Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Tettlegességig korbácsolódtak az indulatok

Szőke László | 2017.01.09. [12:21] | Utolsó módosítás: 2017.01.09. [12:23]

A tulajdon szent és sérthetetlen, de nem Szentegyházán. Különösen, ha az fát jelent, és még inkább, ha egyben a másét is. A jelenség Udvarhelyszéknek ama vidékén sem új keletű, tulajdonképpen mindig is zajlott. Csakhogy az utóbbi években homok került az olajazottan működő gépezetbe.

A rendszerből is kiesett néhány fogaskerék, és a hatóságok beavatkozási hajlandósága is változott némileg, de az erdőtulajdonosok is megszervezték magukat. Egyre nehezebb egzisztenciát alapozni csupán a falopásra, ezért korbácsolódnak fel az indulatok. Pontosabban ezért is…

„Kapcsold ki azt a szart, lerúgom rólad!”

Szó szerint hangzik el a fenti mondat Tankó Károly szájából (vörös felsőben), több nyomdafestéket alig tűrő fenyegetés mellett annak a videofelvételnek a tanúsága szerint, melyet Egyed Ufó Zoltán (uh.ro) osztott meg 2017. január 5-én. A videón az látszik, ahogyan a szentegyháziak (oláhfalusiak) egy csoportja majdnem megveri az újságírót, mert szerintük csak a „másik” oldal véleményét és igazságát keresi [a média]. A felvételek szerint két-három család spontán felháborodása teljesedett ki útszéli közönségességgé, melyet a működő kamera jelenléte csak fokozott. Ők azok, akik érintettek egy nemrég történt falopásban, amikor a szállítmányt sikerült le is foglalni.

Az uh.ro beszámolója szerint az ügy háttere, hogy civil kezdeményezésre, rendőrségi közbenjárással fatolvajokat értek tetten, s a lefoglalt fát a plébánia udvarán tárolták, mert a rendőrségnek nincs erre alkalmas területe. De a falopás feltételezett elkövetői összefogtak, és szervezetten kikezdték a helyi plébánost, amiért az udvarán tárolja a lefoglalt fát. A fenyegetések miatt a fát – rendőrségi felügyelet mellett – átszállították önkormányzati területre, de hátramaradt a feszültség, amit fokozott, hogy egy egyháztanácsost tettlegesen is bántalmaztak, harci kutyát uszítottak rá – mondta el maga az áldozat, Lőrincz László az online portálon is megtalálható videovallomásban.

szenetgyhaza_ufo_video_printscreen_bPattanásig feszültek az idegek Szentegyházán. Lőrincz Lászlóra zúdította haragját Tankó Károly

Egyébként jellemző a szentegyházi helyzetre, hogy a helyi rendőrség vezetője szerint a lefoglalt szállítmányt is muszáj őrizni, különben lába kél. Szentegyháza ugyanis az a hely, ahol a lopott fát is lopják, azaz lopnák, mert most már egyre nehezebb.

Nem kell fejszés konfliktuskezelés

A majdnem tizenöt perces videofelvételből azonban más is kiderül. Dániel János meséli el azt a sérelmét, hogy fiát a nyáron fejszével támadta meg az egyháztanácsos Lőrincz László és fia. Ez a konfliktus alapja, nem a mostani ügy – mondja. Dániel Jánostól szintén elhangzik, az időközben megjelent Lőrincz Lászlóhoz címezve: „Azok lopnak, akik helyet változtatnak (...) Visszamérték nekem az erdőt (...), csórén kaptam, újraültettem. Én nem változtatom a helyem.” De ezek ellenőrizhetetlen állítások, a videóban elhangzó kijelentésekből szinte egyetlen dolgot lehet tényként kezelni: az egyháztanácsosra harci kutyát uszítottak. És azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy-egy „ügyesebb” fatolvaj akár ezer eurós értékben is lophatott fát egyetlen éjszaka alatt. Ekkora „veszteségnél” nyilván megjelenhet a tettlegesség, mint ahogyan itt a példa is, videóra rögzítve.

Nyilvánvaló, hogy Szentegyháza esetében sem történhet(ett) tökéletes erdővisszamérés: az eredeti tulajdonviszonyokat ott sem lehet(ett) úgy visszaállítani, hogy ne maradjanak hátra vitatható döntések. Mert azért túl van a faluváros jó néhány évtizeden, amikor hatósági „felügyelet” mellett zajlott a szabad rablás.

Epilógus

És most jön a hegyibeszéd. A szentegyházi önkormányzatnak, egyháznak és rendőrségnek el kellene kezdenie valamilyen konfliktuskezelést, akár külső közvetítő bevonásával, különben tovább nő a városban a feszültség. Az intézményesített falopás megszüntetése eljöhet ugyan, de maradnak az egzisztenciájuktól megfosztott családok, csoportok, akiknek szó szerint húsukba vág a rend. El kéne kerülni, hogy meglóduljanak a fejszék. Az elemzett videofelvételek alapján odalesz az igazság, ha kisbaltával osztogatják.

