Kötöttségek nélkül eljutni bárhová: TransylVANlife Pr-cikk

Kötöttségek nélkül eljutni bárhová: TransylVANlife

Fotó: Pinti Attila

Családias tér, kimagasló kényelem, elsőrendű minőség a minden részletre odafigyelő munkával épített lakóautókban – mindezeket kompromisszumok nélkül kínálja a csíkszeredai Sigma Gum gumiabroncs-szolgáltatóközpont és autószerviz új, nagyközönség előtt is bemutatott projektje, a TransylVANlife.

Támogatói tartalom

2022. augusztus 17., 11:592022. augusztus 17., 11:59

Természetjáró, kalandvágyó, adrenalinfüggő – így jellemzi Szőcs Hunor, a Sigma Gum vállalkozás társtulajdonosa saját és testvére, Botond családját, miközben a cég Hargita utcai lakóautó-építő műhelyében beszélgetünk a TransylVANlife projektről. Így hát szinte „magától értetődő” volt, hogy a gyalogos, krosszmotoros, terepjárós, hószános túrákhoz olyan eszközt kerestek maguknak, amellyel úgy nyújtható hosszabbra egy-egy kirándulás, hogy közben nem kell állandóan szállásfoglaláson, kényelmetlen ki- és bepakoláson gondolkodni.

Idézet
Kötetlenséget biztosító járművet akartunk a kalandos élményekhez, olyat, amelyben ott ébredhetünk, ahol csak akarunk, megfelelő kényelem – puha ágy, zuhanyzó, vécé, ebédlőasztal, tűzhely, fűtés – mellett

– vezette fel a lakóautó-építő részleg megalakulásának előzményeit Szőcs Hunor.

Az ötlettől a megvalósításig

Szőcs Botond különböző internetes felületeken gyűjtötte az információkat arról, hogy miként kell kisteherautós – furgon – alapokra akár terepkörülményekre is alkalmas „miniotthont” építeni, melyek az összeszelés, kivitelezés, engedélyeztetés lépései, majd elhangzott a varázsmondat: „mi is képesek vagyunk megcsinálni egy ilyet”. Az ötletet a megvalósítás követte, noha mint Szőcs Hunor mondja, először csak saját használatra akartak megépíteni egy lakóautót.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Idézet
Kerestünk egy Mercedes-Benz Sprintert, megvásároltuk, idehoztuk a Sigma Gum székhelyére, aztán rájöttünk, hogy kell egy műhely, ahol dolgozni tudunk rajta. Adott volt egy raktárrész, így azt felszereltük a szükséges eszközökkel – de még a kezdetekkor, 2020 decemberében sem gondolkodtunk azon, hogy ezt a projektet integráljuk a vállalkozásunkba

– magyarázza Hunor. „Tervezgettek, méregettek, rajzolgattak, gondolkodtak”, hogy mi hogyan és hová férne el az amúgy tekintélyt parancsoló, terepre is kiváló, emelt hasmagasságú, összkerékhajtású Sprinter rakterében, aztán ötletelés közben segítséget kaptak olyan szakemberektől, akiknek elengedhetetlen volt a tudása a megfelelő minőséghez.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Csatlakozott egy asztalos és egy kárpitos, neki is láttunk az átalakításhoz. Mivel meglehetősen népes a Sigma Gum ügyfélköre, így sokaknak feltűnt, hogy itt hátul a műhelyben mivel foglalkozunk. Benéztek, rácsodálkoztak, és addig terjedt a hír, míg 2021 februárjában érkezett egy megrendelő – hozta a saját lakóautóját, amit szeretett volna átalakítani. Mondtuk, hogy rendben, legyen az a főpróbánk” – elevenítette fel a testvérpár azt az időszakot, amikor már kezdett körvonalazódni, hogy a lakóautó-építésre akár külön szolgáltatásként is igény lenne. Nem tévedtek,

2021 márciusában egy újabb ügyfél kereste fel őket, aki Volkswagen Crafterét tulajdonképpen a nullából akarta megépíttetni – kezdve a szigetelésen, karosszériaátalakításon át a teljes berendezésig. Néhány hónappal később a harmadik „felkérés” is befutott, egy vadonatúj Mercedes-Benz Sprinter átalakítására.

„Ekkor már éreztük, láttuk, sőt tudtuk, hogy hatalmas az igény a kempingezésekre, kirándulásokra alkalmas lakóautók építésére, és az ügyfelek megerősítettek abban, hogy vágjunk bele a TransylVANlife projektbe, azaz legyen a Sigma Gum vállalkozáson belül egy lakóautó-építő részleg” – magyarázta Szőcs Hunor. Pedig – teszi hozzá – nem egyszerű Romániában hasonló műhelyt működtetni, aki lakóautót épít, az jellemzően nem nyereségorientáltan teszi, hanem saját használatra, mert bonyolult az átépítésekhez szükséges engedélyek kiváltása, nagy az építő felelőssége, és körülményes a szigetelő-, illetve faanyag, valamint a hűtőszekrény, a vízszivattyú, a tévé, az emelhető-süllyeszthető ágyak és egyéb berendezések működéséhez a 12 voltos elektromos rendszerek beszerzése.

Idézet
Nyilvánvalóan mi minden, a szabályos, legális használathoz kötelező engedély birtokában dolgozunk. Emellett szerencsénkre sikerült több szlovéniai, magyarországi, németországi és lengyelországi céggel is szerződéseket kötnünk, így az átépítéshez szükséges anyagok beszerzése stabil, sőt az eddigi munkáinkkal a beszállítóinknak is bizonyítani tudtuk, hogy megbízható partnerek vagyunk

– emeli ki Szőcs Hunor.

Bemutatkozás a nagyközönség előtt

Előbb valamit le kellett tenni az asztalra ahhoz, hogy a leendő ügyfelek közelről is lássák az eddigi munkánkat és igénybe vegyék a szolgáltatásunkat – hangzik a magyarázat arra, hogy miért mutatkozott be a nagyközönség előtt, egy nyílt nap keretében a TransylVANlife projekt.

Galéria

Szőcs Hunor és Szőcs Botond

Fotó: Pinti Attila

„Korábban nem hirdettük a Sigma Gum ezen részlegét, de már ki merjük jelenteni ország-világ előtt, hogy minőségi munkát végzünk, és várjuk az érdeklődőket, akiknek igénye van erre az életstílusra” – mondják az ötletgazdák. A stílszerűen szalagvágással indult nyílt napon az eddigi munkákat, illetve egy készülőfélben lévő autót vehetett szemügyre a nagyérdemű, sőt az érdeklődők a lakóautós mindennapokhoz szükséges kiegészítőket, kellékeket is megtekinthették, kipróbálhatták.

Négy típus közül bárki találhat megfelelőt

Jelenleg négy típus közül lehet választani – van túrára tervezett, „vadonfelfedező”, munkára alkalmas ás luxuskategóriás lakóautó is. Mint Szőcs Hunor magyarázza, két úton indultak el:

egyrészt van, aki behozza a furgonját és kér egy beépítéstípust a felsoroltak közül – itt bő a mozgástér, személyre tudják szabni a belteret színekben, anyaghasználatban, látványelemekben, elrendezésben, kárpitozásban –, másrészt „kulcsrakész” autókat állítanak össze, és azokat árulják.

Jelenleg négyen dolgoznak a lakóautó-projektben – egy kárpitos, két asztalos és egy villanyszerelő –, jövőre pedig már hat embert szeretnének foglalkoztatni, hogy egy év alatt huszonnégy autó készülhessen el, azaz havonta kettő.

Videó: TransylVANlife

„Nem az a cél, hogy az autóink az alapvető funkciókat teljesítsék, mint a nagy szériában kapható lakóautóknál, hanem ezen felül legyen látványos a megvalósításunk, hogy a tulajdonos egy mozgó otthonként tekintsen rá, és bárhová is jut el a világban vele, jól érezze magát. Nem egyszerű eszközt, hanem életérzést, élményt biztosítunk” – jelentik ki a TransylVANlife megálmodói, kitérve az elkövetkező időszak terveire is.

A kényelem szolgálatában

A közeljövőben úgynevezett offroad-utánfutók gyártása is elkezdődik a műhelyben – az ezek építéséhez szükséges engedélyek már megvannak –, azaz olyan rendhagyó, egytengelyes, lengéscsillapítóval ellátott, másfél méter magas, két és fél méter hosszú vontatható, a kényelem szolgálatába állítható egységek készülnek, amelyekben helyet kap ágy, egy kis konyha hűtővel és egyéb kiegészítőkkel. Ugyancsak hiánypótlók lesznek a Land Rovertől Dacia Dusteren át a kisbuszokig használható lakódobozok, vagyis csomagtartóban hordozható helytakarékos eszközök, szivargyújtóról működtethető vízszivattyúval és hűtővel, kihúzható tűzhellyel, vízcsappal, kagylóval, tárolórekeszekkel, amelyek többrétegű szivacsos felső része akár ággyá is alakítható.

Tagadhatatlan tehát, hogy a Sigma Gum friss részlege új dimenziókat nyit meg a természetbe vágyók előtt.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. augusztus 16., kedd

Évek óta most pótérettségiznek a legkevesebben – már akit ki nem zárnak

Román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött el kedden a pótérettségi. Idén országszerte kevesebb mint 35 ezren jelentkeztek a pótérettségire, ami az Edupedu.ro szakportál elemzése szerint az elmúlt 18 év legalacsonyabb száma.

Évek óta most pótérettségiznek a legkevesebben – már akit ki nem zárnak
2022. augusztus 16., kedd

Honosítás, anyasági és életkezdési támogatás ügyintézése Csíkszentkirályon

Honosítási, anyasági és életkezdési támogatás ügyintézését biztosítják ingyenesen Csíkszentkirály községben, a szükséges iratcsomókat polgármesteri hivatalnál több napon is segítenek összeállítani.

Honosítás, anyasági és életkezdési támogatás ügyintézése Csíkszentkirályon
2022. augusztus 16., kedd

Először rendezik meg a Sepsi Tabakó Fesztivált

A nagy fesztiváldömpingek közepette egy újabb üde színfolt tűnt fel az erdélyi palettán: idén első ízben szervezik meg a sepsiszentgyörgyi Dohánygyár telephelyén a Sepsi Tabakó Fesztivált, ahol az ifjúság mellett a kultúrára is nagy hangsúlyt fektettek.

Először rendezik meg a Sepsi Tabakó Fesztivált
2022. augusztus 16., kedd

Megoldásokat javasolnak a kerékpáros közlekedés észszerűsítésére

A marosvásárhelyi kerékpáros forgalom mérése bebizonyította, amit a biciklizést népszerűsítő civil szervezetek már sejtettek: vannak olyan kisebb, egyirányú utcák, ahol a két keréken gurulók mindkét irányban közlekednek. Számukra szeretnének megoldást.

Megoldásokat javasolnak a kerékpáros közlekedés észszerűsítésére
2022. augusztus 16., kedd

Időben el kellett végezni a javításokat

Karbantartási munkálatokra 1,6 millió lejt hagyott jóvá a csíkszeredai önkormányzat a 2022-es évre a tanintézeteknek. Idén a korábbi évektől eltérően közel két héttel korábban kezdődik az oktatás, így az iskoláknak is korábban kell előkészülniük.

Időben el kellett végezni a javításokat
2022. augusztus 15., hétfő

Kutyás és lovasterápiával is segítik a társadalomba való beilleszkedést

Az autista spektrummal kapcsolatos tünetek diagnosztizálására és mértékének meghatározására indított projektet az Alpha Transilvana Alapítvány. A célcsoport az egy és tizenkét év közötti marosvásárhelyi gyermekek.

Kutyás és lovasterápiával is segítik a társadalomba való beilleszkedést
2022. augusztus 15., hétfő

Új oktatási módszer már a kezdődő tanévtől több gyergyószéki osztályban

Tizenöt gyergyószéki iskolai osztályban indul el a Társas Tanulás pedagógiai módszer alkalmazása. A Magyarországon számos helyen sikerrel működő programba bekapcsolódó tanítók számára Gyergyószentmiklóson szerveznek képzést ezekben a napokban.

Új oktatási módszer már a kezdődő tanévtől több gyergyószéki osztályban
2022. augusztus 15., hétfő

Elsőfokú árvízkészültség a Nagy-Küküllőre és az Oltra is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több folyójára. A riasztás kedd éjfélig van érvényben – írja az Agerpres hírügynökség.

Elsőfokú árvízkészültség a Nagy-Küküllőre és az Oltra is
2022. augusztus 15., hétfő

Közel 900-an maradtak jogosítvány nélkül 24 óra alatt

Az elmúlt 24 órában 889 gépjárművezetői jogosítványt és 315 forgalmi engedélyt vontak be országszerte közlekedési rendőrök – tájékoztatott hétfőn a belügyminisztérium. A közlemény szerint a belügyi alkalmazottak 5310 akcióban vettek rész.

Közel 900-an maradtak jogosítvány nélkül 24 óra alatt
2022. augusztus 15., hétfő

Kezdődik a pótérettségi, mutatjuk a menetrendet

Közel 35 ezren iratkoztak fel a kedden kezdődő őszi pótérettségire, ami kedden kezdődik – tájékoztatott hétfőn az oktatási minisztérium.

Kezdődik a pótérettségi, mutatjuk a menetrendet
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM