HIRDETÉS

Gyógyszer volt a mérgezettnek vélt húsgombócokban

Iszlai Katalin 2017. január 11., 20:14

Olyan gyógyszereket találtak a tavaly év végén Csíkszeredában zöldövezetekre kihelyezett húsgombócokban, amelyek emberi és állati felhasználásra egyaránt alkalmasak. Az eredményre való tekintettel már nem fordul rendőrséghez a Pro Animalia Alapítvány.

Fotó: Száva Emese

Novemberben írtunk a Csíkszereda különböző pontjain kihelyezett, az akkori értesülések szerint valószínűsíthetően mérgezett húsgombócokról. Száva Emese, a taplocai kutyamenhely ügyintéző igazgatója tavalyi beszélgetésünkkor éppen a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságon volt, hogy leadjon egy mintát a gombócokból, ugyanis az előírások szerint amíg nem bizonyosodik be, hogy mérget tartalmaznak, a rendőrség nem indít eljárást. Az ügy megoldása azonban mostanig váratott magára, ugyanis kiderült, hogy megfelelő felszerelés hiányában Hargita megyében nem tudják elvégezni a vizsgálatot, így az alapítvány a fővárosba küldte a mintát.

A bukaresti Országos Állat-egészségügyi és Diagnosztikai Intézet laboratóriumában hosszas huzavona után nemrég megvizsgálták a mintát, és továbbították az eredményt az alapítványhoz. Száva Emese szerdán elmondta, nem méreganyagot, hanem gyógyszert találtak a húsgombócokban.

„A hivatalos eredmény szerint olyan összetevőt találtak, amit emberi és állati felhasználású gyógyszerként használnak, nagyobb mennyiségben pedig káros az állatok egészségére. Ezzel a problémával már akkor sem fordulhatnánk a rendőrséghez, ha mérget találtak volna, ugyanis eltelt két hónap. Ennek ellenére nem bánom, hogy végigszenvedtük ezt a folyamatot, mert az egyértelmű, hogy nem egy jószándékú dolog volt, és továbbra is követni fogjuk a hasonló eseteket. Véleményem szerint nem a kóbor kutyák ellen irányult ez az akció, sokkal inkább a »ne pisiltessék a bokraink alá a kutyáikat« típusú megmozdulás volt. Ez egy örök konfliktus a városban a kutyás és nem kutyás emberek között. Arra volt jó, hogy egy bizonyos ideig biztos senki sem viszi arra a kutyáját, ahol úgy gondolja, hogy bármilyen baja lehet. A kóbor kutyáknak bárhová ki lehetett volna szórni, például a szemetesek mellé, de ezek a gombócok gondossággal azokon a zöldövezeteken voltak kihelyezve, amelyek tömbházak körül találhatók. Ez azonban nem egy járható út, és ha még lesz ilyen, megpróbálunk utánajárni” – húzta alá Száva Emese.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS