Beton helyett fából: újabb román keresztek Úzvölgyében

Beton helyett fából: újabb román keresztek Úzvölgyében

Fotó: Székelyhon

Ismét az úzvölgyi haditemetőre irányul a figyelem, miután románok egy csoportja arra készül szombaton délután, hogy fakereszteket rakjon az eltávolított betonkeresztek helyére. A Székelyhon a helyszínről tudósít.

Székelyhon

2023. július 08., 13:512023. július 08., 13:51

2023. július 08., 22:552023. július 08., 22:55

19.40 – Köszönjük a figyelmet, ezzel véget ért egyelőre ennyi. Az úzvölgyi történet folytatódik, beton helyett fából: legalább természetes? Nagyon nem az.

19.10 – Az esemény lejártával megjelent a helyszínen Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök is a felesége társaságában, csendőrgyűrű védelmében.

Galéria

Tîrnoveanu és Borboly egy képen. Nem barátok

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

19.05 – Véget értek a beszédek, lassan távoznak az egybegyűltek, de azért még megejtenek egy-két közös fotót a vadiúj keresztek között.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

18.45 – Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului román nacionalista szervezet elnöke beszédében rögtön a lényegre tér: aki ezekhez a keresztekhez nyúl, börtönt kockáztat.

„Arra kértem a csendőröket, álljanak őrt. Szerintem legálisak a keresztek, bizonyítsák be, hogy nem azok” – próbál előnyös helyzetet kovácsolni, tehát úgy véli, nem neki kell igazolnia a törvényességet, hanem az kezdjen bizonyítgatásba, aki szerint törvénytelen a keresztállítás.

„Ha valaha olyan döntés születik, hogy ezek illegálisak, mindent megóvunk. Nem tehetik tönkre a kereszteket!” – jelenti ki határozottan, egy esetleges B tervre is felkészülve: „ha mégis olyan döntést hoznak, hogy kiveszik a kereszteket és leteszik a temető elé, akkor majd jövünk és visszatesszük, kezdjük elölről”.

„Az biztos, hogy az első világháborúban itt románok százai haltak meg. Ha pedig meghaltak, nem jár nekik kereszt?

Idézet
Miért nem kértünk engedélyt? Mert évek múlva kaptunk volna.

Ez nem építmény, nem kell ehhez építkezési engedély. Csak gödröket ástunk” – magyarázta, kijelentve, hogy „csak” a Román Hősök Kultuszát Ápoló Hivatal jóváhagyására van szükség. Ami pedig a csíkszentmártoni temetőszabályzatot illeti, Tîrnoveanu szerint az legfeljebb árról szólhat, hogy ki hogyan vágja a füvet, de arról nem határozhat, hogy itt milyen keresztek lehetnek. „Egyszerűen nincs ehhez joga” – állapítja meg, ígérve, hogy

októberben minden keresztre nevet függesztenek,

mert „ezek a keresztek a románoké, azoké, akik Istennel tartanak”.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

18.10 – Áll a zászlórúd, felbogozták rá a piros-sárga-kék lobogót, megkezdődik a szertartás. Az ortodox pópa felavatja és megáldja a román parcellát, hangsúlyozva, hogy „ma igazságot szolgáltattunk azért a gyúnyért, amit velünk űztek. Számunkra a keresztek szentek, és nem hagytuk magunkat legyőzni!”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Felolvassák a szerintük itt eltemetett százötven katona névét, és hangzik a „prezent” (jelen) mindegyik után.

„Bírósági döntés helyett igazságot akarunk” – jön a képzavar a pópától. „Nem helyes az, hogy itt minden magyarul legyen, nem ezért haltak meg a román hősök. Meg kell érteni, hogy a románok szenvedéseire is emlékezni akarunk, ezért

Idézet
kell ide nekünk egy parcella,

ahol a múltra emlékezhetünk” – összegzett a pópa.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.50 – Felállítanak egy zászlórudat is, hogy legyen még egy román lobogó az önkényesen kijelölt román parcella elején. A csendőrök továbbra is csak szemlélőként vannak jelen.

17.35 – Áll a nagy kereszt is.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

17.20 – A jelenlévők közül az egyik hazafi kiállt a mikrofonhoz és Toma Constantint, Dormánfalva polgármesterét éltette, sajnálatát fejezve ki, hogy nem lehet itt, de lélekben velük van, és mindig kiáll Úzvölgye mellett. A többiek – szinte kivétel nélkül – kifütyülték, aztán összeszólalkoztak, míg végül odamentek a csendőrök. Az önjelölt Constantin-védő erre továbbállt, a többiek viszont még azután is kérdőre vonták: „Mit tett Toma? Ledöntötte a kereszteket!” – kiabálták a temetőből.

Mint korábban írtuk, a Ziarul de Bacău portál beszámolója szerint a dormánfalvi polgármester utasítására június 29-ére virradóan elkezdődött a törvénytelenül felállított betonkeresztek és emlékmű bontása, reggelre pedig be is fejeződött.

17.05 – Földbe került mind a 150 fakereszt, most hozzák egyenként szintbe. Tîrnoveanu szerint azért nem folyamodtak hatósági engedélyért, mert annak beszerzése évekbe telne, és szerinte az akció utólag is törvényesíthető. Ez így akkor egyenes?

Galéria

Fotó: Pinti Attila

16.30 – Spoiler: a helyszínre vittek a románok egy 5–6 méteres fakeresztet is, azt tervezik a végén felállítani. Ortodox passiójáték.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.50 – Gyűlnek a fakeresztek. A terep úgy néz ki, mintha ásatást folytatnának. Cáfolt és korlátozott régiség.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.30 – Autóval álltak be a temetőkapuba, hogy középre is kifüggesszenek egy román lobogót. Végülis három a magyar igazság.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

15.20 – A temetőkapu mindkét oldalára román zászlót szegeztek. Közben egy kisebb csoport felháborodásának adott hangot, hogy miért biztosítják a helyszínt a csendőrök. Nem értik, kitől, mitől kell védeni a temetőt.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Román szögek a székely kapuban

Fotó: Pinti Attila

15.10 – Már helyükön az első keresztek. Emlékállítás egymással szemben.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

14.50 – Ásóval, fúróval és az elmaradhatatlan mobiltelefon-kamerákkal, merthát posztolni kell. Így megy 2023. július 8-án délután a román fakeresztállítás az úzvölgyi haditemetőben. A kifüggesztett szabályzat olyan friss, mintha nem is lenne. Két fúróval dolgoznak, eltart egy ideig, amíg meglesz a százötven gödör. Úgy tűnik, van is rá idejük, ugyanis a csendőrség nem avatkozik közbe.

Galéria

Kemény munka zajlik a haditemetőben. Szó szerint: egy autóból kihangosítva szólnak a román hazafias énekek

Fotó: Pinti Attila

14.40 – Keresztáldás a pópától. Az ortodox pópa megszenteli a magyar hősöknek emléket állító kereszteket is, mondván: minden nemzet keresztjét megáldja. Közben elkezdték kifúrni a friss fakeresztek helyét az újramért román parcellában.

Galéria

Megszentelve „minden nemzet” keresztje

Fotó: Pinti Attila

Galéria

Fotó: Pinti Attila

14.15 – Bevonultak a temetőbe. A kapun ki van függesztve a Csíkszentmártonban elfogadott temetőszabályzó, az abba foglaltak egyelőre nem hatják meg különösebben a keresztállítókat: kimérik a román percellát az eltávolított betonkeresztek és az emlékmű helyén.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Galéria

A visszatérő román parcella. Újra kimérve

Fotó: Pinti Attila

14.05 – Nincsenek sokan, legtöbb 100–150-en lehetnek. Felsorakoznak, készülnek bemenni a sírkertbe. A fakeresztek alja láthatóan meg van erősítve, hogy időtállóbb legyen. Szintén idő kérdése, de itt már a rövidség a szempont: fúrófelszereléssel érkeztek, hogy gyorsabb legyen a felállításuk.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

13.55 – Megérkeztek Tîrnoveanuék az úzvölgyi haditemetőhöz. Busszal jöttek, és hozták a fakereszteket is.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

13.50 – Egyelőre csend van a katonatemetőnél, elszórtan néhány román jelent meg Tîrnoveanuék felhívására, a hatósági jelenlét viszont erős: nagy számban vezényeltek ki rendőröket és csendőröket.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

13.45 – Fakereszteket készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton délután. A katonatemetőben több alkalommal is román emlékünnepséget szervező Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője közösségi oldalán jelentette be korábban, hogy szombaton délután két órától híveivel százötven fakeresztet készülnek kihelyezni az úzvölgyi haditemetőben. A keresztek Tîrnoveanu szerint Sepsiszentgyörgyön készültek, a román vezető pedig adományokat várt ahhoz, hogy Úzvölgyébe szállíthassák.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere korábban elmondta, a székelyföldi község lakói nem készülnek Úzvölgyébe, nem kívánnak reagálni a provokációra. Csíkszentmárton helyi tanácsa időközben elfogadott egy határozatot, amely a község közterületén lévő temetőkben megengedett viselkedésről és cselekedetekről szól.

korábban írtuk

Újabb provokáció készül Úzvölgyében, temetőszabályzót fogadott el a csíkszentmártoni önkormányzat
Újabb provokáció készül Úzvölgyében, temetőszabályzót fogadott el a csíkszentmártoni önkormányzat

Százötven fakeresztet készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton. Csíkszentmárton polgármestere abban bízik, hogy a román hatóságok teszik a dolgukat.

