Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szálinger Balázs: mint költő, Erdélyben születtem

Bús Ildikó 2013. augusztus 17., 16:18 utolsó módosítás: 2013. augusztus 17., 18:14

Két hét múlva kezdődik Sepsiszentgyörgyön az összművészeti fesztivál, a pulzArt. A meghívottak között van Szálinger Balázs költő is, akinek bár Magyarország a szülőhelye, költőként, mint fogalmazott, Erdélyben született.

Szeptember ötödikén délután 17 órától kerül sor közönségtalálkozóra Szálinger Balázzsal a Tein Teaházban, ahol a költő beszélgetőtársa Muszka Sándor székelyföldi író lesz. Szálinger Balázs magyarországi József Attila-díjas költő, aki egy ideig Erdélyben élt, első két verseskötete Kolozsváron jelent meg 1999-ben és 2000-ben, sőt az első irodalmi estje is ott zajlott. Saját bevallása szerint mint költő, Erdélyben született, és itt hallott először a magyarországi kortárs irodalomról is.

A költő a Székelyhon.ronak elmondta: nem mint „tápos” néz szét Erdélyben és Székelyföldön, hanem teljesen más világot lát. „Erdély meg Zala eléggé hasonlít egymásra néprajzilag, település-szerkezetileg is, ennek történelmi okai vannak, szintén határőrzésre lett letelepítve ugyanannak a népnek egy kisebb része Zalába – ezt már a történelem szakon is így tanítják –, valójában tehát rokonok vagyunk. Zala amúgy is úgy néz ki domborzatilag, mint a Nyárádmente, a tájszólás is hasonlít, ezer apró hasonlóság van. Mindenképpen otthon érzem magam Kolozsváron, az utóbbi időben pedig főleg Székelyföldön” – mondta a költő.

Szálinger Balázs írásainak visszatérő témája a közélet és a magánélet egymástól elválaszthatatlan egységellentéte. Tavaly Köztársaság című színműve elnyerte az Évad legjobb magyar drámája díjat, amelynek ősbemutatóját a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban tartották. A darabban a költő játékos és termékeny lírai teret hozott létre, melyben a műnemek és a műfajok, a témák és a motívumok is változatos módon illeszkednek a kötet történetívéhez. Erről és eddigi munkáiról is szó lesz szeptember ötödikén Sepsiszentgyörgyön.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS