Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Utcafelújítás Szépvízen

Rédai Botond 2012. október 04., 17:45 utolsó módosítás: 2012. október 04., 19:16

Nem kevesebb, mint három éve dédelgetett terve Szépvíz Polgármesteri Hivatalának, hogy felújítják a község egyik legrégebbi utcáját. Az elképzelések szerint a beruházás finanszírozását a Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott pályázattal biztosították volna, ám a remélt támogatás elmaradt. Így új pénzforrások után kellett nézni és a munkálatok ütemét is átgondolni.

Megpróbáltuk szétdarabolni a tervet, kisebb beruházásokra osztottuk az elvégzendő munkákat – magyarázta Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester elmondta, ennek megfelelően idén ősszel a központtól a templomtérig földbe kerülnek a villanyvezetékek. A kivitelezés tavasszal folytatódik, akkor majd az utat újítják fel, illetve járdát építenek a szóban forgó utcában, és az esővíz elvezetését is megoldják – mindez ugyancsak a templomtérig terjedő szakaszon történik majd.

„Utóbbi nem könnyű feladat, hiszen a Templom utcába ágazó Farkazó utcából esőzések idején tetemes mennyiségű csapadék érkezik” – fogalmazott az elöljáró. Kihangsúlyozta, a gyalogos felület a központtól indulva a Templom utca bal oldalán halad majd, és megkerüli a templomot. A jobb oldalon végig zöldövezetet alakítanak ki, illetve oda helyezik a vízlefolyókat is.

„Ennyiben merül ki az utca felújításának első szakasza, egyelőre ennyire van lehetőségünk” – fejtette ki az elöljáró. Ezekre a munkálatokra a Csík Leader Egyesületnél pályáztak 30 ezer eurót, illetve ugyanennyi értékben járul hozzá saját költségvetéséből a polgármesteri hivatal. „Valószínű ezt még további összegekkel kell majd kiegészíteni. Hogy mennyit tudunk erre szánni, az a jövő évi költségvetés kidolgozásakor derül ki” – fejtette ki a községvezető. Hozzátette, sajnálatos módon túl hosszúra nyúlt az utca felújításának a története. „Ám most, hogy végre sikerült elindítanunk a munkálatokat, megkeressük annak a módját is, hogy folytatni tudjuk azt. Még ha szakaszonként is, de haladni fog a kivitelezés, természetesen a pénzügyi lehetőségek függvényében” – szögezte le Ferencz Tibor.

A Templom utca felújítása a főúttól a Gál Imre hídjáig terjedő szakaszra vonatkozik. A tervek szerint teljesen újjáépülne az úttest, ezenkívül az esővíz elvezetése is megoldódna, és a járdák kialakítása sem maradna el. Emellett a templomteret is újjávarázsolnák, az erre vonatkozó tervet, akárcsak a Szent László tér esetében, Herczeg Ágnes és Lukács Péter készítette. Két világháborús emlékmű létrehozására, zöldövezet és parkoló kiépítésére is sor kerülne ezen a környéken. A beruházás összértéke 2,2 millió lej körül mozog.

Nincs utca víz nélkül a községben

A Templom utca felső részében volt egy kis mellékutca, amelyben eddig nem volt vezetékes víz – tájékoztatott Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester elmondta, az utóbbi hetekben megtörtént az új vezetékek lefektetése az említett utcában, a napokban pedig a hálózatra való csatlakozásokat is elvégezték a szakemberek. „Ezzel Borzsovát, Szentmiklóst és Szépvízt teljesen lefedtük, mindenkinek van vezetékes ivóvize” – jelentette ki a községvezető. Mint kiderült, a szennyvízhálózat szempontjából is jól áll a község, csupán a borzsovai Sáros utcában lakók nem élvezhetik eme szolgáltatást. „Ebben az esetben nagyobb beruházásra van szükség, ugyanis átemelőt kell építeni” – tudtuk meg Ferencz Tibortól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS