Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Átalakítják a csíksomlyói Hármashalom oltárt a pápa érkezésére

Székelyhon 2019. április 08., 21:54
HIRDETÉS

Kibővítik és teljesen lefödik a csíksomlyói nyeregben lévő Hármashalom oltárt Ferenc pápa június elsejei látogatására készülve. A cél az, hogy lényegi változtatás alkalmazása nélkül szebbé, praktikusabbá és tágasabbá változtassák a létesítményt.

A tetőzet faanyagát újrakezelik, és a régi, korhadt színpadot lebontják, helyére pedig újat építenek Fotó: Pinti Attila

Bőjte Mihály, a ferences rendház házfőnöke arról is beszámolt a Romkat.ro portálnak, hogy a Szentszék előírásai alapján

liturgikus bútorokat és liturgikus ruhákat is készíttetnek a pápa számára.

„Mivel előreláthatólag mind a nyeregben, mind a templom előtti téren jóval nagyobb tömegre számíthatunk, mint a búcsúk alkalmával, így a hangosítási eszközeinket is ki kell bővítenünk, valamint új és több ülő alkalmatosságot kell készíttetnünk a kórusnak, a papságnak, a sajtó munkatársainak és a meghívottaknak” – idézte a házfőnököt a római katolikus egyház honlapja.

HIRDETÉS

Időközben az is kiderült, hogy a vatikáni liturgikus bizottság kéri, a pápai szentmisére fedjék be a pódiumot, ami jelentősen megnövelte mind a tervezéshez, mind a kivitelezéshez szükséges költségek összegét.

Új színpad épül

A felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Az elképzelések szerint kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára. Itt még szükség lesz egy elválasztásra, hogy helyet kapjon a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzet faanyagát újrakezelik, hogy szebb legyen, és ne tűnjön kopottnak. A régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS