Kozán István

Kozán István

Mindegy, csak állami legyen

2023. március 09., 10:192023. március 09., 10:19

A hatalommal visszaélés egyik finom és gyakori formája a személyre szabott álláshirdetés. Aki állást keres, tudja, hogy miről van szó.

A B mellett E kategóriás hajtási jogosítvány egy személyautó-vezetői állás betöltésére; kilenc év szakmai tapasztalat egy szakképzetlen állás betöltésére; a kötelező jogi diploma mellett a menedzseri oklevél előnyt jelent a közigazgatási szakreferensi állás betöltésénél.

Csak néhány példa olyan álláshirdetésekre, amelyek esetében felmerül a gyanú, hogy személyre szabottak. És ezek az állások minden esetben állami munkahelyek, ahol egy ideje nagyon jók a fizetések, sok a szabadnap, rengeteg a plusz járulék, például üdülési jegy, „nem öl meg a munka”, könnyen lehet betegszabadságot kérni, és a végén magas nyugdíjponttal lehet majd nyugállományba vonulni.

Kétségtelenül fontos tényezők mindezek. Így már csak

megbízható ismerősünk, rokonunk kell legyen ahhoz, hogy egy-egy ilyen zsíros posztot viszonylag könnyedén elfoglalhassunk.

A romániai munkaerőpiac katasztrofális felhígulását hozta az a folyamat, ahogy az elmúlt egy évtizedben jelentősen felértékelődtek az állami munkahelyek – ezzel párhuzamosan pedig értékét vesztették, lesilányultak a magánszektor betöltésre váró munkahelyei. És mindezt naponta tapasztalhatjuk. Beszélgetéseink során egyre többször hangzik el a következő kérdés:

Idézet
nem tudtok valamilyen jó melót az állami szektorban?”.

A minőségjelző ez esetben nyilván nem arra vonatkozik, hogy a „képességeimnek megfelelő munkakör”, sokkal inkább egy olyan „jó melóra”, amely esetében magas a bérezés – és ismételten, „nem öl meg a munka”. Ám akinek tudomása van egy „jó állásról”, az az esetek többségében rögtön hozzá is teszi: csakhogy

Idézet
arra már megvan a kiválasztott”.

És itt jutunk el, a fentebb bemutatott néhány példán keresztül, a „kiválasztás” módszerének kifinomultságához: a meghirdetett álláshirdetésnek valahol tartalmaznia kell egy olyan kitétet, amiről lerí, hogy azt bizony személyre szabták. Ha elsőre nem fedezzük fel a csapdát, fókuszáljunk az „előnyt jelentő” részekre, mert bizonyára ott lesz az, ami elveheti a kedvünket a jelentkezéstől.

Nem hiába jeleztük, hogy ezek a huncutságok gyakorlatilag csak az állami munkahelyekre vonatkoznak –

az állam ugyanis egy megfoghatatlan valami, ami nem a miénk, tehát nem is mi vagyunk; ott nem a munkavégzés minőségén a hangsúly, sokkal inkább a juttatásokon.

Ezzel szemben a magánszektorban tudjuk, hogy ki a tulajdonos (aki a „mi munkánkon gazdagszik meg”, „rajtunk hízik”), ő pedig már nem engedi meg magának, hogy olyan munkavállalót alkalmazzon, akik a rászabandó feladatot képtelen a legjobb tudása szerint elvégezni. Helyette inkább külföldi, mondjuk ázsiai munkavállalót szerződtet...

Címlapi illusztráció: 123rf

12 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!