Ököljogot alkalmazott a képviselő

A videofelvételen az is látszik, ahogyan Márton Attila, a szentegyházi önkormányzat RMDSZ-es képviselője métereken át lökdösi Egyed Ufó Zoltánt, sőt a fényképezőgépét tönkre is teszi. Értjük, hogy vannak olyan közösségek, ahol az ököljog dívik igazságosztáskor, de eddig nem tudtunk arról, hogy ez Székelyföldön elfogadott lenne választott tisztviselők részéről. A bocsánatkérés a minimum!

Komment

Az Ön által elérni kívánt tartalom megtekintéséhez be kell lépnie!
Új felhasználó

Új felhasználó vagyok, regisztrálok.

Csak regisztrált felhasználók tekinthetik meg az oldalt.

Regisztráció
Regisztrált felhasználó

Már regisztrált felhasználó vagyok.

Elfelejtett jelszó
9.
Magor
2017.01.11., szerda [11:11]
Teljesen mindegy, hogy ki kivel "fogót" össze és ki kivel nem. Normális emberek nem szavaznak olyanra és olyan listára amelyiken ilyen "M.A .Rmdsz es tanácsos" neve szerepel. Még egyszer megismétlem: NORMÁLIS emberek nem szavaznak ilyenekre.
Ui
A helyesírásodon, meg a fogalmazásodon meglátszik, hogy te hová valósi vagy és mi várható el tőled. És ez itt a lényeg.
8.
tafos
2017.01.10., kedd [17:27]
Szerintem te nem vagy tisztában a választások ki menetelével ,ugyan is Polgármesteri választásokon 3 párt indult ,2 összefogót az EMNP és az MPP ,ebből került ki a mostani vezetés ,az RMDSZ pedig egy magában indult ,az ők tanácsos jelöltjei közé tartozik ez a személy .Az ilyen személyeket akkor lehetett volna kizárni végérvényesen ,ha minden szavazatot a nyertes összefogás vitt volna el .Úgy hogy maradt a tanácsba 4 ellenzéki tanácsos akik közé tartozik ez a M.A .Rmdsz es tanácsos is .Ez idáig Rmdsz es vezetés volt ebben a helységbe,és ez lett az eredménye .Most próbálkozik az új vezetés ,hogy meg oldja ezt a problémát .U.I .nem tudom hová való vagy de ha nem Szentegyházi ,akkor foglalkozz a magad bajával ,de ha annyira okos vagy ülj előre te
7.
Magor
2017.01.10., kedd [12:14]
Okos vagy, ülj előre!
"... majd ha látják, hogy jó irányba megy a dolog akkor ők is ..."
Mitől menjen jó irányba? Épp most szavaztatok rossz irányba. Ha ezt a problémás mókust is megtudtátok választani önkormányzati képviselőnek.
Vezetőnek / képviselőnek általában a legjavát szokták választani. Na, ha ez a "legjava" Vlăhița - nak, akkor milyen lehet a többi? Milyenek lehetnek azok, akik között egy ilyen a legjobb? Máshol, normális helyeken, az ilyent számba se veszik, nemhogy képviselőnek válasszák.
Így kell a dolgokat szemlélni, vizsgálni.
6.
pultosokk
2017.01.09., hétfő [23:03]
Amikor ennyi értékben lopnak egy éjszaka alatt,nem csoda hogy a rendőrség lassan mozog... Az én véleményem az,hogy azt a falut egy éjszakai akció keretében körbe kéne vegye a DNA, az ANAF és a rendőrség más megyei képviselői és vasba verni az összest, rendőrt,parasztot, mindenkit aki él és mozog. Utána mindegyiket megkérdezni,hogy ha egy tyúkketrec is van a nevén,az miből van (munkakönyv, régiség, kereset,stb.). Aki nem tud elszámolni,azt inditani befelé a hegyen túl (nem Csikba,hanem Jilávára, Targu Ocnára) jó időre,amig a fák vissza nem nőnek.
5.
tafos
2017.01.09., hétfő [19:56]
És az a helyi képviselő nem bocsánatot kellene kérjen ,ha nem inkább le mondjon .Mert ez idáig is ahol szerepet vállalt ott csak a baj és veszekedés volt .Maradjon a marhák mellet.
4.
tafos
2017.01.09., hétfő [18:07]
Jó volna mindenki a saját falujáról verje a nyálát,nem kell le írni annyira Szentegyházát , egy pár emberel van gond ,de azok is majd ha látják, hogy jó irányba megy a dolog akkor ők is majd be állnak a sorban .Biztos hogy most egy kicsit túl fűtött a hangulat de ha lenyugszanak az emberek akkor rendben lesz minden .Úgy hogy inkább mindenki otthon a helységében nyálazzon .
3.
hnockh
2017.01.09., hétfő [14:16]
De nem ám.
2.
Magor
2017.01.09., hétfő [14:07]
Ez a székelyföldi ótonómia előszele. Mi lesz itt te Áldott Atya Úr Isten, amikor ezek önrendelkezőek lesznek? Amikor nem lesz felettük még ez a laza és esetleges "rend" se.
1.
kszl
2017.01.09., hétfő [12:44]
Az a vicc az egészben, hogy nem tetszik ezeknek a hulladékoknak, hogy fülön csípik, de a legnagyobb bajt számukra a nyilvánosságra kerülés...

Remélem, amit főztek meg is eszik...
Hozzászólások9