HIRDETÉS

Romániában a leggyakoribb a többgenerációs együttélés

Iszlai Katalin 2018. október 20., 16:02
HIRDETÉS

A romániaiak élnek együtt legnagyobb arányban szüleikkel és nagyszüleikkel egy 15 országot vizsgáló felmérés szerint. Az is kiderült, hogy a válaszadók jelentős része úgy gondolja, a magas ingatlanárak, az alacsony bérek és a munkahelyi bizonytalanság miatt soha nem lehet saját lakása.

Tömbházlakások sora. Romániában élnek együtt legtöbben szüleikkel és nagyszüleikkel Fotó: Gálna Zoltán

A lakások megfizethetőségét vizsgálta Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban az ING globális pénzügyi szolgáltató, a minap nyilvánosságra hozott kutatás összeállítása során 15 országban 14 725 személyt kérdeztek meg.

HIRDETÉS

A válaszadók zöme szerint mindenhol rossz irányba halad az ingatlanpiac,

az európaiak 35 százaléka már nem is számít arra, hogy valaha is saját otthona lesz.

Bár ez az érték Romániában valamennyivel alacsonyabb, a kutatásból az is kiderül, hogy nálunk élnek együtt legtöbben szüleikkel és nagyszüleikkel.

Az ING kutatása Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában vizsgálta a lakások megfizethetőségét.

Mint kiderült,

az európai megkérdezettek 72 százaléka szerint a fiatalok számára egyre nehezebb egy saját otthon megvásárlása, Romániában pedig ez az arány még magasabb, 82 százalék.

A felmérés szerint a családi fészekből az osztrákok repülnek ki a legideálisabb ütemben, ott a megkérdezettek 13 százaléka már 18 éves kora előtt elköltözött, 61 százalékuk 18–25 éves kora között hagyta el a szülői házat, és mindössze 14 százalékuk él még mindig otthon.

Romániában ezzel szemben a válaszadók mindössze 4 százaléka költözött el 18 éves kora előtt, 45 százalékuk 18–25 éves kora között, 20 százalék 26 éves kora után repült ki, 26 százalékuk pedig még mindig a szülői házban él (ez a második legnagyobb arány ebben a tekintetben Törökország után).

Ehhez képest meglepő, hogy a megkérdezettek nálunk válaszoltak a legnagyobb arányban úgy, hogy számításaik szerint már 30 éves koruk előtt megvásárolják első ingatlanjukat, ebben a tekintetben Németország lett az utolsó mindössze 3 százalékkal. A romániai válaszadók 20 százaléka 30 és 35 éves kora között számít az első lakásvásárlásra, 9 százalékuk 35 éves kora után, és

18 százalékuk gondolja úgy, hogy sohasem engedheti meg magának a saját otthont.

Utóbbi arány szintén Németországban a legmagasabb, ott a válaszadók közel fele (45%) nem számít soha saját lakásra. Azok a romániaiak, akik szerint sohasem lesz saját otthonuk, legnagyobb arányban az alacsony bérekkel magyarázták véleményüket (59%), majd a magas ingatlanárakat (28%) és a munkahelyi bizonytalanságot (11%) jelölték meg a további fő okokként.

Azzal a kijelentéssel, amely szerint a szülőknek segíteniük kellene anyagilag gyermekeiket a lakásvásárlás céljából, nem minden országban értett egyet a megkérdezettek többsége. A 15 ország közül

Romániában gondolják úgy a legtöbben (84%), hogy a szülők támogatása jó befektetésnek számít, és 70 százalékuk ért egyet a szülők nyújtotta anyagi támogatással,

ez az arány azonban Európában átlagosan csak 44%, Ausztráliában 23%, az Amerikai Egyesült Államokban pedig mindössze 22%.

Többgenerációs együttélés

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, milyen típusú lakásba költöztek először a megkérdezettek a szülői ház elhagyása után. A romániaiak 13 százaléka egyedül, 27 százalékuk a párjukkal, 5 százalékuk barátokkal, 3 százalékuk pedig idegenekkel költözött bérelt lakásba. Saját otthont 11 százalékuk vásárolt egyedül és 27 százalékuk a párjukkal. Emellett a hazai válaszadók 13 százaléka az egyéb válaszlehetőséget jelölte meg, többségük valószínűleg azokra az esetekre gondolt, amikor olyasvalakivel költöztek össze, aki saját otthonban lakott. Így nem kellett bért fizetniük, de esetükben ez nem is számít saját lakásnak.

Fotó: Farkas Tamás

A felmérésben a többgenerációs együttélést is vizsgálták, pontosabban azt, hogy milyen arányban jellemző, hogy a már felnőtt gyerekek együtt élnek szüleikkel és nagyszüleikkel. Mint a válaszokból kiderült,

a több generáció együttélése egy lakásban Romániában a leggyakoribb (22%), Hollandiában és Luxemburgban pedig a legritkább (6%).

A másik érdekesség, hogy szinte minden országban többen voksoltak arra, hogy ezt a lehetőséget meg sem fontolnák a lakhatásuk megoldása érdekében, mint ahányan nyitottak lennének rá. Az ingatlanpiac egyébként évről-évre egyre rosszabb irányba mozdul el a vásárlók véleménye szerint: míg 2017-ben az európaiak 45 százaléka állította, hogy a piac rossz irányba halad, idén már 55 százalékuk gondolta így. Romániában a tavalyi 35 százalék helyett idén a megkérdezettek közel fele (49%) voksolt negatívan. Azzal azonban a korábbi felmérésekhez hasonlóan ezúttal is egyetértett a megkérdezettek zöme, hogy

sokkal jobb saját lakásban élni, mint bérelni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS