Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Megvizsgáltatják a valószínűleg méreggel „dúsított” húsgombócokat

Iszlai Katalin | 2016.11.22. [10:26]

Valószínűsíthetően mérgezett húsgombócokat helyeztek ki valakik Csíkszereda különböző pontjain a hétvégén, illetve újabb adag jelent meg a városban hétfőn. Amíg nem bizonyosodik be, hogy a talált gombócok mérget tartalmaznak, a rendőrség nem tesz semmit.

mergezett-husgomboc-fb2_bBevizsgáltatják a több helyszínen is talált húsgombócokat (Fotó: Száva Emese)

A húsgombócokról szóló hír elsőként a Csíkszeredai kutyások elnevezésű Facebook-csoportban jelent meg, a tagok azóta folyamatosan közzéteszik, ha újabb adagot találnak a város területén.

Száva Emese, a taplocai állatotthon ügyintéző igazgatója megkeresésünkkor éppen a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságon volt, hogy leadjon egy mintát a városban kihelyezett húsgombócokból.

„Egy Facebook-csoportban közzétett bejegyzés alapján jutott el hozzánk az információ, az értesülések szerint már napközben kitettek egy adagot a Temesvári sugárúton, én este ugyanazon a helyszínen, pontosabban a húsüzlet közelében lévő zöld övezetben, és az előtte lévő négy-öt tuja alatt találtam húsgombócokat. Arra kértem a felhasználókat, hogy aki még talál valahol, mindenképp tegye közzé, a Facebook-bejegyzések szerint a központi parkon kívül eső, Petőfi iskola fele vezető úton és a Kossuth utcai lottózónál is találtak gombócokat. A feljelentést már az első bejelentést követően megpróbáltuk megtenni a rendőrségen, ahol azt a választ kaptuk, hogy mivel nem tudhatjuk biztosra, hogy valóban méregről van szó, először meg kell bizonyosodni róla egy vizsgálat segítségével. Nem tudom, hogy ez a kivizsgálás hogyan és mennyi idő alatt készül el, de amint lesz használható információ, azonnal jelentkezünk. Amíg nem bizonyosodunk meg, hogy méregről van szó, nem lehet biztosat mondani, de azt tudom javasolni a kutyatulajdonosoknak, hogy mindenképp használjanak pórázt. Az a legnagyobb veszély, amennyiben méregről van szó, hogy nyers húsgombócban van, így nincs az a kutya, amelyik egy másodperc alatt ne tudná bekapni, így esélytelen elvenni tőle” – hívta fel a figyelmet Száva Emese.

mergezett-husgomboc-fb3_b

Orendi Éva, a taplocai kutyamenhelyet működtető Pro Animalia Alapítvány elnöke érdeklődésünkre elmondta, felháborító a húsgombócok kihelyezése. „Nem tudjuk, hogy melyik kutya milyen, és sétáltatáskor megeszi vagy sem ezeket a húsgombócokat, de szerencsére a legtöbb kutyát úgy nevelik, hogy az útról ne szedjen fel élelmet. Ugyanakkor bármikor megtörténhet, és sajnos védekezni ez ellen nem lehet: ha megeszik, abból problémák adódnak. Aki ezeket kihelyezte, az egy lelketlen, szívtelen, állatgyűlölő valaki lehet. Azt nem tudom, hogy a kóbor kutyák ellen van ez az akció vagy a gazdás kutyák ellen, de teljesen érthetetlen ez a dolog számomra. A kóbor kutyák ellen van más megoldás, rendszeresen kapjuk és befogadjuk a városból összeszedett kutyákat, a múlt hónap végén 309 eb volt nálunk. Mi mindent megteszünk, és azt szeretnénk, ha egyszer már nem lenne kóbor kutya a városban” – hangsúlyozta Orendi Éva.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
35.
Kutyas
2016.11.23., szerda [19:30]
A civilizálódás nem ott kezdődik,hogy a kutyákkal bajlódunk,hanem ott ahol nem dirigál senki senkinek hogy hol mit mikor. Erted barátom? Biztosan van neked is egy par csontváz a szekrényedben.....Ugyeeee???/
34.
Kutyas
2016.11.23., szerda [19:18]
Ez a bejnye megrögzött állat gyűlölő. Errol nincs is mit tárgyalni.A kutyaszar táplálja a földet,mi emberek meg beleszarunk a vizünkbe mit aztán többe kevésbe megtisztítva megisszuk. Bejnye egy frusztrált személy amely ha nem léteznének kutyák akkor belekötne a verebekbe is.Biztosan ma-holnap kitámadja azokat is akik madáretetőket tesznek ki,mert a madártoll es a kaki ugyanúgy veszélyezteti a steril környezetet amiben el. Az ilyen a szülőktől ezt tanulta. Gyermekként mindenki szereti az állatokat,majd a szülőktől megtanulja gyűlölni őket.
33.
Gazdi
2016.11.23., szerda [15:05]
..és te szépen kivártad, hogy mind a hat darab kutyus kakiljon, ugye? Ha lett volna kutyusod, ami az írásodból és gondolkodásmódodból következtetve nem volt, tudnád, hogy van, amikor a kutyus próbálkozik, de nem jön semmi. (Ilyenért már ordibáltak rám, hogy vegyem fel, egészen addig, amíg meg nem látta, hogy tényleg nincs jött neki ki semmi). A másik meg, hogy egy 5x5 méteres ketrecben nem fog piszkítani a kutya, mert valahogy nem megy neki úgy a dolog parancsszóra. E mellett, ha valaki sétálni megy, akkor az azt jelenti, hogy egy ekkora körben sétál körbe és körbe?! Egy gyereknek elég egy ekkora méretű játszótér? Valamint, ha egynél több kutyus van bent esetleg több nagytestű is kényelmesen elfér? Ezekre TE gondoltál? Amikor a babádat kézben viszed le, nem gyújtasz villanyt? Mert pl. a mi lépcsőházunkban kell, vagy, ha felveszem a kutyám és olyan faj, amely nem hullatja a szőrét, teljesen oké? A közös költség szerintem sem teljes mértékben jogos a csecsemőkre, de valljuk be, a kedvencekre sem.
32.
ejnye-bejnye
2016.11.23., szerda [10:46]
Csak egy kis erdekesseg a mai napra. Munkaba jovet 6 emberrel talalkoztam aki hayikedvencet setaltatott es kepzeljek el kedves olvasok egyik sem szedte fel az uruleket miutan elvegeyte a kis hazikedvenc a dolgat. Ayon gondolokoyom, hogy hoyyak letre en is a facebook csoportot ahova eyen embereket es kedvenceiket fogom lefenzkepezni es feltenni, mint ahogyan a rosszul parkolo autokat is szoktak....es arra biztatok mindenkit hogy fenykepeyyen es tegye fel.....na akkor aytan kiderul hogy hany ontudatok ebtarto gaydi van. (megegyszer kihangsulyozom tisztelet a kivetel mert vannak azok is csak sajnos nagyon kevesen). Hetvegen lattam amint az egyik negyedben amit most van felujitva, hogy van egy olyan kis udvar homokkal es ki van teve a tabla hogy kutyasetatltato vagy ilyesmi, mondom na ez igen kezdunk civiliyalodni....Erre fel jon 4 ebtarto gazdi akik hallottak errol es jottek hogy nezzek meg, lassanak csodat. Keszitettek jo par fotot elotte meg benne a kis kedvenceikkel es jol szorakoztak azon, hogy mire kolti a varos a penzt, hat "ok ebbe a marhasagba nem fogjak setaltatni a hazikedvencuket".....
31.
miauuuu
2016.11.23., szerda [10:09]
ez is ilyen korcs tápos szokás kezd lenni mifelénk, hogy a gyermek nem kell, de a kutya hátsó felit az nyalogassák egész nap
30.
felvesz a kutyaszar
2016.11.23., szerda [10:07]
látom ennek a városnak ez a legnagyobb problémája - azért is tartunk itt ahol tartunk, apropó, a kutyapiszkot miért nem fényképezik le amiben tapodunk?
29.
123456
2016.11.23., szerda [09:45]
Na ne na hogy a tombhazban kutyat tartok ne kellene adot es kozkoltseget fizessanek.
Az allatnak kint , az embernek bent a helye. Ha nem igy van az mar nem termeszetes!
Mndent a maga helyen!
28.
pityooka
2016.11.23., szerda [08:35]
Bejöttél az esztenáról kommentelni? Milyen felmérést végeztél, hogy ennyire elkeseredtél az eredményen? Nehogy már felvágd az ereidet a dobozlakók miatt! Mi vagy te, fecske, hogy etetni akarod őket, hánynak kellett a szájába adjad a falatot? Inkább nézd tovább a csillagok háborúját, és ne idegeskedj a ''buta'' dobozlakók miatt!!
27.
rrrrrrrrrrrrr
2016.11.22., kedd [23:18]
szekelyhon ti szarevo nulla emberek
26.
starwars
2016.11.22., kedd [21:52]
Sajnos meg kell allapitanom, hogy a blokkban elok tenyleg nagyon butak. Elkenyelmesedett dobozlakok vagytok, akik 1 het alatt ehenhalnanak ha nem adnak szajukba a falatot. Idiotak!
25.
székely termék
2016.11.22., kedd [21:10]
[Nem ütötte a mércét]
24.
En vagyok a te istened
2016.11.22., kedd [21:08]
De most egy óriási tudatlanságot veszek eszre az írottaidból....Mi köze a gyerkőcnek a kutyaszőrhöz???? Te most tényleg beveszed a bunkók dumáját,hogy a kutyák miatt betegedne meg a gyereked??? :DDDDDDDD Megáll az eszem emberek!!!!! Ezen a bolygón az EMBER az egyetlen es legfertőzőbb élőlény. Millió betegséget terjeszt es életveszélyesen mérgezi a bolygót. Tényleg vakok vagytok?? Mondj egy állatot amely ezt teszi.Csak EGGYET!!!!
23.
ejnye-bejnye
2016.11.22., kedd [21:06]
Ugy gondolom, hogy ha a tombhaz korul csak az esetleges koborebek uruleket latnam neha neha, akkor lenyegesen kevesebb lenne. Amugy meg azt is gondolom, hogy nyugodtan lehet ebet tartani csak tartsuk be az egyutteklesi szabalyokat mert hanyingerem van mikor a tombhazban szall az ebek szorzete. Tovabba azt is gondolom, hogy buntetni kene nagyon aki a hacikedvence ururleket a foldon hagyja, mert sajnos mi olyanok vagyunk hogy csak igy lehet mindket nevelni ha buntetenek.....megeegyszer megjegyzem tisztelet a kivetel aki kis zacsoba felszedi es eldobja, de ezt a mindennapi tapasztalatbol latva mondom nagyon nagyon keves....es ezen valtoztatni kell, ha nem lehet szep szoval akkor igen is buntetessel.
22.
ejnye-bejnye
2016.11.22., kedd [21:01]
es ezt kimondottan a tombhazak esetebn gondolom, hisz maganhazaknal van sajat udvara az embernek. Kivancsi lennek, hogy mi lenne az eredmenye, ha tartanank egy kis felmerest a tombhazlakok koreben.....de az mar lassan tarthatatlan hogy egy tombhazban minden emeleten van egy-ket eb amelyik hajnalban es este keson mikor viszik le ugat, ha mesz haza este akkor azert ugat stb.
21.
ejnye-bejnye
2016.11.22., kedd [20:58]
Azt syeretnem elerni, hogy tiszteljuk egymast! Hazahozom ujszulott gyermekem es mar is beteszik a kozkoltsegbe, amir rendben is van. De ez altal mar lepcsohaztakaritast, -villanyt es egyebb koltsegeket kell fizetnem ra, holott sokaig olbe viszem le es meg szinte nem is szemetel hisz moshato pelenkat hasznalok. Addig az ebtarto gazdik minden hajnalban, keso este leviszik hazikedvencuket setaltatni....persze csak a tombhaz ele.....ezalatt hasznaltak a tombhaz vilagitast, elhullatja szoret stb stb, ne beszlev arrol hogy az urulek ott marad a tombhaz korul, vagy ne beszljek a jatszoter kellos kozepen (tisztelet a kivetel aki osszeszedi, de ez nagyon elenyeszo). Reven hogy tombhazrol van szo ugy gondolom hogy igen is jogos lenne hogy akkor az ebekre is fizetni valamit.
20.
En vagyok a te istened
2016.11.22., kedd [20:36]
[Nem ütötte a mércét]
19.
leraztak
2016.11.22., kedd [15:46]
A rendőrség szépen lerázta azt, aki panaszt tenni odament. Írásban kell letenni, ha lehet, postai úton, tértszelvénnyel, akkor kötelező módon be kell iktatniuk, és eljárást indítaniuk. A gombóc megvizsgálása a bizonyításhoz tartozik, amit az eljárás keretén belül kellene elvégezni, nem a panasztétel előfeltétele. A rendőröknek egy bajjal kevesebb, ha a panasztevőt elküldik sétálni, hátha nem jön vissza.
18.
holdas
2016.11.22., kedd [15:09]
Ilyet csak vegtelenul megkeseredett,elet unt, vilagra haragudo ember csinal.
17.
off
2016.11.22., kedd [13:59]
OFF: mert a másik cikknél nem lehet kommentelni. "Hargita megyében négy napja sűrű köd van, több helyen is rendkívül rosszak a látási viszonyok." - itt http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/not-gazolt-halalra-egy-tehervonat
Hargita megye bizonos részei van köd, De nem a megyében. Csíkból a világ...
16.
Gazdi
2016.11.22., kedd [13:30]
Érdekelne, hogy miért kellene adót fizetni, ha kedvencem van? Úgy gondolod, hogy a játszótér körül csak a gazdis állatkák ürülékei találhatók meg? :)) Ajánlanám erősen figyelmedbe a központi park játszótér körüli bokrait, ahol ezek az állatok még wc papírt is képesek voltak használni. Lehet dobálózni azzal, hogy a város kellene kihelyezzen mobil toaletteket, de mind tudjuk, hogy csak kevés anyuka használná azt, mert nem higiénikus. Emellett, ha valaki picit is igényes magával szemben, akkor bekérendzkedhet egy közeli mellékhelyiségbe, pl. Fenyő vagy a Tulipán Áruházban is van és tiszták is.
15.
kotkodák szednétek a kutyaszart
2016.11.22., kedd [13:26]
[Nem ütötte a mércét]
14.
Kisokos_ttt
2016.11.22., kedd [13:10]
Ne aggódj, a buta ember gondolkodása eddig ér. Azt gondolja ha megfizettet valakit, akkor kevesebb lesz a probláma :D Sőt több...
13.
Nikon
2016.11.22., kedd [13:00]
Még több adót, virágra, fára, levegőre, kutyára, macskára, hörcsögre, kígyóra, békára, arra hogy ezt a finom csíki ködöt szivhassuk. Sőt, büntessük meg azt is aki az utcán mer fingani, netán köhögni vagy ásitani.
12.
Kisokos_ttt
2016.11.22., kedd [12:51]
Mit érnél el az ebadóval?! Nagyon kíváncsi lennék a véleményedre!
11.
sakkor?
2016.11.22., kedd [12:00]
Az a bizonyos réteg ha hazaviszi és megeszi: Kedves egészségére! Hülye!
10.
ejnye
2016.11.22., kedd [11:58]
Helyesen szóltál! Ebadót és kemény büntetéseket akik a játszótereken sza....ssák korcsaikat! Akik tömbházban tartanak állatot azoknak állatonként + egy személy! Ez így lenne korrekt! Ha ugat a kutyus , akkor kitakarítani a tömbházból! Semmi bajom a nagy állatszeretőkkel , de: Költözzenek magánházba és a kapun belül tartsák állataikat!
9.
steev
2016.11.22., kedd [11:51]
Bizonyos reteg megtalalhatja, megfozi megeszi.Erreis gondolhatna a mergezo amikor mergez.
8.
anonimusz
2016.11.22., kedd [11:44]
osztom a velemenyt!
7.
ejnye-bejnye
2016.11.22., kedd [11:05]
Nos ez ha mergezett hus akkor ez buntett es a rendorseg eljarast kell inditson. Amugy meg orvenedek ha akkor is ilyen nagy cirkusz lenne az ebtartok facebook csoportjaban mikor egy hazikedvenc uruleket talalunk az utcan, es sajnos van belole eleg......na de azokat is kellene buntetni. S ha mar itt tartunk javasolom a varosvezetok fele hogy ideje lenne mar bevezetni az adot a negylabu hazikedvencekre!
6.
Kétfarkú Kutya
2016.11.22., kedd [11:05]
Ja ezt a medves iromanyodra irtam, a varosban elhelyezett efele gombocok nekem sem tetszenek.
5.
Kétfarkú Kutya
2016.11.22., kedd [11:04]
Es jelen egy tulbuzgo, sajat maganal a medvet jobban szereto ember, aki 5 medvevel lakna az udvaran nap, mint nap es etetne oket, meg gondozna, amig meg nem olik, vagy baja nem esik. Taps!
4.
mik vannak...
2016.11.22., kedd [10:59]
Valami beteg elme tehette. Én is rühellem a kóbor meg a gazdás kutyákat is, de eszembe nem jutna mérgezgetni őket.
3.
BuMM
2016.11.22., kedd [10:52]
Neked kellene! Remélem kapsz is néhányat a vasárnapid ebédedhez.
2.
kelleneodais
2016.11.22., kedd [10:46]
medvekrekellene
1.
nahát,nahát
2016.11.22., kedd [10:34]
És ha egy zakkant állatbarát - erre nem gondoltak? Miért azonnal a mérgezett gombócra kell gondolni? Én például arra gondoltam, hogy valaki túlzottan is a kóbor kutyákról akar gondoskodni. Igaz, a cikket elolvasva, már azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy valaki a járdákon lévő kutyapiszkok miatt akar így bosszút állni.
Hozzászólások35