április 12-én 19.30-tól a Jazz&Blues Club Bunkerében.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS