HIRDETÉS

Életre szóló passió

Szőcs Lóránt 2013. március 29., 09:46 utolsó módosítás: 2013. március 29., 12:15

Egy évtizede virágvasárnap a Csíksomlyói Kegytemplom előtt még előadták helybeliek a passiót Svella Adél balett-tanár rendezésében, melynek a bemutatóját 1996-ban tartották. Bár utoljára 2006-ban elevenítették fel így Krisztus Golgotára vezető útjának történetét, mivel az évek folyamán a sors a csapat tagjait máshová vezérelte, az egykori szereplők mindmáig tartják a kapcsolatot egymással. Az utóbbi években virágvasárnap egy közös ebéden találkoznak, a legutóbbin kezdték fontolgatni, hogy fel kellene újítani a passiójátékot.

A produkció érdekessége az volt, hogy nem prózai, hanem zenés-táncos előadást mutattak be. Kevés szöveggel, inkább mozgással és a klasszikus zene segítségével fejezték ki Jézus szenvedésének történetét. A passiót nemcsak virágvasárnap, hanem a csíksomlyói pünkösdi búcsún is játszották.

Svella Adéltól megtudtuk, hároméves kutatómunka előzte meg a passiójáték felújítását. A dokumentumokat átvizsgálva kiderítette, hogy Csíksomlyón az 1700-as években előadták a bibliai történetet, sőt arról is értesült, hogy a középkorban egész Európában játszottak misztériumjátékokat és passiót.

„Nagyon élveztem ezt a feltáró munkát, melyből megtudtam, hogy Csíksomlyó a legkeletebbre eső hely Európában, ahol a passiót előadták. Ez ösztönzött, hogy ezt a hagyományt itt felújítsuk. Főleg a Hargita Megyei Művészeti Iskola diákjait tanítottam be, mivel ott tanítottam balettet. Sok próba kellett ahhoz, hogy a hagyományt felelevenítsük. Játékunk azért volt érdekes, mert szinte teljesen hiányzott a szöveg, mivelhogy nekem a mozgáskultúrában volt jártasságom, képzettségem. Éreztem, hogy a megfelelő zenével és mozdulatokkal nagyon jól érzékeltethető a tragédia és öröm hangulata, amely így talán jobban átjárja az embereket. Be is igazolódott, hogy ez egy járható út, csak egyszerű összekötő szöveget használtunk, amelyet Miklós József nyelvész, a Márton Áron Gimnázium egykori tanára írt. Az érzelmeket a klasszikus zene segítségével közvetítettük, többek közt Verdi néhány operájának nyitányát, vagy Beethoven 7. szimfóniájának egyik részletét, illetve Brahms néhány szimfóniájának részleteit használtuk” – mondta lapunknak a balett-tanár.


Krisztus keresztútja szolgálta a történethez a keretet, amely a virágvasárnapi processzióval indult, amikor is Jézus bevonult Jeruzsálembe, és a feltámadással végződött, így illeszkedett virágvasárnap szellemiségéhez, de pünkösdhöz is.

Svella Adél a népiskolai csoportja mellett a Segítő Mária Katolikus Gimnáziumból vont be tanulókat, illetve a fontos szerepeket csíksomlyói, csobotfalvi fiatalok alakították, hiszen ezen a szinten már szükséges volt az érett, felnőtti hozzáállásra, gondolkodásra.

„Nagyon jó volt az előadás fogadtatása, megérte a rengeteg próbát. Hóban, hidegben is próbáltunk, tudniillik a passiót a Csíksomlyói Kegytemplom előtt adtuk elő, kivételt képezett a feltámadás története, amelyet a templomban mutattunk be. Soha nem maradt el a passió az időjárás miatt. Tíz évig működött is, de aztán egyre nehezebb volt összefogni a több mint ötven személyből álló csapatot, lassanként az élet sokunkat máshová vezérelt. Azon is csodálkoztunk, hogy a csíksomlyói ferencesek, ha meg is tűrtek, de erkölcsileg nem támogatták, bátorították ezt a rendezvényt, holott szerintem, ahogy különben a kutatómunkám során is kiderítettem, a hely hagyományához, szellemiségéhez szorosan kötődne a passiójáték” – összegzett Svella Adél.


Görbe Farkas Kingával is sikerült beszélnünk, aki Mária Magdolna szerepét alakította. Mint mondta, sokkal mélyebben át tudják élni a húsvét lényegét azáltal, hogy a passióban részt vettek. Tíz év hosszú idő, a szereplők is cserélődtek, négy év után változott a csapat összetétele. Görbe Kinga előtt például Boros Mária játszotta Mária Magdolna szerepét. Mária szerepét is először Venczel Edit alakította, később Antal Iringó vette át, aki azóta férjhez ment, és jelenleg Oláh Bányay Iringónak hívják. Különben az utóbbi vette át Svella Adéltól a rendezést, Görbe Kinga pedig az utánpótlás betanításával foglalkozott.

„Svella Adél 2001-ben döntött úgy, hogy ki szeretne lépni a passióból. Az alapemberekből alakítottunk egy kilenctagú bizottságot, akik rendezzük a passiót. Én tartottam a próbákat, rendeztem a külföldi előadásokat, de persze a többiek is besegítettek. A passiót azelőtt már (1997-ben) bemutattuk Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban, ahol él az Europassio elnöke. Magyarországon többször, Mikófalván, Egerben, Budapesten, Debrecenben, Sárospatakon jártunk az előadással, de voltunk Lengyelországban, Krakkóban is. Nagyon jó csapatot hoztunk össze, de amikor családot kezdtünk alapítani, már egyre nehezebb volt összehozni a próbákat. Új csapatot betanítani is nagy erőfeszítésbe került volna, ezért az előadás elmaradt. Két éve azonban újra összejárunk, ha sikerül a csapat nagy részének megállapodni, akkor talán még fel is újíthatjuk az előadást” – vélte Oláh Bányay Iringó. Azért is reménykedik a felújítás lehetőségében, mivel külföldi útjaik során látta, hogy általában a passiót középkorúak, illetve idősebbek játsszák.

Jézus szerepébent tíz éven keresztül a csobotfalvi származású Salamon Lászlót láthattuk, akit szintén sikerült elérnünk. Mint mondta, nagy megtiszteltetésnek érezte ezt a szerepet, amelyet 26 évesen alakított először. Mindig törekedett arra, hogy hiteles legyen. Sőt, ez az alakítás arra ösztönözte, hogy a mindennapi életben is Krisztus tanításai szerint éljen. Ha sikerülne felújítani a Passiót – mint mondta –, hiába, hogy jelenleg Sepsiszentgyörgyön él családjával, annyi időt szakítana, hogy ezt a szerepet újra elvállalhassa.


Görbe Kinga elmondta, hogy az életüket, életszemléletüket változtatta meg a passiójátszás. „Egész életünkre nyomot hagyott bennünk a passió. Habár a csapat szétszéledt, a tavalytól virágvasárnaponként egy közös ebédet hívunk össze, így megtudjuk, hogy kivel mi történt. Reméljük, hogy lesz folytatás, ha a csapat nagyobb része befejezi az egyetemi tanulmányait és hazakerül. Rengeteg próbát feltételez a passió eljátszása. Külön kell betanulni a jeleneteket a siratóasszonyokkal, külön a római katonákkal és persze külön a dráma főszereplőivel. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha mindenki itt van és igénybe vehető. Ha nem is sikerül újra előadni, akkor sem bánom, hogy egykor benne voltam a csapatban, hisz itt életre szóló barátságok szövődtek, sőt házasság is köttetett, sokan, mióta gyerekeink születtek, egymásnak keresztelünk” – összegzett Görbe Kinga. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS