HIRDETÉS

Ezután postás viszi a szociális segélyt

Rédai Botond 2011. január 10., 16:11 utolsó módosítás: 2011. január 10., 16:46

Amennyiben hinni lehet a szakminisztérium honlapján megjelent törvénytervezetnek, már csak emlék marad a polgármesteri hivataloknál, szociális segélyért sorban állók látványa. A kormány ugyanis megváltoztatta a segély kiosztásának módját: a pénzt vagy bankszámlára kapják az érintettek, vagy a postás hordja ki. A 2010/276-es törvény szerint a segély elnyerésének feltételein is szigorítottak.

„Egyelőre annyi a biztos, hogy a szociális segély kifizetését mi végezzük” – fogalmazott érdeklődésünkre Lukács Erzsébet. A Szociális Szolgáltatások Hargita Megyei Kifizetési Ügynökségének (AJPS) vezetője kifejtette, a törvény alkalmazásával kapcsolatban még nagyon sok kérdés merül fel, ezt kellene a normatíva tisztázza, ám az még nem jelent meg.

Az illetékes elmondta, az aktacsomókat továbbra is a polgármesteri hivatalok állítják össze, a kifizetési listákat pedig átküldik az AJPS-nek. „Ki ellenőrzi a listákat, ki felel a továbbiakban ezekért? Sok a tisztázni való” – említette az ügynökség megyei vezetője, aki szerint ezzel kapcsolatban lesz munkamegbeszélés a napokban a szakminisztériumban. Mint megtudtuk, egyedüli biztos dolog, hogy a decemberi segély folyósítása, illetve a tavalyról elmaradt kifizetések már az ügynökség hatáskörébe tartoznak. A szelvényeket a szakminisztériumban nyomtatják ki, és postai kézbesítés útján juttatják el az érintettekhez.

Kövér Katalin, a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal szociális osztályának vezetője is visszafogottan nyilatkozott e témával kapcsolatban, hiszen – mint kifejtette – a normatíva megjelenése még sok mindenen változtathat. Az illetékes elmondta, a törvény alapján valóban úgy néz ki, a kéréseket továbbra is a polgármesteri hivataloknál kell letenni, szintén ezek kell elvégezzék a szociális ankétokat is, az összeállított kifizetési listákat pedig átküldik az ügynökségnek. Az osztályvezető a törvény körül tapasztalható összevisszaságon kívül a típusnyomtatványok összeállításának módozatát is kritizálta. Úgy vélte, egyszerű embernek nagyon nehéz kitölteni azokat. „Akik ezeket a törvényeket megalkotják, azt sem tudják, mi van itt lent, a pórnépnél. Az kellene, hogy jöjjenek és alkalmazzák ők a jogszabályokat” – fakadt ki a polgármesteri hivatal illetékese.

Kissé bekeményítettek


Míg az eddigi előírások szerint a haszonélvezők félévente kellett letegyék a helyi polgármesteri hivataloknál a bizonyító okiratokat (például saját felelősségre írt nyilatkozatot a család létszámáról és jövedelméről, vagy éppen az adóhivatal jövedelemre vonatkozó bizonylatát), ez az időtartam immár három hónapra csökkent. A munkaerő-elhelyező ügynökségek által kiállított igazolásokat, miszerint a kérvényező szerepel a nyilvántartásban, és nem kapott vagy nem utasított vissza semmilyen álláslehetőséget, az eddigi három hónap helyett havonta kell leadni a kéréseket fogadó intézményhez. Természetesen a közmunka elvégzésének kötelezettsége alól sem mentesülnek a kérést letevők.

Mikor búcsúzhatunk a segélytől?

A törvény megszabja a segély megítélésének szigorú feltételeit is. Ezek szerint kizárják azokat a személyeket, akik például videokamerával, médialejátszókkal, fénymásolóval rendelkeznek. Szintén búcsúzhatnak a támogatástól azok, akik többek között nagy értékű művészeti tárgyakat, gépkocsikat, különböző haszongépjárműveket vagy netán a lakáson kívül más ingatlanokat birtokolnak. Szintén kizáró jelleggel bír a gazdaságban levő állatlétszám: például a kérvényezőnek nem lehet több, mint három tehene, öt sertése, két lova, húsz juha, ötven nyula, nyolcvan szárnyasa, illetve 15 méhcsaládja. Aki városon ezer négyzetméternél, illetve vidéken kétezer négyzetméternél nagyobb földterülettel rendelkezik, szintén lemondhat a támogatásról.
Csíkszeredában tavaly a legkisebb szociális segélyt egy kéttagú család kapta, mintegy 25 lej értékben, a legnagyobb juttatásban, 370 lejben egy öttagú család részesült.

A hivatalokba várják a családi pótlékosokat

A szociális juttatásokkal kapcsolatos változások a családi pótlékban részesülőket is érintik. A 2010/277-es törvény alapján ugyanis azok, akik ilyen juttatást kaptak az állam részéről, január 31-ig haladéktalanul fel kell keressék a polgármesteri hivatalokat, ugyanis ismét be kell nyújtani a pótlékra vonatkozó kéréseket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
12 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS