Színházi Olimpia: kezet nyújtani egymás felé

Színházi Olimpia: kezet nyújtani egymás felé

Fotó: Steirer Máté

Magyarországon szervezik 2023-ban a 10. Színházi Olimpiát. Közel ötven ország kétszáz társulatának előadásai szerepelnek a programban, köztük erdélyi színházak produkciói is. Az április 1. és július 1. között zajló rangos színházi eseményről tartottak sajtótájékoztatót kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Péter Beáta

2022. december 13., 20:022022. december 13., 20:02

A Színházi Olimpia elnevezésű színházi találkozót a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében hívták életre 1995-ben Görögországban neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra.

A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye.

A 2023-as budapesti, illetve magyarországi események szervezésével a bizottság Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezetőjét bízta meg. A 10. Színházi Olimpia keretében 70 helyszínen 550 előadás várja a közönséget, és a világ színházi életének olyan meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan vagy éppen Ivan von Hove. Ugyanakkor tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen mintegy háromszáz program várja az érdeklődőket.

Az olimpia központi eseményei a szervező budapesti Nemzeti Színházban, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében láthatók. Az olimpia mottója: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” (Madách Imre: Az ember tragédiája).

Idézet
Igazi öröm és meghatódottság is van a szívemben, lelkemben, hogy itt tartunk. Köszönet mindenkinek, aki részt vesz a munkában

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője. Hozzátette, a közel egy évtizede működő MITEM fesztivál sikeressége komoly érv volt, hogy megkaphatták az olimpia szervezésének a jogát.

Galéria

Fotó: Steirer Máté

„A program 95 százalékban kész van, mert még ömlenek be információk, és már lassan 50 országnál tartunk, több mint száz partnerintézménnyel. Soha ilyen jelentős színházi eseményt nem rendezett még Magyarország. Biztos, hogy a ’23-as év legjelentősebb színházi eseménye lesz a Színházi Olimpia itt Magyarországon, és az elmúlt évtizedek legjelentősebb színházi eseménye világviszonylatban.”

Pataki András, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár rámutatott, 2023-ban a világszínház történelme a Kárpát-medencében íródik. „Akkor, amikor Európa keresi az identitását és helyenként nem találja, mi lehet más kapaszkodó, mint például a művészet?

Idézet
A művészet, ami terápia is, ami felemel, ami valójában lehetővé teszi számunkra, hogy egy kicsit felemelkedjünk, hogy a katarzist átélve, más kultúrákat megismerve, gondolkodásunkat, világunkat sokirányúvá tegyük.

Azoknak a fiataloknak, akik be fognak kapcsolódni a felnőtt közönség mellett ennek a programfolyamnak a keretében, hatalmas lehetőség ez a találkozások sorozata. Meggyőződésem, hogy a demokráciát és annak intézményeit használni tudó új generáció felnövekedéséhez szervesen hozzá fog járulni ennek a Színházi Olimpiának az átélhetősége.” Mint mondta, a kulturális kormányzat négymillió forinttal támogatja a rendezvényt.

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítójának, az olimpia nemzetközi bizottsága elnökének az üzenetét Kulcsár Edit, a Nemzeti Színház dramaturgja, külkapcsolati referense olvasta fel. „A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. Különböző országokból származó kiváló alkotók és tehetséges fiatalok arra hivatottak, hogy újrafogalmazzák a színház egyetemes és időtlen értékeit. Újraértékeljék múltját és jövőjét egy kreatív párbeszéd keretein belül. Ez a találkozás, valamint a kreatív ötletek és javaslatok megismerése előmozdíthatja a művészet jövőjét.”

Az olimpia alapítója üzenetében kiemelte, a Színházi Olimpia egy csereplatform. A diákok és tanárok találkozóhelye, amely az esetleges ideológiai, kulturális és nyelvi különbségeken túl a szabad hang megszólaltatására ösztönöz.

„Egy olyan kezdeményezés, amely hangsúlyozza a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásának fontosságát. A modern globalizált környezetben, a világjárványok, a gazdasági és politikai viszonyok nem csak szűkítették és tönkretették a művészet alapelveit és értékeit, hanem nagyon megnehezítették az alkotók tartalmas találkozását, amelynek keretén belül rögzítésre kerülhetnek a különbségek és hasonlóságok, a hagyományok, az iskolák és a modern irányzatok között. Hiszünk abban, hogy a színházművészet hozzájárulhat a megbékéléshez és az új humanizmus kibontakozásához.”

Galéria

Fotó: Steirer Máté

A továbbiakban Alessandro Serra (IT), a IX. MITEM vendégelőadásának rendezője, Aurora Cano (MX) – a IX. MITEM vendégelőadásának rendezője, Heiner Goebbels (DE) – a IX. MITEM vendégelőadásának rendezője osztotta meg gondolatait élő videóbejelentkezésen az olimpiával kapcsolatban, illetve a jelenlevő Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház vezetője és Tóth Zoltán, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke beszélt arról, hogy hogyan kapcsolódnak be az általuk vezetett intézmények a Színházi Olimpia programjába.

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója videóüzenetében elmondta, öröm számukra, hogy több előadással is részt vehetnek a 10. Színházi Olimpián. „Az, hogy egy ilyen nagy nemzetközi rendezvényen annyi nemzet színháza annyi nyelven szólal meg, igazából az európai kultúra egységét hivatott bizonyítani, azt a fajta párbeszédet, amit nézeteinktől függetlenül folytatnunk kell. Egymást kell tisztelnünk, mert a színház elsősorban a másik elismerése, a színház elsősorban a találkozás egy közös térben, és ebben a közös térben igenis helye van minden irányzatnak, nézetnek. A legfontosabb összekötő kapocs a minőség.” Úgy véli, az, hogy határon túli előadások, közöttük magyar színházak előadásai is láthatóak, nagyon fontos, hiszen ez számukra ugródeszka lehet a nemzetköziség felé.

Idézet
Azt remélem, hogy sokakkal találkozhatunk, hogy egymás előadásait láthatjuk, és ez alkalom arra, hogy kezet nyújtsunk egymás felé, egymás szemébe nézhessünk. Ha vitatkozunk is, ha nem mindenben is értünk egyet, akár művészileg, akár másképpen, az olimpia erre a legjobb fórum, hogy megmutassuk ezeket a különbségeket is

– fogalmazott.

Kulcsár Edit a Székelyhonnal megosztotta, az olimpiához az ugródeszka a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó volt. „Már a MITEM-nek is egy alapkoncepciója volt, hogy a nemzetközi előadások mellett a határon túli színházak legjobb előadásai közül mindig válogattunk egyet-kettőt-hármat. Úgy gondoltuk, hogy nagyon fontos, hogy a határon túli színházak legjobb előadásai a nemzetközi válogatásban benne legyenek. És ezt a gondolatmenetet folytatva Vidnyánszky Attila úgy határozta meg a magyarországi színházpolitikának a szerkezetét, hogy nemcsak a Nemzeti Színház – amely tulajdonképpen ennek a rendezésnek a jogát megkapja – szervezze a Színházi Olimpiát, hanem minden magyarországi színház. Mindenkinek felajánlotta ezt a lehetőséget, hogy úgy vegyenek részt az olimpián, hogy hívnak külföldi előadást, és legalább egy határon túli előadást vendégül látnak ebben a három hónapban. Mindenki saját maga döntötte el, hogy kit hív külföldről, határon túlról, és nagyon örülünk, mert azt látjuk, hogy tulajdonképpen minden határon túli magyar színházat hívtak. Ebből az is látszik, hogy

Idézet
hála Istennek a rendszerváltás után harminc évvel ezek a kapcsolatok, az anyaországi és határon túli színházak között szorosak, megvannak, működnek, figyelnek egymásra.

Az, hogy nem kellett senkit sem noszogatni, hogy mindenki megtalálta a partnerét a magyarországi színházak közül a határon túli színházakban, nagy örömmel töltött el. És ilyen módon szeretnénk felmutatni nemzetközi érdeklődők számára is, hogy nem csak Magyarországon van magyar színház, hanem egy nagyon különleges színházi nyelv alakult ki a környező országokban, talán még progresszívebb is sokszor, mint a magyarországi területen. Szent meggyőződésem, hogy érdemesek a nemzetközi figyelemre és a színvonalát növelik a fesztiválnak.”

Galéria

Fotó: Steirer Máté

A Színházi Olimpia programjairól bővebben a szinhaz.org oldalon lehet tájékozódni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Bevonták a jogosítványát, hatósági felügyelet alatt volt, így is balesetet okozott a 78 éves volt prefektus

Másodszor érték jogosítvány nélküli járművezetésen Gorj megye volt prefektusát. Dan Ilie Morega már hatósági felügyelet alatt van egy korábbi jogosítvány nélküli járművezetés miatt, csütörtökön pedig ismét tetten érték, miután közúti balesetbe keveredett.

Bevonták a jogosítványát, hatósági felügyelet alatt volt, így is balesetet okozott a 78 éves volt prefektus
2024. március 21., csütörtök

Ismét be kellett vetni a hókotrókat

Visszatért a hó Brassó és Kovászna megyében, az éjszaka folyamán hóeltakarító gépekkel kellett járhatóvá tenni több országutat – közölte a brassói regionális út- és hídügyi igazgatóság csütörtökön. Hargita megyében nem okozott fennakadást a havazás.

Ismét be kellett vetni a hókotrókat
Ismét be kellett vetni a hókotrókat
2024. március 21., csütörtök

Ismét be kellett vetni a hókotrókat

2024. március 21., csütörtök

Szólt az adóhatóság, hogy újból az ő nevükben próbálkoznak a csalók

Az Országos Adóhatóság (ANAF) szerdán ismét arra figyelmeztetett, hogy ezekben a napokban az intézmény nevében ismeretlen személyek információkat kérnek az adófizetőktől a vállalkozásuk vagy munkaadójuk e-számla-rendszerében kiállított számlákról.

Szólt az adóhatóság, hogy újból az ő nevükben próbálkoznak a csalók
2024. március 20., szerda

Hamarosan kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályokba

Április 11-től május 14-ig fogadják a tanintézetek a beiskolázási kérelmeket az előkészítő osztályba történő beiratkozás első szakaszában – közölte szerdán Ligia Deca oktatási miniszter.

Hamarosan kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályokba
2024. március 20., szerda

Nem sikerült megegyezni, április elejétől általános sztrájkba léphetnek a postai alkalmazottak

Eredménytelenül zárultak a kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalások, legkésőbb április elején általános sztrájkba lépnek a postai alkalmazottak – jelentette be szerdán az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke.

Nem sikerült megegyezni, április elejétől általános sztrájkba léphetnek a postai alkalmazottak
2024. március 20., szerda

Ne most menjen a postára, ha ott van elintéznivalója!

Az ország szinte valamennyi postahivatalában beszüntetik a munkát szerda reggel a Romániai Postai Alkalmazottak Szakszervezetéhez (SLPR) tartozó dolgozók.

Ne most menjen a postára, ha ott van elintéznivalója!
2024. március 20., szerda

Visszahozták Romániába, a rahovai börtönben kezdi a büntetése letöltését a szökevény expolgármester

Románia területére érkezett kedd este Cătălin Cherecheş, akit Németország kiadott Romániának, hogy ötéves börtönbüntetését egy romániai zárt rendszerű börtönben töltse le. Nagybánya volt polgármesterét a német rendőrség hozta el a határig.

Visszahozták Romániába, a rahovai börtönben kezdi a büntetése letöltését a szökevény expolgármester
2024. március 19., kedd

A települések fejlesztésére fordíthatják a gyógyvizek kitermelési illetékének 80 százalékát

A terápiás célokra használt gyógyvizek kitermelése után járó illetékek 80 százaléka is a helyi és megyei önkormányzatoknál marad, amelyet ezentúl a helyi közösségek fejlesztésére fordíthatnak.

A települések fejlesztésére fordíthatják a gyógyvizek kitermelési illetékének 80 százalékát
2024. március 19., kedd

Kiszámolták: ennyi pénzt költöttek fejenként a Romániába érkező turisták

Tavaly 1,958 millió külföldi turista szállt meg a romániai kollektív szálláshelyeken, és összesen 5,239 milliárd lejt, fejenként 2674,8 lejt költöttek – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Kiszámolták: ennyi pénzt költöttek fejenként a Romániába érkező turisták
2024. március 19., kedd

Csapadékosra fordul az időjárás, a hegyekben havazásra kell számítani

Rossz időre figyelmeztető előrejelzést adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország egész területére.

Csapadékosra fordul az időjárás, a hegyekben havazásra kell számítani
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!