Már nem a jussát várja, hanem a végzettel harcol a vaják

Már nem a jussát várja, hanem a végzettel harcol a vaják

Fotó: Netflix

Jobb is meg nem is az első évadhoz képest, a népszerűségre viszont továbbra sem lehet panasz, hiszen továbbra is a Netflix egyik legnézettebb sorozata az Andrzej Sapkowski lengyel író regényei alapján készült, A vaják (The witcher) fantasysorozat. Kritika a második évadról.

Tamás Attila

2022. január 22., 20:062022. január 22., 20:06

2023. július 09., 13:242023. július 09., 13:24

Hatalmas várakozás előzte meg a Netflix egy éves kihagyással érkező fantasysorozatának második évadát, ami aztán hozta is az elvárt számokat, hiszen a The Witcher második évada már az első három nap alatt 142 milliós órás nézettséggel büszkélkedhetett, ami elég volt ahhoz, hogy a legtöbb országban a nézettséglista elejére kerüljön a sorozat.

És bár a készítők egy, az előzőnél véresebb, akciódúsabb, kevesebb meztelenkedéssel és káromkodással teletűzdelt, összeszedettebb és jobban követhetőbb második évadot ígértek (aminek már maga a forgatása is eléggé akciódús volt, hiszen a főszereplő Geraltot alakító Henry Cavill is megsérült közben),

a karácsony előtt érkezett nyolc új epizód mégis hagy kívánnivalókat maga után.

korábban írtuk

„Jussát várja a vaják...” Újabb közönségkedvenc fantasy a Trónok harca után
„Jussát várja a vaják...” Újabb közönségkedvenc fantasy a Trónok harca után

Meglehetősen komor hangulatú, véres, öncélú, helyenként horrorisztikus, mégis közönségkedvenc. A Vaják (Wiedźmin, The Witcher) címet viselő dark fantasy a belőle készült játéknak köszönhetően lett igazán ismert, az igazi népszerűséget azonban az elkerülhetetlen sorozat-adaptáció hozta meg számára. Összefoglaló.

A Netflix Witcher-sorozata főként a könyveket ismerő és a könyvek történetét továbbvivő videójátékok rajongóin túllépve, a széles nézői palettának készült, akik nyitottak egy kardozós, véres, szörnyes, nagyköltségvetésű fantasy-történetfolyamra, ami a Trónok harca befejeztével keletkezett űrt próbálta betölteni. Igen ám, de

időközben a konkurens streamingplatformok is meglátták a lehetőséget a kosztümös, kitalált lényekről szóló, a középkorra hajazó világokban játszódó sorozatokban,

így mára a Vaják második szezonja, már csak egy az évente érkező fantasyk közül, mint az Amazonnál készült, Az idő kereke (The Wheel of Time), a készülőben levő Gyűrűk ura és Trónok harca-előzménysorozatok, vagy épp maga a Vaják, tervben levő előzménysorozata, amiknek a lényege, hogy

tovább bővítsék a már népszerű, könyvsorozatok formájában ismertté vált, kitalált világokat a képernyőn is.

Galéria

Fotó: Netflix

A vaják megértésében azonban nem sokat segített az időben sokszor ugráló, sokszor kaotikus első évad, hisz míg a Trónok harcában elég hamar letisztázódtak a viszonyrendszerek a karakterek között, és nem volt nehéz követni, hogy ki hol helyezkedik el, és hová lép a képzeletbeli sakktáblán, addig a Vaják esetében

a könyveket és a játékokat nem ismerő néző csak kapkodja a fejét a sok kitalált név, helyszín láttán és hallatán.

Sok fogódzót a készítők sem adtak, így aki tényleg tisztában akart lenni az első évadban, hogy akkor ki kivel és miért van, az vagy a könyvekbe kellett belebújjon, vagy pedig a világhálót böngéssze, hogy megértse: melyik királyság honnan és miért támadja a másikat, és mi megy végbe a háttérben, amiről a szereplők sokszor csak elejtett félmondatokban beszélnek, vagy véletlenszerűen bedobnak egy ismerősnek tűnő nevet, akiről első blikkre tudni kellene, hogy milyen szerepe van a történetben.

Galéria

Fotó: Netflix

A tényleg keszekusza, még 2019-ben megjelent első évad után tehát jogos volt az elvárás, hogy a második már érthetőbb és követhetőbb lesz, azonban aki nem nézte újra az első évadot a második premierje előtt, annak igencsak nehéz dolga volt az elején összerakni a képzeletbeli puzzle-darabkákat.

A kezdés jó volt, és jót tett abból a szempontból, hogy az első évados finálét követően nem kellett rögtön fejest ugrani a keszekusza viszonyrendszerekbe, mivel a készítők behozták az első Witcher-könyvben különálló történetként elmesélt Nivellen történetét. A Szépség és a szörnyeteg-parafrázisként is értelmezhető epizód hozta a kötelezőt, vagyis megmutatta, hogy mi a sorozat sava-borsa:

tragikus történet rejtéllyel, szörnnyel, megmentésre váró karakterrel, és jó sok Henry Cavill-féle akciózással.

Galéria

Fotó: Netflix

A Trónok harcából igazolt, vörös szakálláról ismert Kristofer Hivju és a maszkmesterek mindent beleadtak, hogy egy tragikus sorsú, elátkozott szörnyeteget lássunk a képernyőn, aki ha nem is szándékosan, de rendesen meggyűjti az éppen hozzá betérő Geralt és Ciri baját. Ha nem az első epizódban mesélték volna ezt a történet, akkor azt is mondhattuk volna, hogy jó kis „filler” rész volt, de igazából alapozásnak volt tökéletes, ugyanis a készítők ezt követően már ismét a főszálra fókuszáltak, vagyis

továbbvitték a Soddeni-csata utáni eseményeket, Geraltot és Cirit pedig Kaer Morhenbe, a vajákok főhadiszállására vitték, hogy ott új távlatok nyílhassanak a karaktereik előtt.

Galéria

Fotó: Netflix

Innen azonban jön a fejkapkodás, hogy akkor ki kivel is van, próbáljuk elképzelni a kontinenst, a birodalmat, illetve azt, hogy akkor most vajon mekkora távolságra is lehetnek egymástól a helyszínek, de semmi kapaszkodót, (bár egy térképet sem) kapunk hozzá, így a saját fantáziánkra kell hagyatkoznunk, akárcsak a könyvolvasók. Ez azért is bosszantó, mert amikor különböző helyszínekről „összefutnak” a karakterek, akkor igazán szőrszálhasogató belegondolni, hogy

mennyi idő is kellett, hogy eljussanak oda, és sokszor hatalmas távolságnak tűnik a megtett út, míg két résszel később már csak futó kaland egyik helyszínről átmenni a másikra.

Ezt jórészt a varázslók által nyitott portálokkal való utazással „bekkelik ki”, de ez is részben idegesítő volt, amikor időnként minden előzetes figyelmeztetés nélkül feltűntek egymás szobáiban az emberek, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Galéria

Fotó: Netflix

Ezen felül a karakterek többségét még mindig nem sikerült teljesen elfogadni, főként azok számára nem, akik játszottak már a Witcher 3-mal, ugyanis az ott ábrázolt szereplők mondhatni árnyékai a sorozatbeli verziójuk. Henry Cavill telitalálat Ríviai Geraltként, és az új szezonban több szöveggel és kevesebb morgással fejezi ki magát, mindössze

a maszkmesterek által ráapplikált, hatalmas sárga kontaktlencsék megjelenítése zökkenti ki nézőt időnként, hogy nem egy „valódi vajákot” látunk a képernyőn.

A Killing Eve-ből ismert Kim Bodnia is jó választás volt Vesemir szerepére, igaz nem nagyon van alkalma kiteljesedni Geralt mentoraként. Az időközben szemöldököket növesztő Cirit is el lehet fogadni, viszont a boszorkányok castingja továbbra is borzalmas: a rafinált Yennefert alakító Anya Charlotra inkább hajaz egy naiv tinilányra, mint egy érett nőre, Triss egyszerűen idegesítő, és az őt megformáló Anna Shaffer egy totális félrecasting (és nem csak szerintem), a többi vaják pedig egyértelmű, hogy csak kinyírásra alkalmas töltelékként van jelen a sztoriban (a játékban hangsúlyosabb szerepet kapó Eskel megölése pedig övön aluli húzás volt a készítők részéről, akik trónokharcásan akartak sokkolni, ez pedig a visszájára sült el). A Jaskiert játszó Joey Batey továbbra is szenzációs, bár az első évadhoz képest sokat vesztett a fényéből,

a többi mellékszereplőre pedig szót vesztegetni sem érdemes, annyira semmilyenek, hogy sokuknak még a nevét sem jegyzi meg a nézők többsége.

Galéria

Fotó: Netflix

Mindezek ellenére a sorozat úgy középtájt jó lendületet vesz, és a történet is valamelyest összeáll a végére, igaz, hogy elnyújtással nem lehet vádolni a készítőket, akik továbbra is nyolc részben próbálnak minél több mindent elmesélni. Megtudjuk, hogy Ciriben ősi vér folyik, és gyakorlatilag mindenki őt akarja nem csak a kontinensen, hanem azon túl is, ugyanakkor a könyvek egyik legnagyobb fordulata a szezonvégi cliffhanger is, ami megint azt eredményezi, hogy

valamelyest fenntartja az érdeklődésünket aziránt, hogy miként fog folytatódni ez a grandiózusnak látszó történet.

Galéria

Fotó: Netflix

Egyértelműen rossz, hogy a soron következő, harmadik szezonra várhatóan ismét két évet kell várni, mivel ennyi idő alatt ismét elfelejtünk mindent, amit most láttunk, és majd kapkodhatjuk megint a fejünket amíg visszarázódunk A vaják világába, 2024 karácsonyán, hacsak nem sikerül rövidebb idő alatt tető alá hozni az új évadot. Addig azonban más, érkeznek az újabbnál újabb fantasy-sorozatok, a kérdés már csak az, hogy mennyivel lesznek jobbak és minőségibbek Ríviai Geralt, a Netflix által képernyőre vitt történetfolyamánál.

Galéria

Fotó: Netflix

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Soltész Miklós többszörösen megajándékozta a székelyudvarhelyieket

Jó híreket osztott meg a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára: újabb támogatásokra számíthat a Tamási Áron Gimnázium.

Soltész Miklós többszörösen megajándékozta a székelyudvarhelyieket
2023. december 06., szerda

Szilassy Zoltánt Gyergyószentmiklós díszpolgárává avatták

Az Erste Liga-bajnok GYHK vezetőedzője, Szilassy Zoltán vehette át Gyergyószentmiklós díszpolgári kitüntetését a dísztanácsülésen. A Pro Urbe díjat Babos Miklós tanító kapta, akinek nagyban köszönhető, hogy a városban elindulhatott a művészeti oktatás.

Szilassy Zoltánt Gyergyószentmiklós díszpolgárává avatták
2023. december 06., szerda

Anyagiakban is elismerve a kiemelkedő teljesítményű iskolai munka

A tantárgyversenyeken és sportvetélkedőkön elért teljesítményeikért részesültek pénzjutalomban a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium, valamint a Székely Mikó Kollégium diákjai és tanárai. A tavalyi összeg dupláját szánták a tehetséggondozói programra.

Anyagiakban is elismerve a kiemelkedő teljesítményű iskolai munka
2023. december 06., szerda

A vállalkozókhoz és a könyvelőkhöz szólnak: hozzuk vissza a pénzeket Bukarestből!

A már befizetett adóik civil, illetve egyházi szervezetek szponzorálására is felhasználható részének átirányítására buzdítja a Hargita megyei vállalkozókat és könyvelőiket a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA).

A vállalkozókhoz és a könyvelőkhöz szólnak: hozzuk vissza a pénzeket Bukarestből!
2023. december 06., szerda

Honfoglaláskori kincsekből nyílik kiállítás Csíkszeredában

Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei címmel nyílik kiállítás a Csíki Székely Múzeumban csütörtökön délután öt órától.

Honfoglaláskori kincsekből nyílik kiállítás Csíkszeredában
2023. december 06., szerda

Az ünnep, amelyben nem az értelmet, hanem az értéket kell keresnünk

Gondosan elkészített karácsonyi díszekkel szereznek örömet az Írisz ház szellemi fogyatékkal élő fiataljai a sepsiszentgyörgyiek számára. Az ünnepi dekorációkért és kézműves gyertyákért cserébe a vásárlók hozzájárulhatnak a téli tábor megvalósításához.

Az ünnep, amelyben nem az értelmet, hanem az értéket kell keresnünk
2023. december 06., szerda

Törlesztett adósságából a kormány

A kormány december első napjaiban 3,4 millió lejt utalt át Kézdivásárhelynek a folyamatban levő munkálatok költségeire, amely összeget az egykori Székely Katonanevelde épületének felújítására irányítottak át a képviselő-testület tagjai.

Törlesztett adósságából a kormány
Törlesztett adósságából a kormány
2023. december 06., szerda

Törlesztett adósságából a kormány

2023. december 06., szerda

Online is rákereshetünk a magyarul beszélő marosvásárhelyi szakorvosokra

Már nemcsak nyomtatott formában, hanem online is rákereshetünk a magyarul beszélő marosvásárhelyi szakorvosokra, Maros megyei fogorvosokra az orvos.ro honlapon.

Online is rákereshetünk a magyarul beszélő marosvásárhelyi szakorvosokra
2023. december 06., szerda

Zöldült is, drágult is a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés

Egy lépéssel közelebb került a környezetbarát tömegközlekedés kialakításához Háromszék megyeszékhelye, a frissen forgalomba helyezett ökojárműveket már igénybe is vették a lakosok. Ezzel egy időben drágított a szállítási vállalat.

Zöldült is, drágult is a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés
2023. december 06., szerda

Fenntartható fejlesztési célokat fog népszerűsíteni az SZKA

Élhető Udvarhely elnevezésű projektje részeként fenntartható fejlesztési célokat fog népszerűsíteni Udvarhelyszéken a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) – derült ki a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

Fenntartható fejlesztési célokat fog népszerűsíteni az SZKA
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM