Tűzben formálódó képírás

Tűzben formálódó képírás

Ma már az egyetemes, ősi kultúrából vett motívumokat is felhasználva születnek a képei

Fotó: Erdély Bálint Előd

Tetten érhető a magyar kultúra szeretete, a hitvilág megidézése, egy már-már elfelejtett mondavilág jelképei, a népművészetből ismert motívumok beépítése az egyedi formanyelvvel bíró alkotásokba: tűzben formálódnak, míg végül elnyerik egyedi formájukat Elekes Gyula üzeneteket közvetítő alkotásai. A székelyudvarhelyi tűzzománcművész a Székelyhon napilap Liget kiadványának sajátos művészi útjáról, útkereséséről és arról a technikáról mesélt, amellyel több mint negyven éve készülnek művei.

Péter Beáta

2023. február 18., 18:222023. február 18., 18:22

Elekes Gyula, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház korábbi igazgatója Európa-szerte elismert tűzzománcművész. Első egyéni tűzzománctechnikával készült alkotásait 1990-ben állította ki Budapesten, majd ’93-ban az ausztriai Baden a Sparkasse galériában voltak láthatók művei, ami meghozta számára a szakma elismerését, és számos németországi, illetve spanyolországi tanulmányútra hívták, később tanítani is. Hosszú éveken keresztül ösztöndíjasa volt a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Szimpozionnak,

több mint hatvan egyéni kiállítása volt az erdélyi és magyarországi helyszínek mellett Németországban, Oroszországban, Spanyolországban,

csoportos tárlatok keretében pedig az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Dániában, Svédországban, Angliában, Luxemburgban és Japánban is megtekinthetők voltak munkái.

A táncházmozgalom és hozadéka

De hogyan találta meg magának egy székelyudvarhelyi fiatalember ezt a fajta kifejezési formát? Mint beszélgetésünk során kiderült, az 5–8. osztályt a székelyudvarhelyi művészeti iskolában végezte, és úgy gondolta, számára ez egy olyan lehetőség, hogy folytatni kellene. Így felvételizett a marosvásárhelyi művészeti középiskolába, amely akkor – a hetvenes években – a régió legerősebb művészeti iskolájának számított. Ott a grafika mellett döntött, úgy érezte, az áll közelebb hozzá.

Idézet
1977 körül beindult itt a táncházmozgalom, és annak én egy eléggé jelentős szervezője és résztvevője voltam. Ennek az lett a hozadéka, hogy az akkori politikai rendőrségnek a célkeresztjébe kerültünk mindannyian. Többszörös próbálkozással sem jutottam be az egyetemre.

Utólag mérlegelve, rá kellett volna jönnöm, hogy miért nem, de akkor az ambíció felülírta a józan gondolkodást. Már akkor is érdekelt az üveg, annak alakíthatósága, állaga, csillogása, mattsága, a vele való játék, de nem volt lehetőségem ezt kipróbálni. Rövid ideig tanítottam, és épp a táncházmozgalomnak és az adatközlők feltérképezésének, megörökítésének köszönhetően konfliktusba kerültem az iskolaigazgatóval, és ő biztatott arra, hogy keressek valami egyéb munkát. Elég veszélyes volt abban az időben munkanélkülinek lenni, mert hamar a Duna-csatornánál vagy valamelyik munkatelepen találtad magad.

Idézet
Teljesen ismeretlen emberek próbáltak segíteni, és így kerültem egy akkor még működő ipari létesítménybe, a székelyudvarhelyi szerszámgépgyárba, az úgynevezett Matricagyárba.

Reklámgrafikust kerestek oda, és amikor először bementem és megéreztem az olajos fém szagát, kevésbé volt kecsegtető, de más opcióm nem volt, és rábólintottam. Ezután mint reklámgrafikus 17 évig dolgoztam a Matricagyárban.”

Galéria

A zománcnál teljesen át kell gondolni mindent, azt, hogy hová akarok eljutni

Fotó: Erdély Bálint Előd

Lőrinc Vitus mint mester

1979-ben Magyarországra utazott, és néptáncos, népzenész barátai említették, hogy ismernek egy bukovinai székely származású festőművészt, aki zománcozik. Elekes Gyula meg is látogatta Lőrinc Vitust, és kérte, hogy tanulhasson tőle.

Idézet
Szerettem volna sok mindent megtanulni, ő pedig várta azt, hogy mennyi kitartás van bennem. Ugyanis ehhez a műfajhoz kitartás is kell, mint minden alkotói folyamathoz, meg kell tanulni a szakmai alapokat,

és utána lehet mellérendelni az ötleteket, vágyakat, álmokat, elképzeléseket és a végső kivitelezési formát. Elkezdtem nála dolgozgatni, egyre jobban megbarátkoztunk, úgyhogy gyakorlatilag befogadott. Megtetszett a zománcozás, az egy hónapot a műtermében töltöttem. Aztán ’81-ben még egyszer visszajártam hozzá.”

Beindul a „boszorkánykonyha”

Hazatérve a gyárban elmesélte, hogy milyen nagyszerű dologra akadt, és szövetségesekre talált a mesteremberekben, akikkel feljavítottak egy régi, kidobott laborkemencét, és ott kezdett kísérletezgetni. „Nagyon pozitív volt a vezetők hozzáállása is, támogatták ezt a tevékenységet, és kíváncsiak voltak, hogy mit lehet ebből csinálni. Nyaranta a kecskeméti műszaki főiskolán működött Közép-Európa egyetlen célirányos alkotótelepe, a Szovjet–Magyar Barátság Alkotótelep, ahová a Szovjetunióból érkeztek baráti alkotók, és kimondottan tűzzománccal dolgoztak.

Idézet
A bukta ott jött számomra, hogy 1984-ben én is kaptam ide meghívást, ami így kezdődött: »Tisztelt Elekes elvtárs!«,

noha én sosem voltam tagja ennek a kommunista rendszernek, pártnak. Tudjuk, hogy a levelek először nem a címzetthez érkeztek, hanem átmentek egy szűrőn, és jegyzeteltek is a fiúk hozzá rendesen. Azt nehezményezték, hogy névre szóló meghívót kaptam és nem egy szövetséghez érkezett, ahol majd megmondták volna, kit ajánlanak, aki minden szempontból megfelel.

Idézet
Ennek az lett a hozadéka, hogy többszörösen behívattak a Szekuritátéra (titkosrendőrségre), hogy ezt hogy képzelem,

mert nem ott döntik el, hogy innen ki megy oda, főleg egy ilyen szovjet–magyar barátság alkotótelepre. Felajánlottak egy lehetőséget, hogy ha az A4-es papír alján aláírom és vállalok bizonyos kötelezettségeket feléjük, akkor támogatnak, s ha nem, felejtsem el az egészet. Így az elkövetkező kilenc évben nem volt útlevelem, a fiúk állták a szavukat. De ez azt eredményezte, hogy én magam elkezdtem kísérletezni a tűzzománccal.”

Galéria

Ehhez a műfajhoz kitartás is kell, meg kell tanulni a szakmai alapokat és utána lehet mellérendelni a végső kivitelezési formát

Fotó: Erdély Bálint Előd

A gyárban engedélyt adtak rá, hogy munkaidő után kísérletezzen, dolgozzon. Kialakított magának egy sajátos színskálát, sajátos technológiát, amelynek részei voltak a véletlenek is. És ha ezt meg tudta ismételni, akkor az már a tudása része volt – mutat rá. Hozzáteszi, az a világ arra volt jó, hogy rákényszerítette arra, hogy mindezt kialakítsa magának.

Hová sorolható?

A tűzzománcozásról elmondja, ez az ötvösművészetnek egy kiszolgáló ága volt, kegytárgyakat, a tehetősebb családok által megrendelt tárgyakat díszítették ezzel a technológiával. „Ez egy díszítő jellegű művészet volt, és ezért inkább az iparművészethez sorolják be. Mindamellett hogy

Idézet
én vallom és küzdöm is azért, hogy elfogadják, hogy ez a képzőművészetnek egy önálló műfaja. Mert egy egyéni eszközt vagy egy folyamatot használ fel, és tulajdonképpen egy ugyanolyan megfogalmazás, mint a festészet.

Azzal, hogy egy hordozóanyagra felviszem és kemencében kiégetem a színeket, tulajdonképpen konzerválom, ráégetem. Ha én ezt tudom ellenőrizni és tudom azt, hogy mit akarok csinálni, milyen hatást, milyen színt elérni, akkor nem sorolnám az iparművészetekhez. Van ugyan az a része, amely az ötvösművészethez kapcsolható, amikor szériatárgyakat, kiegészítőket, ékszereket készítenek. De ha én egy teljesen egyéni világot teremtek meg, ami közelebb áll a festészethez, akkor miért ne lehetne az annak része?”

Galéria

Sajátos színskálát, és technológiát alakított ki magának

Fotó: Erdély Bálint Előd

A munkafolyamatról megtudtuk: egy hordozóanyagra – vörösréz, arany, ezüst vagy egy speciális színtartalmú acél – ecsettel felhordja vagy felszórja a festéket, amely lehet porszerű, kristályanyag vagy pasztaszerű, tulajdonképpen egy szilikát, nagyon finom kvarcüveg, amely színezve van bizonyos oxidokkal. Elő lehet idézni, hogy reakcióba lépjen a hordozóanyaggal vagy az alatta lévő színnel, vissza lehet kaparni, karcolni – attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Ezt másfél-két perc alatt égetik ki 820-850 Celsius-fokon.

Mivel ráég a hordozóra, időtálló, évek múlva sem károsodnak a színek, teljesen konzerválódik, mert égetés során egy üveges felület képződik.

Egyetlen ellensége van: a mechanikai behatás, például a kalapács. „Az alkotás felépítése is érdekesen történik. Ahogy egy grafikus végig kell gondolja egy litográfiánál, egy rézkarcnál, hogy mit akar elérni, a zománcnál teljesen át kell gondolni mindent, azt, hogy hová akarok eljutni, és ahhoz megtalálni a tudástárból azt a folyamatot, hogy mit hogyan kell egymás után elhelyezni. Korrigálható, javítható bizonyos fokig, de nincs meg az a széles lehetőség, mint egy olajfestménynél.”

Jelkép- és üzenetrendszer

Kezdetben az alkotásain hangsúlyosabban fellelhető volt a népi ornamentika újraélése, megformálása. Ez későbbi munkáiban is fellelhető, hiszen úgy véli, az a tudás, amit a népi kultúra magában rejtett, gazdag jelkép- és üzenetrendszert tartalmaz. Ma már az egyetemes, ősi kultúrából vett motívumokat is felhasználva születnek a képei. „Egy alkotót sokféle impresszió, benyomás ér, ha egy könyvet veszek a kezembe, az is, ha valamit megnézek, az is, és a környezetem hangulata is befolyásol, és azt saját eszköztárammal próbálom megformázni.”

A kilencvenes évektől kezdve több helyre hívták tanítani, szakmai alkotóköröket vezetett, a bécsi aranyműves főiskolán vezetett nyári gyakorlatokat, ugyanígy Spanyolországban.

Közben a kecskeméti alkotótelep ösztöndíjasa lett, és nyaranta kijárt oda alkotni. 2002 óta Székelyudvarhelyen vezet heti rendszerességgel alkotóműhelyt a Művelődési Ház egyik termében, csütörtökön gyerekeknek, pénteken felnőtteknek.

Elekes Gyula azt vallja, fontos üzenetet megfogalmaznia munkáiban. Egy olyan kódolást, amely arra készteti a befogadót, hogy próbálja dekódolni, elolvasni az üzenetet, amely megfogalmazódik a képírás kapcsán. „Maga a világ az a mai, de benne van az egyetemes kultúrától kezdve a saját kis vidékünk igencsak tartalmas és nagyon erős üzenetvilága, ami megfogalmazódik, és ezt kellene valamilyen formában képpé formálni.”

Székelyhon retró
A hétvégenként jelentkező Székelyhon retró rovatunkban olyan anyagokat közlünk, amelyek eddig kizárólag a Székelyhon napilap mellékleteiben jelentek meg. Most azonban fontosnak tartjuk, hogy azok közül néhányat online is megosszunk olvasóinkkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 21., csütörtök

Hárman is polgármesterjelöltek lennének az RMDSZ színeiben Gyergyószentmiklóson

Lezárult a jelentkezési időszak az április 7-én sorra kerülő gyergyószentmiklósi RMDSZ előválasztásra. A határidőig három személy nyújtotta be jelentkezését a polgármesterjelöltségre, és 36-on szeretnének képviselőjelöltek lenni.

Hárman is polgármesterjelöltek lennének az RMDSZ színeiben Gyergyószentmiklóson
2024. március 21., csütörtök

Nagycsütörtöki koncert Székelyudvarhelyen

A nagyheti elcsendesüléshez kapcsolódva koncertet szerveznek Székelyudvarhely Belvárosi Református Templomban március 28-án, nagycsütörtökön, 17 órától, az istentiszteletet követően.

Nagycsütörtöki koncert Székelyudvarhelyen
Nagycsütörtöki koncert Székelyudvarhelyen
2024. március 21., csütörtök

Nagycsütörtöki koncert Székelyudvarhelyen

2024. március 21., csütörtök

Nem szeretnének úszó napelemeket a zeteváraljai víztározónál, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek

Online kitölthető petíciót indított a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület, amely úszó napelemek telepítését szeretné megakadályozni a zeteváraljai víztározónál. Kezdeményezésüket nem csak a székelyföldiek támogatják.

Nem szeretnének úszó napelemeket a zeteváraljai víztározónál, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek
2024. március 21., csütörtök

„A siker kulcsa a több lábon állás”

Két évtizednyi munka magában hordozza mind a sikert, a gyümölcsöző együttműködéseket, mind a nehézségeket és elakadásokat. Sorsszerűségről és támogató közösségről beszélgettünk Takács Zoltánnal, a székelykeresztúri Netter System ügyvezető igazgatójával.

„A siker kulcsa a több lábon állás”
„A siker kulcsa a több lábon állás”
2024. március 21., csütörtök

„A siker kulcsa a több lábon állás”

2024. március 20., szerda

Vannak még olyan tanügyi alkalmazottak, akik nem kapták meg az önfejlesztésre fordítható támogatást

Több probléma is volt az utóbbi időben az oktatási rendszerben dolgozó alkalmazottak bérével. Noha a hibák jó része megoldódott, van még olyan juttatás, amelyet még nem minden alkalmazott kapott meg.

Vannak még olyan tanügyi alkalmazottak, akik nem kapták meg az önfejlesztésre fordítható támogatást
2024. március 20., szerda

Ludasi tömbház szigetelése kapott lángra

Kigyulladt egy marosludasi tömbház szigetelése szerdán este. A tűzoltócsapatok speciális járművekkel vonultak ki a helyszínre.

Ludasi tömbház szigetelése kapott lángra
2024. március 20., szerda

A főmeteorológus Csíkszeredában: hétvégén a reggeli fagyok után 10–15 fokra melegszik fel a levegő Hargita megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója, Elena Mateescu egy szerdai csíkszeredai sajtóeseményen kijelentette, hogy márciusra jellemzők a napközbeni szélsőséges hőmérséklet-ingadozások.

A főmeteorológus Csíkszeredában: hétvégén a reggeli fagyok után 10–15 fokra melegszik fel a levegő Hargita megyében
2024. március 20., szerda

Ők lennének RMDSZ-es tanácsosok Csíkszeredában

Tizenheten lennének önkormányzati képviselők az RMDSZ színeiben Csíkszeredában, közülük fog sorrendet kialakítani a Városi Küldöttek Tanácsa április negyedikén. Ekkor döntenek arról is, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Ők lennének RMDSZ-es tanácsosok Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Kiskorúak megrontásával és gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háromszéki rendőrt

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek egy, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében dolgozó rendőrt, akit kiskorú megrontásával, illetve gyermekpornográfiával gyanúsítanak.

Kiskorúak megrontásával és gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háromszéki rendőrt
2024. március 20., szerda

A 120 éves gyergyószentmiklósi áramszolgáltatást ünnepelték

Új emléktábla került az áramszolgáltató vállalat gyergyószentmiklósi székhelyének falára, amely arra emlékeztet, hogy 120 éve gyúlt fel először a villanyvilágítás a városban. Az ünnepség keretében a további fejlesztések fontosságáról is szó esett.

A 120 éves gyergyószentmiklósi áramszolgáltatást ünnepelték
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!