Előzmény dióhéjban

A Hargita és Bákó megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett település sírkertjéből 2023. június 29-ére virradóra távolították el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre Dormánfalva polgármesteri hivatalát.

A moldvai város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. A sírkertben nagy számban az osztrák-magyar hadsereg itt elesett katonái, de német és orosz bakák is nyugszanak – emlékeztet az MTI

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akik nevének a felolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

korábban írtuk

Négy év Úzvölgyéről
Négy év Úzvölgyéről

2019 áprilisában „robbant a bomba”: az úzvölgyi haditemetőben betonkereszteket és emlékművet állíttatott a dormánfalvi önkormányzat. Aztán egy elhúzódó, bő négyéves harc következett az eltávolításért. A Székelyhon a kezdetektől jelen volt Úzvölgyében.

18 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. július 08., szombat

Testvérvárosi szerződést kötött Csíkszereda és Beregszász

Testvérvárosi szerződéssel erősítette meg a mintegy húszéves kapcsolatát Csíkszereda és a kárpátaljai Beregszász vezetése szombaton.

Testvérvárosi szerződést kötött Csíkszereda és Beregszász
2023. július 08., szombat

Több településről siettek a tűzoltók Etéd községbe a vihart követően

Veteményeseket, utakat, garázsokat árasztott el a víz péntek délután Etéd községben a heves esőzések következtében. Jelenleg is zajlik a károk helyreállítása.

Több településről siettek a tűzoltók Etéd községbe a vihart követően
2023. július 08., szombat

Végleges érettségi eredmények iskolákra bontva – Hargita megye

Hargita megyében 38 középiskola összesen 2063 végzős diákja érettségizett idén. Táblázatba szedtük a tanintézményeket az átmenési arányok szerint.

Végleges érettségi eredmények iskolákra bontva – Hargita megye
2023. július 07., péntek

Vörös árvízriasztást adtak ki a Küsmöd-patakra

Péntek éjfélig érvényes vörös riasztást adtak ki a meteorológusok és vízügyi szakemberek a Hargita megyei Küsmöd-patakra, amely kiléphet a medréből.

Vörös árvízriasztást adtak ki a Küsmöd-patakra
2023. július 07., péntek

Villanyoszlopok dőltek ki Székelyudvarhelyen

Két, fából készült villanyoszlop dőlt ki a péntek délutáni vihar következtében Székelyudvarhelyen, a Keresztvápa utcában.

Villanyoszlopok dőltek ki Székelyudvarhelyen
2023. július 07., péntek

Újabb provokáció készül Úzvölgyében, temetőszabályzót fogadott el a csíkszentmártoni önkormányzat

Százötven fakeresztet készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton. Csíkszentmárton polgármestere abban bízik, hogy a román hatóságok teszik a dolgukat.

Újabb provokáció készül Úzvölgyében, temetőszabályzót fogadott el a csíkszentmártoni önkormányzat
2023. július 07., péntek

Drog hatása alatt vezetett, ám a rendőrök kiszűrték őt a forgalomból

Drog hatása alatt vezető sofőr akadt fenn a Kovászna megyei rendőrök hálóján – tájékoztat a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Drog hatása alatt vezetett, ám a rendőrök kiszűrték őt a forgalomból
2023. július 07., péntek

Ismét sokan maradtak villanyáram nélkül Székelyudvarhelyen

Felhőszakadás volt péntek délután Székelyudvarhelyen, és emiatt mintegy ezer háztartás maradt villanyáram-szolgáltatás nélkül maradt. A tűzoltókat egy esővízzel elárasztott pincéhez is kihívták.

Ismét sokan maradtak villanyáram nélkül Székelyudvarhelyen
2023. július 07., péntek

Magyar bölcsődét avattak Marosvásárhelyen

A közösségi intézmények az egyházak keretében vannak a legbiztonságosabb helyen – nyilatkozta Brendus Réka pénteken Marosvásárhelyen, a református kollégiumhoz tartozó magyar bölcsőde avatóünnepségén.

Magyar bölcsődét avattak Marosvásárhelyen
2023. július 07., péntek

4,1-es erősségű földrengés volt péntek délután

A Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földrengés volt pénteken 15 óra 23 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében – számolt be a földfizikai intézet.

4,1-es erősségű földrengés volt péntek délután
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM