Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Színház költözött a silóba

Szőcs Lóránt 2012. július 04., 19:11 utolsó módosítás: 2012. július 04., 19:32

A csíkszeredai Siló Kortárs Művészeti Központban érdekes projekt zajlik. A Derzsi Dezső színész által vezetett Tandem Csoport lakhatóvá és próbaképessé tette az egykori magtár néhány szintjét, hogy egy kompakt munkafolyamatot követően, július 16-án bemutathassák William Shakespeare Szeget szeggel című színműve alapján készült előadásukat.

Fotó: Veres Nándor


Hosszas keresgélés után a csoport rátalált az egykori magtár épületére. A Siló Kortárs Művészeti Központot vezető Túros Eszterrel vették fel a kapcsolatot, aki már a kezdetektől fogva felkarolta az ötletet, sőt az ingatlant bérlő vállalkozó, Bíró Albin is támogatásáról biztosította a csapatot. Így lehetővé vált, hogy az amúgy szabadidő- és sportközpontként, múzeumként, valamint kiállító térként működő épület most újabb rendeltetést kapjon.

A Tandem Csoportot többnyire a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett fiatal színészek alkotják, akik különböző színházaknál dolgoznak (például Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Budapesten stb.). „Az egyetem befejeztével mindannyian különböző színházakhoz szerződtünk, de megmaradt az igény a közös munkára. Ebből született meg a Tandem Csoport, aminek célja, hogy összefogja a fiatal színházi alkotókat egy néhány hetes foglalkozásra, mely munka alapját jelen esetben Shakespeare Szeget szeggel című drámája képezi” – nyilatkozta lapunknak Derzsi Dezső.

Porogi Dorka rendező, aki a Csíki Játékszínnel a múlt évadban a Tudós nőket vitte színre, hozzátette, hogy az egyetemi évek alatt a csoport legtöbb tagja már dolgozott együtt, kár lenne, hogyha ezek a szakmai kapcsolatok teljesen megszűnnének.

Habár nagyjából a kőszínházi napirendet próbálják tartani – vagyis 10-től 14 óráig, illetve délután 5 órától este 10-ig próbálnak –, más helyzeteket szül az együttlakás, még erőteljesebben lehet a munkára összpontosítani. Porogi Dorka kifejtette, hogy – szemben a színházi gyakorlattal, ahol általában másfél hónap próba után mutatnak be egy új előadást – sokkal intenzívebb munkára van szükség, hiszen itt fele annyi idő áll rendelkezésükre. Gyakorlatilag a silóban a próbák között, ebédidőben, vagy akár a reggeli kávénál is élénken folynak szakmai tárgyalások, elemzések.
A műválasztással kapcsolatosan megtudtuk, hogy a Shakespeare-darabot a rendező már régóta szerette volna színre vinni. „Különösen érdekes egy ilyen fiatal, ambíciós és bátor társasággal Shakespeare színművét feldolgozni. Ez egy sokoldalú darab, sokat vitáznak róla, hogy most dráma vagy vígjáték, mert bár a vége pozitív, mégsem a komikus jelenetek uralják a színt. Amellett, hogy a darab főként a bűnről, a korrupcióról szól, olyan kérdéseket is feszeget, melyekkel minden nemzedék szembetalálja magát” – hangsúlyozta Porogi Dorka.

Derzsi Dezső hozzátette, hogy a darabválasztás mellett szólt annak helyszíne is (a cselekmény Bécsben játszódik, azaz Shakespeare szempontjából nézve Közép-Kelet-Európában – szerk. megj.). „Persze a választást nem szabad túlgondolni, hisz elsősorban a darab ürügy az alkotásra, a színházi kommunikációra” – tette hozzá Derzsi.

 

A csapat nagyon nyitott, előzetes egyeztetés alapján (a munkafolyamat zavartalan lefolyása érdekében) korlátozott számú néző megtekintheti a próbákat is. Jelentkezni lehet a tandemcsoport@gmail.com e-mailcímen, további információk: itt.

Főtámogatók:  Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Siló – Kortárs Művészeti Központ, Erdélyi Összművészeti Egyesület; további támogatók: Hotel Salvator, Communitas Alapítvány, Becherovka, Nemtévé, Kerékvár.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS