Új beruházások Csíkfalván

Új beruházások Csíkfalván

A válság ellenére is tud eredményeket felmutatani a kisközség, és bár a bürökrácia és a pénzhiány rettenetes akadály, a lakosság türelme és hozzáállása nagy segítség az elöljáróknak.

Gligor Róbert László

2012. november 09., 10:192012. november 09., 10:19

2012. november 09., 10:512012. november 09., 10:51

Több pályázatot is nyert a község és el is indult ezek kivitelezése, ám ez lassú és a bürökrácia miatt több évig is elhúzódó folyamat. A helyileg javasolt munkák is csak résztámogatást kapnak, ezért csak több év alatt vitelezhetők ki. A pénzhiány miatt megpróbálják a lakosságot, egyházakat, civil szervezeteket is bevonni és közmunkát is alkalmazni – mondja Balogh István polgármester, aki a legújabb beruházásokról számolt be.

Három faluban csatornáznak

Márciusban aláírták a támogatási szerződést a Környezetvédelmi Alappal, amely hozzájárul a községi szennyvízcsatorna és szennyvíztisztító kiépítéséhez. A közbeszerzési eljárás után a kivitelező cég 3,1 millió lejért vállalta el a munkálatot, a rendszer Jobbágyfalvát, Csíkfalvát és Szentmártont látja majd el. Augusztusban elkezdődtek a csatornázási munkálatok, eddig mintegy 5,5 km hosszúságban fektetett le vezetékeket a kivitelező.

Mivel a munkálat három éves kifutású, és az idén a pénzösszegnek csupán 23%-át utalja ki a kormány, a cég elvégezte az idéni összegre jutó munkálatot. Még néhány helyen dolgoznak a bekötési vezetékeken és elvégzik a terep helyreállítását, majd hamarosan abbahagyják a munkát és csak tavasszal folytatják.

Új sánc, hidak és aszfalt a Belső utcában

2008-ban pályázatot terjesztett be az önkormányzat a helyi  utcák javítására. Ezek közül a jobbágyfalvi Belső utcára kaptak támogatást, ugyanis itt van a legtöbb intézmény (iskola, óvoda, templom, parókiák, emlékmű). Októberben elkezdődött az utca korszerűsítése, miután a csatornahálózat elkészült. A munkagépek elvégezték a sáncok kiásását, hamarosan elkezdik azok kiképzését, valamint új bejárati hidak és átereszek megépítését. Ezt követi majd az útfelület kialakítása, kövezése. A beruházás értéke mintegy 930 ezer lej. A község vezetői a lakosság türelmét és megértését kérik a munkálat okozta esetleges közlekedési fennakadások és a sár miatt.

Két ravatalozó épülhet

Elkezdődött egy-egy halottasház építése Csíkfalván és Jobbágyfalván. Megtörtént a telekcsere az önkormányzat és a telektulajdonosok között, hogy biztosítva legyen az építéshez szükséges hely a temetők mellett.

Mindkét épületben ravatalozó terem, hűtőkamra és mellékhelyiség lesz, mellette pedig fedett terasz. A csíkfalvi épületre 30, a jobbágyfalvira 3 ezer lejt fordít az idén az önkormányzat. Csíkfalván fel tudják használni a volt sportpályai öltözőtől és az orvosi rendelőtől származó anyagokat. A képviselő-testület jóváhagyta, hogy lebontsák a Teleház épületét és annak anyagát a jobbágyfalvi épületnél használják fel. Itt összefogott a három egyház és adománygyűjtést is szerveznek a faluban, továbbá kérik a lakosság hozzájárulását közmunkában is. Mindkét épületnél az elmúlt napokban már elkészült az alapozás.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!