Beton helyett fából: újabb román keresztek Úzvölgyében

Beton helyett fából: újabb román keresztek Úzvölgyében

Fotó: Székelyhon

Ismét az úzvölgyi haditemetőre irányul a figyelem, miután románok egy csoportja arra készül szombaton délután, hogy fakereszteket rakjon az eltávolított betonkeresztek helyére. A Székelyhon a helyszínről tudósít.

Székelyhon

2023. július 08., 13:512023. július 08., 13:51

2023. július 08., 22:552023. július 08., 22:55

19.40 – Köszönjük a figyelmet, ezzel véget ért egyelőre ennyi. Az úzvölgyi történet folytatódik, beton helyett fából: legalább természetes? Nagyon nem az.

19.10 – Az esemény lejártával megjelent a helyszínen Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök is a felesége társaságában, csendőrgyűrű védelmében.

Galéria

Tîrnoveanu és Borboly egy képen. Nem barátok

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

19.05 – Véget értek a beszédek, lassan távoznak az egybegyűltek, de azért még megejtenek egy-két közös fotót a vadiúj keresztek között.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

18.45 – Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului román nacionalista szervezet elnöke beszédében rögtön a lényegre tér: aki ezekhez a keresztekhez nyúl, börtönt kockáztat.

„Arra kértem a csendőröket, álljanak őrt. Szerintem legálisak a keresztek, bizonyítsák be, hogy nem azok” – próbál előnyös helyzetet kovácsolni, tehát úgy véli, nem neki kell igazolnia a törvényességet, hanem az kezdjen bizonyítgatásba, aki szerint törvénytelen a keresztállítás.

„Ha valaha olyan döntés születik, hogy ezek illegálisak, mindent megóvunk. Nem tehetik tönkre a kereszteket!” – jelenti ki határozottan, egy esetleges B tervre is felkészülve: „ha mégis olyan döntést hoznak, hogy kiveszik a kereszteket és leteszik a temető elé, akkor majd jövünk és visszatesszük, kezdjük elölről”.

„Az biztos, hogy az első világháborúban itt románok százai haltak meg. Ha pedig meghaltak, nem jár nekik kereszt?

Idézet
Miért nem kértünk engedélyt? Mert évek múlva kaptunk volna.

Ez nem építmény, nem kell ehhez építkezési engedély. Csak gödröket ástunk” – magyarázta, kijelentve, hogy „csak” a Román Hősök Kultuszát Ápoló Hivatal jóváhagyására van szükség. Ami pedig a csíkszentmártoni temetőszabályzatot illeti, Tîrnoveanu szerint az legfeljebb árról szólhat, hogy ki hogyan vágja a füvet, de arról nem határozhat, hogy itt milyen keresztek lehetnek. „Egyszerűen nincs ehhez joga” – állapítja meg, ígérve, hogy

októberben minden keresztre nevet függesztenek,

mert „ezek a keresztek a románoké, azoké, akik Istennel tartanak”.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

18.10 – Áll a zászlórúd, felbogozták rá a piros-sárga-kék lobogót, megkezdődik a szertartás. Az ortodox pópa felavatja és megáldja a román parcellát, hangsúlyozva, hogy „ma igazságot szolgáltattunk azért a gyúnyért, amit velünk űztek. Számunkra a keresztek szentek, és nem hagytuk magunkat legyőzni!”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Felolvassák a szerintük itt eltemetett százötven katona névét, és hangzik a „prezent” (jelen) mindegyik után.

„Bírósági döntés helyett igazságot akarunk” – jön a képzavar a pópától. „Nem helyes az, hogy itt minden magyarul legyen, nem ezért haltak meg a román hősök. Meg kell érteni, hogy a románok szenvedéseire is emlékezni akarunk, ezért

Idézet
kell ide nekünk egy parcella,

ahol a múltra emlékezhetünk” – összegzett a pópa.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.50 – Felállítanak egy zászlórudat is, hogy legyen még egy román lobogó az önkényesen kijelölt román parcella elején. A csendőrök továbbra is csak szemlélőként vannak jelen.

17.35 – Áll a nagy kereszt is.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.20 – A jelenlévők közül az egyik hazafi kiállt a mikrofonhoz és Toma Constantint, Dormánfalva polgármesterét éltette, sajnálatát fejezve ki, hogy nem lehet itt, de lélekben velük van, és mindig kiáll Úzvölgye mellett. A többiek – szinte kivétel nélkül – kifütyülték, aztán összeszólalkoztak, míg végül odamentek a csendőrök. Az önjelölt Constantin-védő erre továbbállt, a többiek viszont még azután is kérdőre vonták: „Mit tett Toma? Ledöntötte a kereszteket!” – kiabálták a temetőből.

Mint korábban írtuk, a Ziarul de Bacău portál beszámolója szerint a dormánfalvi polgármester utasítására június 29-ére virradóan elkezdődött a törvénytelenül felállított betonkeresztek és emlékmű bontása, reggelre pedig be is fejeződött.

17.05 – Földbe került mind a 150 fakereszt, most hozzák egyenként szintbe. Tîrnoveanu szerint azért nem folyamodtak hatósági engedélyért, mert annak beszerzése évekbe telne, és szerinte az akció utólag is törvényesíthető. Ez így akkor egyenes?

Galéria

Fotó: Pinti Attila

16.30 – Spoiler: a helyszínre vittek a románok egy 5–6 méteres fakeresztet is, azt tervezik a végén felállítani. Ortodox passiójáték.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.50 – Gyűlnek a fakeresztek. A terep úgy néz ki, mintha ásatást folytatnának. Cáfolt és korlátozott régiség.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.30 – Autóval álltak be a temetőkapuba, hogy középre is kifüggesszenek egy román lobogót. Végülis három a magyar igazság.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.20 – A temetőkapu mindkét oldalára román zászlót szegeztek. Közben egy kisebb csoport felháborodásának adott hangot, hogy miért biztosítják a helyszínt a csendőrök. Nem értik, kitől, mitől kell védeni a temetőt.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Román szögek a székely kapuban

Fotó: Pinti Attila

15.10 – Már helyükön az első keresztek. Emlékállítás egymással szemben.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

14.50 – Ásóval, fúróval és az elmaradhatatlan mobiltelefon-kamerákkal, merthát posztolni kell. Így megy 2023. július 8-án délután a román fakeresztállítás az úzvölgyi haditemetőben. A kifüggesztett szabályzat olyan friss, mintha nem is lenne. Két fúróval dolgoznak, eltart egy ideig, amíg meglesz a százötven gödör. Úgy tűnik, van is rá idejük, ugyanis a csendőrség nem avatkozik közbe.

Galéria

Kemény munka zajlik a haditemetőben. Szó szerint: egy autóból kihangosítva szólnak a román hazafias énekek

Fotó: Pinti Attila

14.40 – Keresztáldás a pópától. Az ortodox pópa megszenteli a magyar hősöknek emléket állító kereszteket is, mondván: minden nemzet keresztjét megáldja. Közben elkezdték kifúrni a friss fakeresztek helyét az újramért román parcellában.

Galéria

Megszentelve „minden nemzet” keresztje

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

14.15 – Bevonultak a temetőbe. A kapun ki van függesztve a Csíkszentmártonban elfogadott temetőszabályzó, az abba foglaltak egyelőre nem hatják meg különösebben a keresztállítókat: kimérik a román percellát az eltávolított betonkeresztek és az emlékmű helyén.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

A visszatérő román parcella. Újra kimérve

Fotó: Pinti Attila

14.05 – Nincsenek sokan, legtöbb 100–150-en lehetnek. Felsorakoznak, készülnek bemenni a sírkertbe. A fakeresztek alja láthatóan meg van erősítve, hogy időtállóbb legyen. Szintén idő kérdése, de itt már a rövidség a szempont: fúrófelszereléssel érkeztek, hogy gyorsabb legyen a felállításuk.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

13.55 – Megérkeztek Tîrnoveanuék az úzvölgyi haditemetőhöz. Busszal jöttek, és hozták a fakereszteket is.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

13.50 – Egyelőre csend van a katonatemetőnél, elszórtan néhány román jelent meg Tîrnoveanuék felhívására, a hatósági jelenlét viszont erős: nagy számban vezényeltek ki rendőröket és csendőröket.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

13.45 – Fakereszteket készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton délután. A katonatemetőben több alkalommal is román emlékünnepséget szervező Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője közösségi oldalán jelentette be korábban, hogy szombaton délután két órától híveivel százötven fakeresztet készülnek kihelyezni az úzvölgyi haditemetőben. A keresztek Tîrnoveanu szerint Sepsiszentgyörgyön készültek, a román vezető pedig adományokat várt ahhoz, hogy Úzvölgyébe szállíthassák.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere korábban elmondta, a székelyföldi község lakói nem készülnek Úzvölgyébe, nem kívánnak reagálni a provokációra. Csíkszentmárton helyi tanácsa időközben elfogadott egy határozatot, amely a község közterületén lévő temetőkben megengedett viselkedésről és cselekedetekről szól.

korábban írtuk

Újabb provokáció készül Úzvölgyében, temetőszabályzót fogadott el a csíkszentmártoni önkormányzat
Újabb provokáció készül Úzvölgyében, temetőszabályzót fogadott el a csíkszentmártoni önkormányzat

Százötven fakeresztet készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton. Csíkszentmárton polgármestere abban bízik, hogy a román hatóságok teszik a dolgukat.

Előzmény dióhéjban

A Hargita és Bákó megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett település sírkertjéből 2023. június 29-ére virradóra távolították el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre Dormánfalva polgármesteri hivatalát.

A moldvai város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. A sírkertben nagy számban az osztrák-magyar hadsereg itt elesett katonái, de német és orosz bakák is nyugszanak – emlékeztet az MTI

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akik nevének a felolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

korábban írtuk

Négy év Úzvölgyéről
Négy év Úzvölgyéről

2019 áprilisában „robbant a bomba”: az úzvölgyi haditemetőben betonkereszteket és emlékművet állíttatott a dormánfalvi önkormányzat. Aztán egy elhúzódó, bő négyéves harc következett az eltávolításért. A Székelyhon a kezdetektől jelen volt Úzvölgyében.

18 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 20., szerda

Vannak még olyan tanügyi alkalmazottak, akik nem kapták meg az önfejlesztésre fordítható támogatást

Több probléma is volt az utóbbi időben az oktatási rendszerben dolgozó alkalmazottak bérével. Noha a hibák jó része megoldódott, van még olyan juttatás, amelyet még nem minden alkalmazott kapott meg.

Vannak még olyan tanügyi alkalmazottak, akik nem kapták meg az önfejlesztésre fordítható támogatást
2024. március 20., szerda

Ludasi tömbház szigetelése kapott lángra

Kigyulladt egy marosludasi tömbház szigetelése szerdán este. A tűzoltócsapatok speciális járművekkel vonultak ki a helyszínre.

Ludasi tömbház szigetelése kapott lángra
2024. március 20., szerda

A főmeteorológus Csíkszeredában: hétvégén a reggeli fagyok után 10–15 fokra melegszik fel a levegő Hargita megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója, Elena Mateescu egy szerdai csíkszeredai sajtóeseményen kijelentette, hogy márciusra jellemzők a napközbeni szélsőséges hőmérséklet-ingadozások.

A főmeteorológus Csíkszeredában: hétvégén a reggeli fagyok után 10–15 fokra melegszik fel a levegő Hargita megyében
2024. március 20., szerda

Ők lennének RMDSZ-es tanácsosok Csíkszeredában

Tizenheten lennének önkormányzati képviselők az RMDSZ színeiben Csíkszeredában, közülük fog sorrendet kialakítani a Városi Küldöttek Tanácsa április negyedikén. Ekkor döntenek arról is, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Ők lennének RMDSZ-es tanácsosok Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Kiskorúak megrontásával és gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háromszéki rendőrt

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek egy, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében dolgozó rendőrt, akit kiskorú megrontásával, illetve gyermekpornográfiával gyanúsítanak.

Kiskorúak megrontásával és gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háromszéki rendőrt
2024. március 20., szerda

A 120 éves gyergyószentmiklósi áramszolgáltatást ünnepelték

Új emléktábla került az áramszolgáltató vállalat gyergyószentmiklósi székhelyének falára, amely arra emlékeztet, hogy 120 éve gyúlt fel először a villanyvilágítás a városban. Az ünnepség keretében a további fejlesztések fontosságáról is szó esett.

A 120 éves gyergyószentmiklósi áramszolgáltatást ünnepelték
2024. március 20., szerda

A közösség segítségét kéri a Milvus

Adománygyűjtést indított a marosvásárhelyi Milvus Madártani és Természetvédelmi Egyesület a sáromberki gólyakamera megjavítására, hiszen a két felszerelt kamera közül az egyik meghibásodott.

A közösség segítségét kéri a Milvus
A közösség segítségét kéri a Milvus
2024. március 20., szerda

A közösség segítségét kéri a Milvus

2024. március 20., szerda

Szombaton hagyta el otthonát, azóta sem tért vissza

Több napja nem tért haza egy székelyszentmiklósi férfi, testvére a rendőrségen jelentette eltűnését.

Szombaton hagyta el otthonát, azóta sem tért vissza
2024. március 20., szerda

Már bármelyik modern tanintézettel felveszi a versenyt a felújított marosvásárhelyi szakközépiskola

Szűk kétéves távollét után hétfőtől újra belakhatják a marosvásárhelyi Gheorghe Șincai Műszaki Szakközépiskolát a diákok. A teljeskörű felújításon átesett iskola sportpályáját is modernizálták, mint ahogyan számos más tanintézet sportpályáját.

Már bármelyik modern tanintézettel felveszi a versenyt a felújított marosvásárhelyi szakközépiskola
2024. március 20., szerda

Ünnepi hangversennyel rajtolnak a Szent György Napok

Hangversennyel nyitják meg az immáron 31. alkalommal megrendezendő sepsiszentgyörgyi városünnepet, amelyre ezúttal április 23–28. között kerítenek sort a szervezők.

Ünnepi hangversennyel rajtolnak a Szent György Napok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!