Belföld
Külföld

Szent Mónika, az édesanyák pártfogója

Molnár Melinda 2019. augusztus 27., 12:58
HIRDETÉS

Úgy tartja a néphit, hogy Szent Mónikának kilenc keresztje van, legnehezebb a házasság keresztje. Szent Ágoston, a kereszténység egyik legnagyobb gondolkodója édesanyjának nem lankadó, élethosszig kitartó imádsága érzékelhető csodákat eredményezett. A példamutató asszony a keresztény édesanyák illetve egyesületeik, imacsoportjaik védőszentje, a férjes asszonyok pártfogója és névadója az övtestvériségnek.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A tagestei jámbor, hívő feleség sokat imádkozott nehéz természetű, pogány és kicsapongó hivatalnok férjéért. Nem szavakkal, keresztényi türelemmel, példaadással egyengette útját Isten felé. Az állhatatosság meghozta gyümölcsét, 371-ben végül keresztényként hunyt el. Három gyermekük közül Ágoston fia szintén sok gondot okozott az édesanyának, megtéréséért sokat imádkozott. Erről Szent Ágoston Vallomások című művében emlékezik meg. Mónika halálának évében Milánóban jelen lehetett, amikor Szent Ambrus tanítványaként Ágoston megkeresztelkedett.

Végakarata szerint Ostiában temették el. Ereklyéit 1430-tól a római Sant’ Agostino templomban őrzik. Magyarországon Piliscsaba templomában található Szent Mónika-ereklye, ami Buda valamelyik templomából kerülhetett oda.

HIRDETÉS

A kedden ünnepelt szent jelképei a könyv, rózsafüzér és feszület. Kárpát-medence szerte számos Szent Mónika Imacsoport működik. Tagjaik az édesanyákért és a gyermekekért ajánlják fel imaszolgálataikat, ismertek abortuszellenes megmozdulásaik is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS