HIRDETÉS

Zilahról és Marosvásárhelyről kivonul, Gyergyószentmiklóson fejleszt az E-Star

2012. június 04., 17:19

A három erdélyi városban távfűtési rendszereket üzemeltető E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. felülvizsgálta Romániában indított projektjeit és döntött a zilahi befektetés megszüntetéséről, Marosvásárhelyen szintén kilátásba helyezte az önkormányzattal kötött koncessziós szerződés felmondását, Gyergyószentmiklóson viszont további fejlesztésre készül.

A budapesti társaság hétfői közleménye szerint – amely a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható – a zilahi projekt gazdaságossá tételére nincs mód, miután az ottani önkormányzat visszautasította az E-Star erre vonatkozó javaslatait. A társaság a zilahi operáció teljes leépítését követően a szerződést felmondja, illetve az önkormányzat részére értékesíti azt. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat.

A társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetést követően felszólította Marosvásárhely önkormányzatát, hogy tegyen eleget a koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre, az E-Star felmondja a szerződést, és azzal kapcsolatos igényeit bírósági úton érvényesíti. A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenvedett el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett.

Gyergyószentmiklóson további fejlesztést tervez az idén az E-Star. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak a bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is szerepet vállal az E-Star. A Budapesti Értéktőzsde A-kategóriájában jegyzett E-Star Nyrt. a legfrissebb tőzsdei jelentése szerint 2012. első negyedévében 24,79 millió euró árbevételt ért el csoportszinten, míg egy évvel korábban 20,37 millió euró volt a bevétele.

Kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) meghaladta a 4 millió eurót, szemben a 2011 első negyedéves 1,8 millió eurós teljesítménnyel. Az E-Star konszolidált nettó vesztesége 810 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 3,1 millió eurós veszteséggel. Az energiaszolgáltató társaság a 2011-es évet 2,37 millió euró konszolidált adózás utáni veszteséggel zárta, míg 2010-ben 5,22 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. A csoport árbevétele tavaly 65,52 millió euró volt, több mint kétszerese a 2010. évi 28,66 millió eurós bevételnek. Az üzemi eredmény 2011-ben 3,59 millió euróra csökkent az előző évi 6,52 millió euróról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS