Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

2024. január 24., 18:052024. január 24., 18:05

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Ahhoz, hogy megérthessük az összefüggéseket, kezdésként jöjjön egy kis jó minőségű propaganda. A megyei tanács sajtószolgálata január 17-én a következőképpen fogalmazott a sajtónak kiküldött közleményében:

Idézet
Hargita megye idei költségvetése csaknem duplája a tavalyihoz képest,

közel 730 millió lej, amelyből a megyei tanács költségvetése 423,5 millió lej. A beruházási listán szereplő fejlesztések összértéke eléri a 698 millió lejt (multianuális).”

„Olyan költségvetést sikerült a testülettel megszavaznunk, amely talán a megyei tanács történetében a legnagyobb, csaknem duplája a tavalyihoz képest. Folytatjuk az elkezdett beruházásokat, újak indulnak el, a megyei utas fejlesztések mellett gőzerővel folytatjuk az egészségügyi fejlesztéseket” – sorolta a közleményben Borboly Csaba tanácselnök, aki boldogságában még azt is hozzátette: „büszke a megyei tanács apparátusára, amely november óta dolgozik a költségvetésen, és elsők között van, amely a testület elé tudta terjeszteni a 2024-re előirányzott költségvetést.”

Az érem mohásabb oldala

Első olvasatra bárki számára az jöhetett át, hogy Borboly nem hiába „büszke a megyei tanács apparátusára”. El kellett azonban telnie egy hétnek, hogy kiderüljön,

a megyei tanács sajtószolgálata csak az érem egyik oldalát mutatta meg.

A másik, az árnyékosabb, a mohásabb, a penészesebb oldalára – akarata ellenére – Bíró Barna Botond világított rá. A megyei önkormányzat alelnöke január 23-án Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatóján olyan részleteket is kifecsegett, amiért szidás fog járni az elnöki kabinetből.

korábban írtuk

Ha túl sok a megnyert pályázat, akkor több lesz az önrész is
Ha túl sok a megnyert pályázat, akkor több lesz az önrész is

Rekordösszegekre pályázott Hargita Megye Tanácsa, ezzel együtt azonban rendkívül magasra rúgtak az önrészek is. Ezért a megyei tanács vezetői kénytelenek zsonglőrködni a rendelkezésükre álló pénzzel, hogy mindenhova jusson.

Bíró Barna Botond is a siker hangján szólalt meg, amikor azt mondta, hogy az elmúlt három esztendőben annyi európai uniós pályázatot nyert meg a megyei tanács, hogy az összeg megfelel a megyei tanács egyéves büdzséjének. Ha itt megáll, akkor minden bizonnyal vállveregetést – és újabb négyéves alelnöki mandátumot – kap a főnökétől. Ő azonban fontosnak tartotta kibontani a kérdést – amit utólag is köszönünk neki. Az alelnök ugyanis nem feledkezett meg arról, hogy szóba hozza:

az elnyert pályázatok önrészei olyan összegre duzzadtak (50–60 millió lejre), amit nehéz lesz saját forrásokból előteremteni.

Látva a sajtós kollégák bólogatását, az udvarhelyszéki alelnök belement a részletekbe – igaz, ezzel olyan károkat okozott, mint a szűkös porcelánboltban tébláboló elefánt.

Bíró szerint a megyei tanács sajtószolgálata által az évszázad sikereként eladott idei költségvetés többek között azért dagadt akkorára, mint még soha, mert nem készült el az a két udvarhelyszéki nagyberuházás, amiből legalább az egyiken már szalagot kellett volna vágni (az összegek azonban továbbra is szerepelnek a büdzsében). Itt arról az ötven kilométeres útfelújításról van szó, amit egy szicíliai konzorcium nyert el, de csak a munka egytizedét (se) végezte el, azzal szépen lelépett – így a megyei tanács most fogja a fejét és pereskedik, hogy valahogy enyhítsen az így okozott káron.

korábban írtuk

Esély mutatkozik a nagyszabású útfelújítás folytatására Udvarhelyszéken
Esély mutatkozik a nagyszabású útfelújítás folytatására Udvarhelyszéken

Bár az előző kivitelező fogta magát és elhagyta a munkatelepet, Hargita Megye Tanácsa aktualizálja a terveket, hiszen ismét közbeszerzési eljárást hirdetnének a közel 50 kilométernyi megyei út felújítását magába foglaló beruházás megvalósítása érdekében.

Mindezen túl az idei szuperbüdzsébe bekerült a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő 137-es megyei út felújítására elnyert 140 millió lej is. Igen ám, de ez az összeg koránt sem lesz elég az út feljavítására, ezért a megyei tanácsnak sokmilliós önrészt kell ehhez hozzárendelnie. És nem kérdés, hogy

minél tovább csúsznak ezek a nagyberuházások, annál több önrészt kell majd – esetleg hitelből – hozzáadni,

mivel az üzemanyagköltségek mellett a nyersanyagárak is évente emelkednek, nem beszélve a szakmunkások béréről.

korábban írtuk

Román–ukrán kivitelezőre bízzák a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti út felújítását
Román–ukrán kivitelezőre bízzák a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti út felújítását

Román–ukrán konzorcium nyerte meg a közbeszerzési eljárást, amelyet a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti 137-es megyei út felújítása érdekében szervezett Hargita Megye Tanácsa. Van rá esély, hogy már idén elkezdődjenek a munkálatok.

A megyei tanács alelnöke még arra is kitért – szemben a január 17-i sajtószolgálati közleménnyel –, hogy a megyei önkormányzat alintézményei legalább 25 százalékkal kevesebb költségvetéssel kénytelenek elindítani az esztendőt, mivel „saját költségvetésünkből, a saját tevékenységünkből kell ezeket a pályázati önrészeket biztosítani, magyarán, valahonnan el kell vegyük a pénzt, hogyha ezeket a pályázatokat meg szeretnénk valósítani”.

Sejthető, hogy Borboly Csaba – olvasva a Székelyhon cikkét – azonnal sebességbe teszi a csapatát, akikkel adatokat gyűjtet, kielemeztet, forrásokat csoportosíttat át, majd az így kapott „eredményt” levezeti szépen az okos tábláján. Addig azonban maradjunk annyiban, hogy a kevesebb költségvetés néha több.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Kozán István

Kozán István

Együttérzek az oktatókkal

Tíz esztendővel ezelőtt játszi könnyedséggel tartottam meg az újságírói munkáról szóló ötven perces előadást az általános iskolásoknak. Minap a húsz perc is nehezen jött össze.

Kozán István

Kozán István

Borboly Csaba bölcs gondolatai

A napnál is világosabb, hogy miért olyanok a megyei útjaink, amilyenek: mert Borboly Csaba szerint „legalább tíz évre kell jó utat építeni”.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!