HIRDETÉS

Karácsonyra visszatérhetnek a hívek a templomba

Rédai Botond 2012. november 12., 17:55 utolsó módosítás: 2012. november 12., 18:57

Célegyenesben a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt csíkkarcfalvi római katolikus vártemplom felújítása. A kivitelezők az épület padlózatán, illetve a külső térrendezésen dolgoznak, a tervek szerint a karácsonyi szentmisékre már a felújított istenházába érkezhetnek a hívek.

„Úgy látszik, sikerül tartani a határidőt, a munkálatok utolsó fázisa zajlik jelenleg” – tudtuk meg Gábor Tibortól. Karcfalva polgármestere elmondta, teljes külső és belső felújításon esett át a vártemplom, elektromos fűtésrendszert is kialakítottak az épületben. Az elöljáró kifejtette, a központi költségvetésből finanszírozott beruházásnak nem volt része a toronyóra és az orgona felújítása. „Mivel mindkettőre igény mutatkozott, gyűjtésbe kezdett a helyi plébános” – említette a községvezető.

Elmondása szerint emiatt kisebb feszültség is keletkezett az egyházközségen belül, hiszen a hívek közül néhányan nem értették, miért kellett pénzt gyűjteni ilyen célra. Végül a polgármesteri hivatal, a helyi közbirtokosságok és a hívek hozzájárulásával sikerült biztosítani azt a 100 ezer lejt, mely fedezi ezek felújítási költségeit. Húszezer lejbe került a toronyóra működésbe helyezése, illetve további 80 ezer lejt kell költeni az orgona teljes felújítására. „Utóbbi, az ígéretek szerint, az egyházközség 2013-as búcsúünnepére lesz kész” – magyarázta a polgármester.

„Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még a Kelemen Hunor által irányított Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium biztosított 3,3 millió lejes támogatást a templom felújítására. Minthogy az sem mellékes, hogy a minisztériumi költségvetésből fedezett munkálatok kivitelezői csíki építkezési vállalatok (Impex Aurora, a Harbau, valamint a Tectum)” – hangsúlyozta lapunknak Farkas Árpád. A karcfalvi plébános kiemelte, mindenkit nagy örömmel tölt el, hogy sikerül a végére járni ennek a beruházásnak. „Ne feledjük azt sem, nem néztük ölbe tett kézzel a munkálatokat. Az egyházközség és a hívek is jelentős mértékben kivették a részüket” – nyugtázta a plébános
.
A kivitelezés során számos, rendkívül értékes régészeti leletet is feltártak a szakemberek. Kiderült például, hogy a templom 18. század végén történt nagyszabású újjáépítése során, a korábbi ismeretektől eltérően, nagyrészt megőrződtek a gótikus falak. Gyakorlatilag a templom boltozatát emelték meg, és a jelenlegi kórus mögött bővítették ki a hajót, így a gótika korából származó szentély is fennmaradt. Jelentős felfedezés ugyanakkor a szentély egyik falán előkerült 15. századi falkép. A templomtorony külső falán pedig egy unikornist is feltártak.

A több mint százéves Angster-orgona

A karcfalvi vártemplom jelenlegi orgonáját 1893-ban szerezte be az egyházközség Rancz János akkori plébános ajánlására – derül ki a Bálint Zoltán karcfalvi kántor által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokból. Az egyházközség az új orgona elkészítésére a környéken addig nem ismert pécsi orgonaépítőt, Angster Józsefet kérte fel. Az orgona az év júliusára készült el a szerződésnek megfelelően, Angster József orgonaépítő cége 207. műveként. Különlegessége, hogy az akkor már pneumatikus rendszerre áttért orgonaépítő itt a mechanikus rendszerű orgonát építette meg. A régebbi, „Mártonffy-féle” orgonát a román betörés után, 1917 tavaszán a cseh katonák szétszedték, szétdarabolták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS