Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Felújításra vár a szépvízi iskola

Rédai Botond 2012. október 03., 15:47 utolsó módosítás: 2012. október 03., 18:50

A mintegy négy évvel ezelőtt lezajlott belső átépítés után immár a külső felújítás is időszerűvé vált a szépvízi Nyírő József Általános Iskola épületénél. A tanintézmény azonban továbbra is jelentős összeggel tartozik a korábbi kivitelezőnek, így egyelőre nem lehet tudni, mikor és milyen körülmények között kezdődhetne el az iskola épületének külső rendbetétele.

Felújításra vár a szépvízi iskola
galéria
Fotó: Veres Nándor

Az épület külső állapota valóban sok kívánnivalót hagy maga után – ismerte el érdeklődésünkre Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester elmondta, az 1920-as években készült, majd a hetvenes években kibővített ingatlan külseje teljes felújításra szorul. „A folyamatos beázások miatt a legfontosabb a tetőszerkezet és a vízelvezető csatornák kicserélése lenne” – magyarázta a községvezető. Ugyanakkor szigetelni is kellene az épületet, hiszen nagy a hőveszteség télvíz idején.

„Főleg az utólag épített szárnyban vannak problémák, az a rész sokkal hidegebb, mint a többi” – tudtuk meg a polgármestertől. Elmondása szerint a tanfelügyelőségtől, illetve a megyei önkormányzattól is többször kértek támogatást erre a célra, ugyanakkor politikai síkon is voltak egyeztetések. „Számításaink szerint mintegy 400–500 ezer lejre volna szükségünk ahhoz, hogy az iskola épületének külső felújítását el tudjuk végezni” – nyugtázta az elöljáró.

„Kéréseket tettünk le, és most várjuk a segítséget. Egyebet nem igazán tehetünk” – fogalmazott megkeresésünkre Kuna Csaba. Az iskola igazgatója kihangsúlyozta, saját forrásból lehetetlenség ilyen volumenű munkálatot elvégezni, így az illetékes intézményektől várják a megoldást. Az intézményvezető kifejtette, a helyzetet csak bonyolítja, hogy a 2007c2008-ban elvégzett belső munkálatok értékének egy részét továbbra sem tudták kifizetni.

„Akkoriban igencsak nagyméretű felújítást végeztek, hiszen kazánház épült, új fűtésrendszert kapott az épület, belső illemhelyeket hoztak létre, tantermeket alakítottak át” – részletezte az igazgató. Hozzátette, a beruházás értékéből mintegy 130 ezer lejjel továbbra is tartoznak az akkori kivitelezőnek. „Köszönjük az érintett cég türelmét, hiszen megértették helyzetünket, és még négy év után sem tettek komolyabb lépéseket az adósság behajtására” – nyomatékosított Kuna Csaba. Az igazgató úgy vélte, az illető céggel szemben is az lenne a helyes megoldás, hogy ha bármilyen finanszírozást kapna épületfelújításra az iskola, abból elsőként az adósságot törlesztenék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS