Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

A vita nem maradt el, módosítani is kellett a költségvetés-tervezetet

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Fülöp-Székely Botond

2023. január 26., 14:552023. január 26., 14:55

2023. január 26., 14:582023. január 26., 14:58

A helyi költségvetés értéke valamivel több mint 220 millió lej, ugyanakkor 240 millió lejes kiadással számolnak; a két összeg közötti különbséget pedig az előző években megmaradt közel 20 millió lejből fedezik – vezette fel a nap legfontosabb határozattervezetét Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester; ezt egyébként a vonatkozó jogszabály is megengedi.

korábban írtuk

Minden idők legnagyobb beruházási eredményeire készülnek Székelyudvarhelyen
Minden idők legnagyobb beruházási eredményeire készülnek Székelyudvarhelyen

Összesen 220 millió lejes helyi költségvetést fogadhatnak el csütörtöki ülésükön a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők, amelynek 57 százaléka beruházások megvalósításában hasznosulna a polgármesteri hivatal előterjesztése szerint.

Mint az elöljáró jelezte,

a dokumentációk összeállítása során a működési költségek szinten tartását, illetve az idén várhatóan „felgyorsuló” beruházásokhoz szükséges önrészek biztosítását tartották főbb szempontoknak. A saját és az Európai Unió által finanszírozott projektekre 138 millió lejt fordítanak.

Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője kijelentette, bármennyire is jól van összeállítva egy költségvetés, annak a hatásfoka elmarad, ha év végén az látszik, hogy nem sikerült elkölteni a betervezett pénzeket, illetve nem valósultak meg a fejlesztések. Utóbbiért elsősorban Gálfi Árpádot okolta.

Idézet
„Úgy gondoljuk, hogy ha ebben az évben sem sikerül növelni az említett hatásfokot, akkor el kell gondolkozni azon, hogy lemondjon a pozíciójáról. A lakosságnak ugyanis nincs ideje megvárni azt, hogy felnőjön a feladatához”

– fordult a polgármester felé.

Aggodalmak

A költségvetés-tervezetet – a szerdai sajtótájékoztatóhoz hasonlóan – ismét bemutatta Péter Lóránd, a városháza gazdasági osztályának vezetője, illetve Kovács Attila, a beruházási osztály aligazgatója. Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy

a gazdasági szakbizottságot és több más tanácsost csak az „utolsó száz méteren” vonták be a büdzsé tervezésébe, így bízik a szakemberek hozzáértésében, ugyanakkor reméli, hogy a későbbiekben megkapják a részletes kivonatot.

Péter Balázs, a Szabad Emberek Pártjának (POL) frakcióvezető-helyettese felhívta a figyelmet, hogy több olyan EU-s finanszírozású pályázat is van, amit év végéig be kell fejezni, ennek ellenére ezek teljes költségvetése nincs betervezve a büdzsébe. Arra is kitért, hogy

a frakciók mindössze 1,8 millió lejre tettek le módosító javaslatokat, ami még egy százaléka sincs a teljes büdzsének.

Ez azt mutatja, hogy támogatják az előterjesztést, hiszen szeretnék, ha az intézmény meg tudná valósítani, amit elképzelt. „Remélem, hogy nem negyven százalék körüli megvalósítás lesz idén is” – nyomatékosított.

Galéria

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Berde Zoltán is hangsúlyozta, hogy ha nem hosszabbítják meg a pályázatok kivitelezési határidejét, akkor azokat saját forrásokból kell majd kivitelezni, ami nagy kihívás lesz a következő polgármesternek.

Kovács Attila rámutatott, vannak olyan projektek, amit idén a romániai jogi körülmények miatt nem tudnak kivitelezni, ezért is nem szerepel a büdzsében a teljes költségvetésük.

Idézet
„Kicsit optimistán, de inkább realistán terveztük a költségvetést”

– fogalmazott.

Módosító javaslatok

Berde a lakossági észrevételek alapján megfogalmazott módosító javaslataikat sorolta: villanyhálózat bővítésre különítene el összegeket a Szászok Táborában, a Cserehát és a Szombatfalvi út zónában, valamint az Ugron Gábor és Termés utcákban. Ez több mint 350 családot érintő probléma. Pénzt fordítana a Móricz Zsigmond, valamint Szentimre utca egy része esetében felújítási terveinek elkészítésére, a volt Stúdió mozi előtti tér rendezéséért készített tervek aktualizálására. Kéri, hogy

helyezzék földbe a villanyhálózatot a Tamási áron utcában, készüljön járda a Rét utcában, bővítsék a fedett várakozó helyeket a buszmegállókban, vásároljanak sakkasztalokat a parkokba, különböző vállalkozói és kulturális programok és a sportiskola támogatását, valamint emeljék meg a sportra fordított pályázat értékét 1,15 millióról 1,5 millió lejre.

Utóbbi javaslat egybe esett Pálfi Kinga POL-os képviselő kérésével, aki több pénzt szeretne csoportosítani az inkubátorház egyik programjára, akárcsak a városi kórház működésére. Szeretne ugyanakkor pénzt fektetni három olyan játszótér létrehozására is, amelyet a fogyatékkal élő gyerekek is használhatnak. Mindemellett szerinte

sportstartégiára, továbbá az idegrendszeri megbetegedéssel rendelkező gyerekek gyógyítása érdekében megszervezett programra is szükség van.

Több pénzt különítene el továbbá a művelődési ház javítási, illetve a Haáz Rezső Múzeum személyzeti költségeire is.

Szavazás közben kiderült, hogy az átcsoportosítások révén igencsak megcsorbították a Szinfotour programszervező iroda költségvetését, amit a szervezet részéről Orbán Melinda tett szóvá. Úgy véli:

ellehetetlenítették a turistákat és a diákokat célzó programjaikat.

Venczel Attila városi főjegyző megjegyezte, a törvények értelmében most már nincs lehetőség a helyzet megváltoztatására, a javaslatot az előző napi szakbizottsági ülésen kellett volna megtenni.

Végül a módosításokkal együtt, Bindea Dániel MPP-s képviselő kivételével mindenki megszavazta a büdzsét.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Fontos fejlesztések

A Bethlen Gábor utcában és a Bethlenfalvi úton – a városi kórház és a Céhek utca közötti egy kilométeres szakaszon – a villanyszolgáltató elkezdené a kábelek földbe helyezését, ugyanakkor az villanyoszlopok és lámpatestek cseréjét – mondta Kovács Attila, hozzátéve, hogy

a modernizálás elvégzése előfeltétele a több utcát is magába foglaló útfelújítással kapcsolatos nyertes pályázatuk kivitelezésének.

Ennek az összesen 3,4 millió lej értékű projektnek a megvalósíthatósági tanulmányát terjesztette a képviselők elő, akik helyeselték a fejlesztést. Az aligazgató egy másik projekt dokumentációját is bemutatta, amely szerint bővítenék az út- és az esővízelvezető-hálózatot a Szénakert utca zónában. Az úthálózat hossza 2,35 kilométer, amelyet hat méter szélesen burkolnának két réteg aszfalttal, 17 parkolót alakítanának ki, valamint térkövezett járdát is építenének. A beruházás értéke 13,2 millió lej. A projektet furcsa módon már a szakbizottság is negatívan véleményezte:

a POL-frakció apróbb módosítást kért, míg az RMDSZ azt nehezményezte, hogy a város fontosabb zónáiban nincs tervben hasonló beruházás, pedig a lakók közvagyonba adták területeiket.

Végül a többség igennel szavazott a korszerűsítésre.

Drágul a legelők bérleti díja

Sándor Alpár, a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának vezetője terjesztette elő, hogy a törvények értelmében drágítaniuk kell a legelők éves bérleti díját: hektáronként 360 lejről 480 lejre nő az ár. Miután ezt a képviselők jóváhagyták, három ifjúsági lakás (ANL) eladására is rábólintottak, akárcsak arra, hogy két lakó elállt a vásárlási szándékától. A Keresztvápa utca környékén Menta, míg a Templom utca zónájában Medve névre kereszteltek egy-egy utcát.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

2023. január 04., szerda

Törtek-zúztak a szabadtéri tárlaton, egy alkotás sem maradt épen

Egyeseknek nem tetszett a művészet Székelyudvarhelyen. Feljelentést tett a rendőrségen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, miután néhány napja ismeretlenek teljesen összetörték a Sétatéren kialakított szabadtéri tárlatuk alkotásait.

Törtek-zúztak a szabadtéri tárlaton, egy alkotás sem maradt épen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!